Seminar me Praktikantë - 23 janar 2014

Qendra Trajnuese për Avokatë organizon seminar me Praktikantë me temën: “Masat për sigurimin e prezencës së të pandehurit në procedurë penale me theks të veçantë - Paraburgimi”.

Seminari do të mbahet më 23 Janar (e enjte) 2014, ora 09:45 deri 14:30 në zyrat e reja të OAK-së, në Prishtinë, (për lokacionin e ri të OAK-së, shihni hartën e bashkangjitur).

Shkarko agjenden 

Mund të na gjeni në këtë lokacioni 

Konfirmoni pjesëmarrjen Tuaj në e-mailin: albulenau@oak-ks.org  deri të 22 Janar 2014, ora 12:00.

Vetëm 40 konfirmimet e para do të pranohen për pjesëmarrje në seminar për shkak të hapësirës së limituar.


Përfundon koha e hetimeve ndaj Limajt

Prokurori i EULEX-it, Joachim Pickert, që nga sot (e hënë)nuk ka të drejtë ligjore që të kërkojë asnjë provë shtesë lidhur me dyshimet për korrupsion ndaj ish-ministrit të Transportit, Fatmir Limaj.

Më 23 prill mbushen dy vjet kur misioni EULEX kishte lëshuar aktvendim për nisjen e hetimeve ndaj ministrit të atëhershëm Fatmir Limaj.

Konform ligjeve të aplikueshme në Kosovë, prokurori ka afat dyvjeçar për grumbullim të informatave dhe hetimeve pas lëshimit të aktvendimit, me të cilin kanë nisur hetimet, shkruan “Zëri”.

Përfundimi i këtij afati nënkupton që prokurori nuk ka të drejtë të zhvillojë më hetime, por vetëm të marrë vendimin për ngritje të aktakuzës apo në të kundërtën mbylljen e tërësishme të rastit.

Misioni EULEX nuk komenton në këtë fazë kur prokuroria është në vlug të punës për të parë se si do të veprojë derisa mbrojtja e ish-ministrit Limaj beson se prokuroria nuk ka elemente e prova bindëse për të ngritur aktakuzën dhe si i tillë, mbrojtja beson se rasti do të mbyllet në tërësi.

“Të hënën përfundon afati për të ndërmarrë veprime hetimore dhe tashmë prokurorit i nevojitet kohë për të analizuar provat aktuale, të analizojë provat fajësuese dhe shfajësuese dhe të marrë një vendim të drejtë”, thotë Tahir Rrecaj, avokat mbrojtës i Fatmir Limajt.

Duke qenë dëshmitar gjatë katër herëve kur Limaj është marrë në pyetje gjatë dy vjet hetime, mbrojtësi Rrecaj konsideron se nuk ka prova me të cilën prokurori do të dëshmonte fajësinë e Limajt.

Ai ka thënë se prokurori nuk është i lidhur për ndonjë afati ligjor, konform së cilit do të merrte vendim për pushim të hetimeve apo eventualisht për ngritje të aktakuzës.

Hera e fundit kur Limaj është marrë në pyetje nën dyshimin për korrupsion, ka qenë dita e premte. Limaj është pyetur për më shumë se pesë orë. Jo më pak kanë zgjatur edhe tri seancat e kaluara, ku Limaj është marrë në pyetje nën dyshimin se ka keqpërdorur miliona në kohën sa kishte qenë ministër i Transportit dhe Postë-Telekomit të Kosovës.

Nën këto dyshime, vendbanimi i Fatmir Limajt dhe Ministria e Transportit ishin bastisur në fund të muajit prill 2010. Limaj asokohe nuk ishte arrestuar, por më pas është mbajtur në arrest shtëpiak për disa muaj teksa po gjykohej edhe për veprën penale të krimeve të luftës. Për këtë të fundit, pritet që të ketë një seancë të re e cila pritet të mbahet më 2 maj. /Telegrafi/


N J O F T I M

Oda e Avokatëve të Kosovës vlerëson lartë punën dhe profesionalizimin e avokatëve në procesin gjyqësor në rastin “Kleqka”, andaj kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna me datë 10.05.2012 në orën 19:00 do të pret në takim avokatët të cilët kanë qenë të angazhuar në këtë proces.

Takimi do të mbahet në Hotelin “Sirius” në Prishtinë / Kosovë


Shakaja e Prokurorit Salustro

Prishtinë, 13.04.2012 - Edhe mbrojta në rastin Bllaca II, ka ngritur çështjen e papranueshmërisë së dëshmitarit Nazim Bllaca pasi, sipas saj, të gjitha dëshmitë i ka dhënë në cilësi të dyshuarit dhe jo në cilësi të dëshmitarit bashkëpunues. Prokurori Maurizio Salustro u përgjigj me një që ai e quajti shaka. “Bllaca është gjallë dhe nuk është njëjtë si tek rasti tjetër ‘Kleçka’, edhe pse dikush mund të ketë plane të tjera për të”, tha ai, në gjykatë.

Prishtina u zgjua të enjten nga sirenat e automjeteve të policisë së EULEX-it, Shërbimit Korrektues dhe policisë së Kosovës. Në ora 9, makina të blinduara të EULEX-it po e dërgonin Nazim Bllacën në Gjykatën e Qarkut pasi që ai ishte ftuar për të dhënë dëshmi në rastin e njohur në publik si Bllaca 2. 

Edhe të pandehurit që gjenden në paraburgim erdhën nën shoqërimin e shërbimit korrektues, ndërsa ata që gjendeshin në arrest shtëpiak nën shoqërimin e policisë. 

Gjykata e Qarkut në Prishtinë ishte nën mbikëqyrjen e njësisë speciale të Policisë së Kosovës. Numri i tyre ishte i madh si në hyrje ashtu edhe brenda objektit. Brenda gjykatës ishte edhe njësia e policisë së EULEX-it për mbrojtjen e Nazim Bllacës. 

Çdokush që futej në sallë kontrollohej, duke mos u përjashtuar as avokatët e të pandehurit. 

Seanca filloi me 1 orë e 10 minuta vonesë me arsyetimin e kryetarit të kolegjit se seanca është vonuar vetëm për shkak të disa punëve që kishte pasur prokurori special Maurizio Salustro. 

Që në fillim të seancës kryetari i kolegjit tregoi se kishte pranuar një raport preliminar për gjendjen shëndetësore të pandehurit Fahredin Gashi. Sipas raportit, Gashi ishte i aftë të përcillte gjykimin. 

Avokati Tahir Rrecaj u pajtua me raportin, por shtoi se gjendja shëndetësore e të mbrojturit të tij duhet të përcillet vazhdimisht. I njëjti propozoi që kolegji ta ndajë procedurën për Fahredin Gashin ose ta shtyjë seancën deri në raportin përfundimtar. 

Pas këtij deklarimi, kolegji mori vendim që të vazhdohet me seancën, pasi që edhe ekspertët kishin deklaruar se i pandehuri ishte në gjendje të merrte pjesë në seancë. 

Por prokuroi Salustro duket se nuk u kënaq me vendimin e gjykatës. Ai menjëherë pas vendimit komentoi vlerësimin e ekspertëve, të cilët i quajti “të ashtuquajturit ekspertë”. 

Prokurori shtroi pyetjen që kishte shtruar edhe kolegji ekspertit, “se a është i gatshëm të përcjell seancën dhe se a e di i pandehuri se çfarë ndodhë në seancë dhe rreth tij” tha prokurori Salustro. 

Ai vazhdoi “nëse unë i kërkoj një eksperti një mendim atëherë ai në mendim duhet të më tregojë se ku e ka të bazuar atë mendim, cilat janë veprimet që i ka marrë, çfarë eksperimenti ka bërë, cila është metoda që ka ndjekur dhe në fund cilat janë rezultatet që i ka arritur?”. 

“Të gjitha këto të dhëna i mungojnë raportit që e kemi përpara...ky raport është kontradiktor dhe paraqet shumë paqartësi”, shtoi prokurori. 

Prokurori special Salustro kërkoi nga gjykata që ekspertët të sillen në seancë që të pyeten për raportin që e kanë nxjerrë. 

Avokati Rrecaj përkrahu në tërësi prokurorin duke u pajtuar me ato çështje që ngriti ai duke shtuar se “vetëm prezenca e Fahredin Gashit nuk është e rëndësishme nëse ai nuk e kupton atë çfarë po ndodhë këtu”. 

Kolegji pasi e pleqëroi këtë çështje mori vendim që seanca të vazhdohet dhe të mos prishet vendimi i mëparshëm, kjo për arsye se të dy raportet, ai i burgut dhe i QKUK-së, thonë se i pandehuri është në gjendje ta ndjekë gjykimin. 

Para se të ftohej dëshmitari bashkëpunues Nazim Bllaca, për të dëshmuar, prokurori i dha mbrojtjes të gjitha procesverbalet e rastit Bllaca I. Avokati Rrecaj u pajtua që ato pjesë të konstatohen si të lexuara, por që më vonë ra në kundërshtim me vetveten duke i kundërshtuar ato si prova. 

Avokati Rrecaj ngriti para kolegjit çështjen e pranueshmërisë së deklaratave të Bllacës të dhëna në prokurori, në cilësinë e të dyshuarit - të pandehurit. Por u ndërpre nga kryetari i kolegjit, me arsyen se për këtë çështje do diskutohej në seancat e ardhshme. 

Avokati Haxhi Millaku kërkoi nga kolegji që prokurorit t’i ndalohet që t’i referohet deklaratave të Bllacës me që ende nuk ishin prova të pranueshme dhe të prezantuara nga prokurori. 

Pasi që u ftua Nazim Bllaca, atë e sollën 6 policë të EULEX-it të armatosur mirë. Kjo e pengoi avokatin Millaku i cili i kërkoi kolegjit të largojë ata nga salla ose do të largohej ai. 

Kryetari i kolegjit i uli policët në karrige dhe dha urdhër që të vazhdohet me seancën duke i marrë të dhënat e dëshmitarit bashkëpunues Nazim Bllaca. 

Pas formaliteteve ligjore, pyetjet për Bllacën i filloi prokurori Salustro, por vetëm pas disa pyetjeve u ndërpre nga kryetari i kolegjit. Prokurori u ndërpre për shkak se përdori deklaratën e Bllacës të dhënë në prokurori me datën 29 prill 2010, e cila ende nuk ishte provë në lëndë. 

Pasi që prokurori nuk kishte se si ta ballafaqonte dëshmitarin me atë që kishte deklaruar më parë, propozoi që të merren me çështjen e pranueshmërisë së dëshmive të Bllacës. 

Kolegji duke parë gjendjen e krijuar lejoj palët që të argumentojnë pranueshmërinë e dëshmive të Bllacës. 

Avokati Tahir Rrecaj në emër të mbrojtjes deklaroi se Nazim Bllaca të gjitha dëshmitë i ka dhënë në cilësi të dyshuarit dhe jo në cilësi të dëshmitarit bashkëpunues, çka i bënë ato deklarata të papranueshme sipas ligjit. I njëjti për më shumë se 30 minuta argumentoi se pse kolegji duhet t’i veçonte nga shkresat e lëndës ato deklarata. 

Prokurori në përgjigje ishte shumë i shkurtër. Ai tha se “çfarë do të ndodhte nëse deklaratat shpallet të papranueshme, si dhe me çka do ta ballafaqoni atë nëse ai ka thënë në deklaratë zi e tani në seancë thotë bardh”. 

“Bllaca është gjallë dhe nuk është njëjtë si tek rasti tjetër ‘Kleçka’, edhe pse dikush mund të ketë plane të tjera për të” tha prokurori, duke shtuar se ishte shaka.

Kolegji prite që të vendos të premten, nëse deklaratat e dëshmitarit bashkëpunues Nazim Bllaca, të dhëna në prokurori gjatë kohës sa ishte i dyshuar, do të jenë të pranueshme ose të papranueshme. /gazetajnk/
 


Vizitë Studimore në Qendrën Korrektuese në Dubravë

Oda e Avokatëve të Kosovës organizon vizitë studimore me Praktikantë në Qendrën Korrektuese në Dubravë.
                                                                                                  
Vizita do të realizohet më  datë 03 Maj 2012 (e enjte)

Nisja do të bëhet nga Prishtina, ora 9:00 a.m.

Vendi: Tek Fakulteti Juridik i UP-së, (përballë Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë), Prishtinë.

Konfirmoni pjesëmarrjen Tuaj në e-mailin: albulenau@oak-ks.org  deri të martën më 02 Maj 2012, ora 10:00.


Mungesa e kuorumit shtyn Kuvendin Zgjedhor të DR Prishtinë

Prishtinë, 01.10.2012 – Kuvendi Zgjedhor i Degës Regjionale në Prishtinë për shkak të mungesës së kuorumit, nuk arriti që të hënën të zgjedhë kryetarin dhe anëtarët e saj të ri. Ndërkohë, u vendos që mbledhja e radhës të mbahet më 08 tetor 2012 (E hënë), në orën 15:00, në Hotel “Sirius”, Prishtinë/Kosovë.
 
Dega Regjionale në Prishtinë e Odës së Avokatëve të Kosovës numëron rreth 272 avokatë. Prokurori trason rrugën e “Kleçkës” për Gjykatë Supreme

Prishtinë, 07.04.2012 – Prokuroria Speciale po përgatitet për një ballafaqim “të fortë” në Gjykatën Supreme të Kosovës në rastin “Kleçka”. Prej që Gjykata hodhi poshtë dëshmitë dhe ditarët e Agim Zogajt, prokurori i rastit, Maorizio Salustro nuk ka përfillur asnjë kërkesë të trupit gjykues, për të grumbulluar material për ankesë në shkallën e dytë, pohojnë njohës të procesit.
 
Fakti që prokurori nuk ka dhënë asnjë argument në fjalën përfundimtare dhe nuk e ka ndryshuar aktakuzën, sipas njërit prej avokatëve në këtë proces dhe njohësve të procedurës penale, tregon vendosmërinë dhe bindjen e prokurorit që pas ankesës në Gjykatën Supreme aktgjykimi të prishet dhe të kthehet në rigjykim.
 
“Nëse prokurori do ta ndryshonte aktakuzën, do të nënkuptohej se ai tashmë është pajtuar me vendimin e trupit gjykues për hedhjen poshtë të dëshmive të Agim Zogajt dhe shpalljen të pafajshëm të gjashtë të pandehurve. Ai po thotë se vendimi i gjykatës ka qenë i gabuar dhe kësisoj pritet të bëjë një ankesë të fuqishme në Gjykatën Supreme, e cila mund ta prishë aktgjykimin dhe ta kthejë rastin në rigjykim”, ka thënë njëri prej avokatëve që nuk dëshiron të identifikohet. /kohaditore/


Certifikohen 56 kandidatët me Provim Jurisprudence

Prishtinë, 06.04.2012 - Ministri i Drejtësisë, Hajredin Kuçi, tha se provimi i Jurisprudencës është pjesë e projektuar si arkitekturë e drejtësisë në Kosovë dhe si pjesë e standardeve të domosdoshme në ndërtimin e sistemit të drejtësisë.
                                                   
Kuçi këto komente i bëri në ceremoninë e organizuar me rastin e ndarjes së certifikatave për 56 kandidatë që kanë dhënë Provimin e Jurisprudencës.
 
“Ne së bashku me partnerët ndërkombëtarë po e ndërtojmë sistemin e drejtësisë me ambicie të mëdha dhe me synime që të përmbushim pritjet e qytetarëve tanë, për një sistem që ofron drejtësi për të gjithë, që respekton të drejtat e liritë e njeriut dhe që drejtësia vendoset me përgjegjësi, profesionalizëm dhe guxim”, theksoi Kuçi.
 
Sipas ministrit Kuçi, 56 juristë të certifikuar sot me provim të dhënë të jurisprudencës, do ta kenë barrën dhe privilegjin për t’i mundësuar Kosovës një aspiratë më të madhe drejt fuqizimit të drejtësisë dhe mbrojtjes së të drejtave dhe lirive të njeriut, qoftë si gjyqtar, prokuror, avokat, noter apo ndërmjetësues dhe shtoi se bashkërisht me partnerët vendës dhe ndërkombëtar, kanë paraparë edhe plotësim-ndryshimin e Ligjit për provimin e jurisprudencës, i cili do të jetë edhe me efektiv dhe më pragmatik për juristët e rinj.
 
Ndërkaq, kryetari i Komisionit për dhënien e Provimit të Jurisprudencës, Rexhep Haxhimusa tha se certifikatat e marra sot nga kandidatët, dëshmojnë se ata janë të përgatitur për të qenë gjyqtar, prokurorë dhe avokatë të nesërme të Kosovës. /Telegrafi/


Seminar në Prizren - 12.05.2012

Oda e Avokatëve të Kosovës në bashkëpunim me Degën Regjionale në Prizren, organizojnë seminarin  me temë: “Etika e Profesionale e Avokatëve".

Seminari do të mbahet më datë 12 Maj  (e shtunë) 2012  nga ora  09:45 – 14:30, në Hotel “Univers”, Vërmicë - Prizren.

Për të shkarkuar agjendën e seminarit Klikoni këtu

Konfirmoni  pjesëmarrjen Tuaj deri më 11 maj (e premte) ora 12:00, në e-mail adresën: albulenau@oak-ks.org

Vërejtje: Ofruesi i seminarit është i akredituar nga Komiteti për AVLO dhe orët e këtij seminari (4 Kredi), do të numërohen kredi të AVLO-së.


Ikën prokurori Salustro, vjen Hardway?

Prishtinë, 06.04.2012 - Prokurori italian Maorizio Salustro, siç duket ka hequr dorë nga rasti “Kleçka”, pasi që në vend të tij prokuroria e EULEX-it ka caktuar prokurorin amerikan, Charls Hardway. Mirëpo, sipas Tahir Rrecaj, avokati mbrojtës i deputetit Fatmir Limaj, një gjë e tillë ende nuk është e sigurt, edhe pse të enjten tha se ka marrë një parashtresë nga një prokuror tjetër, amerikani Hardway.


“Nuk e dimë ne a është tërhequr Salustro apo jo, por, nga dita kur është shpallur aktgjykimi, kërkesën për masat e sigurisë, arrest, etj, dhe një parashtresë sot që e kemi marrë ka qenë nga prokurori amerikan”, ka thënë Rrecaj për “Tribuna Shqiptare”.
 
Sipas tij, nuk dihet arsyeja e këtij ndryshimi. “Nuk e di a janë arsyet personale, ndonjë sëmundje apo ndonjë gjë tjetër, por, kryesisht ai nuk ka marrë pjesë në këto aktivitete. Është çështje e prokurorisë se si do të organizojnë punën, a do ta ngarkojë edhe më tutje Salustron më rastin, apo dikë tjetër. Kjo është çështje e kryeprokurorit të EULEX-it”, ka thënë Rrecaj. / Tribuna Shqiptare/
 
PROKURORIA REFUZOI NDRYSHIMIN E AKTAKUZËS NDAJ LIMAJT
 
Prokuroria e EULEX-it nuk ka pranuar të rihapet gjykimi ndaj Fatmir Limajt dhe tre të tjerëve, duke e vënë në pozitë të vështirë trupin gjykues.
 
Sië raporton RTK, prokurori në letër thotë se nuk do të paraqes prova shtesë dhe ka kërkuar që të merret një vendim për Fatmir Limajn dhe tre të tjerët ashtu siç e ka bërë me gjashtë të akuzuarit e tjerë tashmë të liruar.
 
Në tri faqe dokument prokurori i kërkon gjykatës ta revokojë vendimin për deklaratat e dëshmitarit “X”, Agim Zogajt, por nëse vendimi merret në bazë të provave, atëherë të sillet njëjtë sikurse me gjithë të tjerët që u liruan. /RTK/


Akademia e Drejtësisë e rëndësishme për drejtësinë në Kosovë

Prishtinë, 17.04.2012 - Themelimi i Akademisë së Drejtësisë është mjaftë i rëndësishëm për drejtësinë në Kosovë. Kështu vlerësuan përfaqësues të institucioneve vendore e ndërkombëtare që merren më drejtësi, në një takim konsultativ që mbajtën për themelimin e akademisë....

Me themelimin e akademisë së drejtësisë synohet që të shkrihen të gjitha trupat joformale ekzistuese të trajtimit të vazhdueshëm ligjor, dhe të ngritën kapacitetet në nivel akademik. Kështu tha Ministri i Drejtësisë, Hajredin Kuçi, gjatë një takimi konsultativ që u mbajt lidhur me themelimin e Akademisë së Drejtësisë në Kosovë.

Sipas Kuçit, qëllimet kryesore të kësaj akademie do të jenë definomi i proceseve të edukimit të vazhdueshëm ligjor ngritja e kapaciteteve të gjyqtarëve dhe prokurorëve.

“Ndonëse me kompetenca tejet të kufizuara në këtë drejtim Ministria e Drejtësisë është përpjekur që të ndihmojë sa më shumë gjyqësorin dhe prokurorinë e vendit. Ministria e Drejtësisë tashmë ka shfaqur idenë për themelimin e akademisë së drejtësisë e cila në të ardhmen e afërt do të jetë qendra kryesore e arsimimit të vazhdueshëm ligjor”, tha Kuçi.

Ndërsa, kryeprokurori i shtetit, Ismet Kabashi, tha se ndërtimi i një akademie të si kjo, do të ketë rëndësi të madhe për drejtësinë në Kosovë.

“Gjyqësori i Kosovës ka ndërtuar një reputacion të punës së tij të deritashme që tejkalon mënyrën e organizimit të deritashëm. Prandaj, konsideroj se është e domosdoshme që të ndërtojmë një akademi të drejtësisë sikurse janë ato në vende të tjera”, theksoi ai.

Themelimi i Akademisë së drejtësisë është mbështetur nga organizata gjermane GIZ.
Përfaqësuesi i kësaj organizate, Volkmar Theobald, tha se kjo akademi juridike do të jetë e rëndësishme për drejtësinë në shtetin e Kosovës dhe transformimit potencial të sistemit gjyqësor.

Akademia e Drejtësisë do të ofrojë shërbime të edukimit të vazhdueshëm ligjor për prokurorë, gjyqtarë dhe praktikues të tjerë të ligjit. /rtklive/


Puna e prokurorisë vlerësohet e shkëlqyeshme!

Prishtinë, 18.04.2012 - Prokuroritë e Republikës së Kosovës, në vitin 2011 kanë ngritur dhe avancuar punën e tyre në të gjitha aspektet, atë të efikasitetit, azhuri tetit dhe kualitetit. Ato kanë punuar me 61% të kapaciteteve të prokurorëve dhe me mungesë të theksuar dhe adekuat të stafit mbështetës.
 Kështu tha të mërkurën kryeprokurori i Shtetit, njëherësh kryetar i Këshillit Prokurorial të Kosovës, Ismet Kabashi, në ceremoninë e prezantimit të raportit të punës së prokurorive të Republikës së Kosovës për vitin 2011.

 
“Rezultatet sa i përket efikasitetit të punës janë të shkëlqyera. Çdo prokuror komunal mesatarisht ka zgjidhur 647 kallëzime penale, ndërsa ata të qarkut mesatarisht nga 119 kallëzime penale. Duhet të veçoj se prokuroritë me efikase të shkallës së parë janë ajo komunale e Gjilanit me 997 kallëzime mesatarisht për një prokuror dhe ajo e qarkut në Prishtinë me 175 kallëzime për një prokuror”, ka thënë Kabashi duke shtuar se Prokurorët në Zyrën e Prokurorit të Shtetit kanë kryer 99% të lëndëve të pranuara në punë.
 
“Rezultatet e punës sa i përket kualitetit janë po ashtu të shkëlqyera. Gjatë vitit raportues prokuroritë kanë akuzuar 25.865 persona. Lidhur me këto dhe akuzat nga vitet e më parme gjykatat kanë marrë vendime të shkallës së parë kundër 20.705 personave prej të cilave vetëm 286 persona apo 1,6% të personave ndaj së cilëve kanë marrë vendime të shkallës së parë, kanë liruar nga aktakuza”.
 
Kabashi tha se për kualitetin e shkëlqyer të akuzimeve tregon edhe procedura që zbatohet pran gjykatës për konfirmimin e akuzues. Ai tha se nga të gjitha akuzuat e parashtruara, që i nënshtrohen procedurës së konfirmimit, nuk janë konfirmuar vetëm akuzuat kundër 83 personave, që është vetëm 1.5%, nga numri i personave të akuzuar me akte të tilla akuzuese.
 
Gjatë prezantimit të Raportit Vjetor të Prokurorive të Kosovës, kryeprokurorja e EULEX-it, Jaroslava Novotna, theksoi se puna prokuroriale në Kosovë ka shënuar progres të dukshëm, siç edhe është thënë në raportin vjetor. Ajo, gjithashtu, shtoi se EULEX-i është këtu për të kontribuar në avancimin e mëtejmë të këtij progresi. “Prokurorët e EULEX-it do të japin ndihmën e tyre edhe për dy vite të tjera dhe do të punojnë me juve në realizimin e objektivave të reja të misionit përmes mentorimit, monitorimit dhe këshillimit, si dhe mandatit tonë ekzekutiv”, tha Novotna. /Telegrafi/


Limaj, sërish në arrest shtëpie?

Prishtinë, 04.04.2012 - Kërkohet sërish masa e arrestit shtëpiak për deputetin e Kuvendit të Kosovës, Fatmir Limaj.
 
Avokati i tij Tahir Rrecaj tha nëpërpmjet telefonit se rikthimi i kësaj mase është kërkuar nga prokurori i çështjes, Maurisio Salustro, pas vendimit të gjykatës për vazhdimin e proçesit gjyqësor për njësitet komanduese të UÇK-së.

 
Rrecaj tha se ka proçeduar menjëherë me një kërkesë në gjykatë se shqiptimi i masës së arrestit është i panevojshëm dhe nuk ka bazë ligjore për këtë. Në ditët në vijim pritet të mbahet seanca e radhës gjyqësore në të cilën do të vendoset edhe për këtë çështje.
 
Limaj ishte liruar nga arresti shtëpiak pas vendimit të gjykatës së qarkut në Prishtinë për t’i shpallur të papranueshme dëshmitë e dëshmitarit të vdekur Agim Zogaj. /Tch/


Prokurorët pa mbrojtje

Prishtinë, 16.04.2012 - Disa nga prokurorët që kanë në duar raste të rënda, kanë afër vetes edhe policë të Njësisë së Mbrojtjes së Afërt. Reshat Millaku është njëri prej tyre. Të tillë kishte edhe Nazmi Mustafi. Tash së fundi, truprojat i shkojnë prapa edhe Mauricio Salustros. Por, shumica e prokurorëve mbesin pa mbrojtje. Zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi thotë se Qeveria është e gatshme t’i ofrojë mbrojtje secilit që mendon se ka nevojë.
 
Reshat Millaku, prokuror në Prokurorinë Speciale të Republikës së Kosovës, ka më shumë se tri vjet që nuk udhëton vetëm. Prapa gjithnjë i ka dy pjesëtarë të Njësisë për Mbrojtje të Afërt të Policisë së Kosovës.
 
Dy policë i shkojnë prapa gjithnjë. Madje edhe kur ka vizita private, e edhe në ditët e fundjavës.
 
Edhe kur shkon për të vizituar ndonjë të afërt apo edhe kur shkon në fshatin e tij, Ujmir të Klinës, ata gjithmonë i shkojnë prapa. Madje Millakut i gjenden pranë edhe nëpër seanca gjyqësore. Së paku njëri polic i kësaj njësie i qëndron gjithnjë afër këtij prokurorit, shkruan Express.
 
Kjo siguri fizike, Millakut i është ofruar prej se ka qenë prokuror në rastin e vrasjes së policit Triumf Riza. Siguri njëzet e katër orë, prokurorit Millaku i është ofruar edhe në shtëpi, por një gjë të tillë thotë të mos e ketë pranuar.
 
“Në shtëpi nuk kam pranuar, për shkak të familjes, por nëse dua të shkoj diku, i thërras dhe ata vijnë më marrin dhe më çojnë në vendin e caktuar“, thotë prokurori Millaku. /Gazeta Express/
                                                                                                                                                                                           


Gjykata e Pranon Dick Martyn si Dëshmitar

Prishtinë, 04.04.2012 - Kolegji i Gjyqtarëve në rastin Medicus ka pranuar kërkesën e prokurorisë që të thirret si dëshmitar Dick Marty, ish-senatori nga Zvicra.
 
Ish-senatori Dick Marty, i njohur për raportin e tij që ngre dyshime për trafikim organesh në Kosovë, i paraqitur në Këshillin e Evropës, pritet të dëshmojë në rastin Medicus, i cili po gjykohet në Gjykatën e Qarkut në Prishtinë. Marty do të kontaktohet nëse e pranon kërkesën për t'u paraqitur si dëshmitar.


Në seancën e 23 marsit, prokurori Jonathan Rathel propozoi si dëshmitar ish-seantorin Marty, me pretendimin se ai ka informata, dokumente dhe deklarata të cilat ende nuk janë prezantuar në publik, por që janë të rëndësishme të prezantohen në këtë gjykim.
 
Marty është bërë i njohur pasi që përpiloi një raport që ngriti dyshime për transplantim organesh nga ana e pjesëtarëve të ish-Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, përfshirë drejtues të lartë të saj. Në qershor 2011, Bashkimi Evropian e ka caktuar një prokuror special i cili do të udhëheq task forcën e krijuar në kuadër të EULEX-it, e cila do të hetojë akuzat e dala nga raporti i Martyt.
 
Sipas prokurorit Rathel, ekziston një lidhje në mes të asaj që dëshmon raporti i Martyt dhe ajo që ka ndodhur në Medicus, pasi që besohet që janë përdorur “kanale të njëjta”.
 
Mbrojtja e kishte kundërshtuar këtë propozim. Avokati Ismet Shufta tha se nëse vjen për të dëshmuar Dick Marty, ky gjykim do të bëhet “gjykim politik”. /Gazetajnk/


Rikonfigurimi i EULEX-it fuqizon gjyqësorin

Prishtinë, 03.04.2012 - Rikonfigurimi i misionit të Bashkimit Evropian për sundim të ligjit do të përfshijë fuqi më të mëdha ekzekutive në procedimin lëndëve, krijimin e Odës së Veçantë Penale për krime lufte si dhe një strukturë të veçantë të gjykatësve dhe prokurorëve, që do të punojnë në Prokurorinë dhe Gjykatën e Qarkut në veri. Kreu i Këshillit Gjyqësor të Kosovës, Enver Peci ka thënë se për këto, autoritetet kosovare kanë pasur pajtim të gjithanshëm në Bruksel.
 
Reduktimi i EULEX-it në qershor të këtij viti do të sjellë shtim të përgjegjësive të gjykatësve dhe prokurorëve vendorë. Peci pret që pas ristrukturimit të EULEX-it të fillojë një fazë më intensive e koordinimit të veprimeve me komponentin e drejtësisë të këtij misioni.
 
Këto ndryshime, sipas Pecit, përfshijnë krijimin e trupave të tjerë në të cilat do të kenë përgjegjësi të shtuara gjykatësit dhe prokurorët kosovarë.
 
“Duhet të koordinohen më tepër veprimet dhe një funksionalizim më efikas i veprimeve sidomos në rastet e krimeve të luftës dhe krimit të organizuar. Do të krijohet një dhomë e veçantë penale në kuadër të departamentit për krime të rënda. Në të do të fokusohen të dyja palët ”, i ka thënë Peci, Radio Kosovës.
 
Ndërkaq zëdhënësi i EULEX-it, Blerim Krasniqi thotë se ende po shqyrtohet çështja e ristrukturimit të misionit dhe komponentët e saj.
“EULEX-i po hyn në një fazë të re të ristrukturimit. Ende nuk mund të flasim për shifra ose detyrat e reja, por mund të them se prioritet mbetet forcimi i gjykatave në veri”, ka thënë Krasniqi.
 
Por, sa i përket gjykatave në veri kreu i gjyqësorit në Kosovë, Enver Peci, ende është shumë skeptik. “Është vështirë të them se sa është serioze kjo tani. Prej fillimit kemi qenë këmbëngulës se mosfunksionimi i gjykatave atje ka shkaktuar anarki”, ka thënë ai.
 
Ristrukturimi i misionit të Bashkimit Evropian për sundim të ligjit gjithashtu pritet të përfshij edhe mbetjen e EULEX-it pa strukturën e gjykatësve dhe prokurorëve që kanë punuar më herët si staf i misionit të OKB-së në Kosovë. /Telegrafi/


Serbia Dënon Lirimin e “Turpshëm” të Limajt

Prishtinë, 03.05.2012 - Pasi Gjykata e Qarkut në Prishtinë e liroi Fatmir Limajn dhe tre ish-anëtarë të UÇK-së, të akuzuar për krime lufte, prokurori i Serbisë për Krime Lufte kritikon vendimin.

Gjykata e Qarkut në Prishtinë deklaroi më 2 maj, Fatmir Limajn, nënkryetar i Partisë Demokratike në Kosovë, dhe tre ish-luftëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës - Nexhmi Krasniqi, Naser Krasniqi dhe Naser Shala - se nuk janë fajtorë për krime lufte ndaj civilëve dhe të burgosurve të luftës, në kampin Kleçka, në vitin 1999. 

Prokurori i EULEX-it për rastin, Maurizio Salustro, i kishte bazuar pothuajse të gjitha akuzat në dëshminë e Agim Zogajt, i njohur si Dëshmitari X, i cili u vetëvra shtatorin e shkuar në Gjermani, para se të fillonte gjyqi. 

Zogaj kishte qenë roje burgu në Kleçkë dhe ditari i tij për ngjarjet atje ishte kyç për rastin e prokurorisë kundër komandantit të Zogajt në atë kohë, Limaj, dhe nëntë luftëtarëve të tjerë të UÇK-së. 

Gjykata e Qarkut në Prishtinë i liroi gjashtë të pandehurit nga të gjitha akuzat më 21 mars, pasi vendosi se ditarët e Zogajt ishin të papranueshëm si evidencë. 

Limaj dhe tre të pandehurit e tjerë mbetën për rigjykim. Prokuroria nuk prezantoi prova të tjera, sidoqoftë, shpjegoi se “Dosja e rastit Klecka” përmban “prova më se të mjaftueshme për të lejuar panelin e gjyqtarëve të marrë një vendim përfundimtar dhe të drejtë”. 

Ndërsa të pandehurit festuan vendimin e gjykatës, Zyra e Prokurorisë për Krime Lufte në Serbi tha se vendimi ngre “çështjen nëse ndokush në Kosovë dhe Metohi do të dënohet ndonjëherë për krime të kryera ndaj serbëve”. 

Vendimi ishte “i turpshëm dhe i padrejtë, veçanërisht për të gjithë viktimat që kërkojnë drejtësi”, shton kjo zyrë.

Prokurorët serbë, aktualisht, po kryejnë hetimet e tyre për krime të luftës të kryera në Kosovë, dhe thonë se dyshojnë se Limaj bashkë me 28 ish-luftëtarë të tjerë të UÇK-së morën pjesë në trafikimin e organeve dhe krime të tjera ndaj civilëve. 

Ata dyshojnë burrat se kanë dërguar disa serbë dhe joshqiptarë nga kampi i Llapushnikut në Kosovë në kampet në veri të Shqipërisë, ku janë bërë transplanto të paligjshme organesh. 

Autoritetet serbe lëshuan një urdhërarrest ndërkombëtar për Limajn në vitin 2009 dhe thonë se presin arrestimin e tij, nëse përpiqet të largohet nga Kosova. /gazetajnk/

Ky artikull u botua fillimisht nga Drejtësia Tranzicionale në Ballkan, një program rajonal i Rrjetit Ballkanik për Gazetari Hulumtuese (BIRN).


U mbajt mbledhja e 125 radhës e Bordit Drejtues të OAK-së

Prishtinë 03.08.2012 - Në orën 14:00 u mbajt mbledhja e 125  (njëqindenjëzetepesë) e Bordit Drejtues të Odës së Avokatëve të Kosovës, i kryesuar nga kryetari i OAK-së, z. Ibrahim Dobruna.

Në këtë takim u shqyrtuan kërkesat dhe u morën vendime të rëndësishme, që ndërlidhen me punën dhe angazhimin e avokatëve në Republikën e Kosovës, konform dispozitave  ligjore të OAK-së.

Ndër të tjera u shqyrtua dhe u aprovuar pa ndonjë plotësim dhe ndryshim procesverbali i mbledhjes 124 të Bordit Drejtues.

Kryetari z. Ibrahim Dobruna i ka njoftuar anëtarët e Bordit Drejtues lidhur me aktivitetet e realizuara. Po në këtë pikë, edhe kryetaret e Degëve Regjionale të OAK-së, kanë raportuar në mbledhjen e Bordit Drejtues lidhur me aktivitetet e tyre një mujore në kuadër të Degëve Regjionale të OAK.

Në pikat tjera, të rendit të ditës që janë diskutuar kanë qenë; Njoftimi për ecurinë e organizimit të takimeve Bench Bar; Njoftimi për zbatimin e vendimit të Bordit Drejtues për implementimin e Rregullores AVLO; Shqyrtimi i mbajtjes se Kuvendeve zgjedhore të Degëve Regjionale të OAK-sw; Shqyrtimi i punësimit të një punëtori nga radha e minoriteteve.

Po ashtu, janë shqyrtuar dhe janë marrë vendim rreth kërkesave për shlyerje nga regjistri i Avokatëve dhe Praktikantëve të avokatisë të Odës së Avokatëve të Kosovës.
 
Mbledhja e 125  (njëqindenjëzetepesë) e Bordit Drejtues të Odës së Avokatëve të Kosovës është mbajtur në Qendrën Trajnuese për Avokatë, lagjja “Pejton”, Prishtinë/Kosovë.
 


Kalendari i Trajnimeve AVLO për muajin Prill – Qershor 2014

 Kalendari i Trajnimeve AVLO për muajin Prill – Qershor 2014


Avokatët Kontestojnë Akuzat Ndaj Serbëve

Gjilan, 19.04.2012 - Tre zyrtarëve serbë të komunës paralele të Vitisë iu është shqiptuar masa e arrestit shtëpiak, prej dy muajsh. Avokatët kanë bërë ankesë pasi e konsiderojnë këtë masë të panevojshme dhe tani po presin vendimin e Gjykatës Supreme. Avokati Elmi Qerimi, madje konteston edhe kualifikimin e veprës penale “nxitje e urrejtjes ose e mosdurimit kombëtar, racor fetar a etnik”, pasi, sipas tij, ajo ka mbetur në tentativë. Të tre të pandehurit kanë angazhuar avokatë shqiptarë.

Megjithëse në Odën e Avokatëve të Kosovës janë të licencuar edhe 30 avokatë serbë, kryetari dhe dy punëtorët e komunës paralele të Vitisë, të arrestuar më 27 mars, nga policia e Kosovës, për shkak se në veturë iu ishte gjetur material zgjedhor i Serbisë, kanë zgjedhur që t’i mbrojnë tre avokatë shqiptarë.

Dhe këta të fundit i thanë Gazetës Jeta në Kosovë se ndoshta ndryshe nga trajtimi që po iu bëhet të arrestuarve shqiptarë në Serbi, të cilët u arrestuan së fundi duket me motive politike, policia dhe gjykatat kosovare kanë qenë shumë të kujdesshëm që të respektojnë të gjitha procedurat dhe të drejtat e garantuara me ligj.

Megjithatë, ata kontestojnë akuzat e organeve të vendit ndaj të mbrojturve të tyre. Ata thonë se vepra penale ka qenë vetëm në tentativë, pasi materiali zgjedhor u ishte kapur nga policia.

Avokati Avdylaziz Sadiku, i cili e mbron të akuzuarin Sreçko Spasiq, kryetar i komunës paralele të Vitisë, tha se gjatë marrjes në pyetje të klientit të tij, nga ana e policisë janë respektuar të gjitha të drejtat e garantuara me ligj. “Tre të akuzuarit janë pyetur në gjuhën e tyre amtare - serbe; pas intervistimit dhe para nënshkrimit, iu është lexuar procesverbali, e më pas e kanë nënshkruar”, i tha Sadiku, gazetës.

Edhe avokati Mustafë Musa, i cili e mbron të akuzuarin Ivica Nojkiq, vozitës në komunën paralele të Vitisë, tha se klienti i tij nuk ka kurrfarë vërejtjeje me sjelljen e policisë dhe procedurat e ndjekura. “Atij i është mundësuar kontakti me familje dhe i është dhënë mundësia që sipas dëshirës ta zgjedhë avokatin. Në rastin konkret, me rastin e zhvillimit të procedurës, nuk ka pasur shkelje të Konventës Evropiane për të drejtat e njeriut”, tha Musa.

Kurse i akuzuari Aleksandër  Stoiljkoviq, zyrtar në komunën paralele të Vitisë, deklaratën në polici e ka dhënë në prani të mbrojtësit, avokatit Elmi Qerimi, i angazhuar privatisht, dhe kjo deklaratë i plotëson të gjitha kushtet që të përdoret si provë në procedurën e mëtutjeshme.

“Sa i përket të mbrojturit tim, janë respektuar të gjitha rregullat e përcaktuara me Kodin e Procedurës Penale të Kosovës”, tha Qerimi.

“Edhe gjyqtari i procedurës paraprake në Kamenicë, kur ka vendosur sipas kërkesës së prokurorit publik, në tërësi i ka respektuar rregullat e përcaktuara për vendosje, kështu që edhe mbrojtjes i ka mundësuar që t’i paraqesë kundërshtimet sa i përket kërkesës së prokurorit”, shtoi avokati i Stoiljkoviqit.
Tre të akuzuarit janë pyetur në gjuhën e tyre amtare - serbe; pas intervistimit dhe para nënshkrimit, iu është lexuar procesverbali, e më pas e kanë nënshkruar”, tha Avdylaziz Sadiku.
Yll Zekaj, drejtor ekzekutiv i administratës në Odën e Avokatëve të Kosovës, ka treguar se janë 30 avokatë serbë të licencuar, 6 prej tyre në rajonin e Gjilanit. Sidoqoftë, tre të akuzuarit serbë kanë vendosur të angazhojnë avokatë shqiptarë.

Prokuroria Komunale në Gjilan i ngarkon Spasiqin, Nojkiqin dhe Stoiljkoviqin për veprën penale në bashkëkryerje “nxitje e urrejtjes ose e mosdurimit kombëtar, racor fetar a etnik”, pasi janë përpjekur të organizojnë në Kosovë zgjedhje të një shteti tjetër.

Të tre punonjësit e komunës paralele të Vitisë, u arrestuan më 27 mars, nga Policia e Kosovës, në pikën kufitare “Dheu i Bardhë”, në afërsi të Kamenicës. Policia kishte njoftuar se në veturën e tyre ishte gjetur material zgjedhor të Republikës së Serbisë, me qëllim të organizimit të zgjedhjeve komunale dhe parlamentare të këtij shteti në Republikën e Kosovës.

Atyre iu është shqiptuar masa e arrestit shtëpiak, prej dy muajsh. Vendimi është marrë nga Gjykata e Qarkut në Gjilan, në mungesë të kolegjit penal në Gjykatën Komunale në Kamenicë.
Avokatët kanë bërë ankesë në këtë vendim, pasi e konsiderojnë të paarsyeshëm arrestin shtëpiak.

“I mbrojturi im jeton në Kosovë me familje, ka shtëpinë dhe pasurinë këtu dhe zhvillon veprimtari biznesi”, tha avokati i Spasiqit, Avdylaziz Sadiku. “Jemi në pritje të vendimit nga Gjykata Supreme, lidhur me masën e arrestit shtëpiak”.

Në aktakuzën e përpiluar nga prokurori i Prokurorisë Komunale në Gjilan, Shqipdon Fazliu, thuhet se Spasiqi, në cilësinë e kryetarit të komunës paralele serbe në Viti, së bashku me Stoiljkoviqin, në cilësinë e zyrtarit dhe Nojkiqin, në cilësinë e vozitësit të kësaj komune, më 27 mars kishin shkuar në Vranjë, ku nga autoritetet e Serbisë, kanë marrë materialin zgjedhor (tri lista me votues), dhe me veturën e tyre “Opel Astra” janë nisur për në Kosovë, me synimin që materialet t’i dërgojnë në Viti, ku për datën 6 maj 2012, është planifikuar mbajtja e zgjedhjeve të Serbisë.

“Këto zgjedhje janë shpallur nga një shtet tjetër, respektivisht shteti i Serbisë pa pasur asnjë leje nga autoritetet e republikës së Kosovës, respektivisht nga ana e Komisionit Qendror Zgjedhor, si organi i vetëm që mund të zgjedhje në territorin e Republikës së Kosovës”, thuhet në aktakuzën, të cilën e ka siguruar Gazeta Jeta në Kosovë.

Nga aktakuza shihet se i mbrojturi im, Sreçko, akuzohet edhe për veprën penale ‘raste të posaçme të falsifikimit të dokumenteve’. E gjatë intervistimit në polici nuk i është bërë me dije se është duke u dyshuar edhe për këtë vepër penale”.

“Kështu, të pandehurit, edhe pse të vetëdijshëm se veprimet e tilla paraqesin vepër penale, nuk abstenojnë nga një gjë e tillë, por me vendosmëri tentojnë që materialet e tilla t’i dërgojnë në Viti për mbajtjen e zgjedhjeve të kundërligjshme, të cilat do të ndikonin në nxitjen publike të urrejtjes, përçarjes dhe mosdurimit kombëtar-etnik, me faktin se tashmë qytetarët e Kosovës, dhe ata të Vitisë, kanë dhënë votën e tyre dhe rrjedhimisht edhe vullnetin e tyre”, theksohet më tutje në aktakuzë.

Sipas prokurorit Fazliu, po të realizohej plani për mbajtjen e zgjedhjeve, kjo do të ndikonte në nxitjen publike të urrejtjes dhe mosdurimit kombëtar – etnik, duke pasur parasysh se tashmë janë mbajtur zgjedhjet legjitime në Kosovë dhe Viti. Madje, sipas prokurorisë, mbajtja e këtyre zgjedhjeve do të mund të nxiste reagime zinxhirore nga komunitetet e tjera, dhe do të mund të nxiste eskalimin e gjendjes, me pasojë prishjen e rendit publik dhe shkaktimin e incidenteve shumë më të mëdha.

Përveç veprës penale "Nxitja e urrejtjes , e përçarjes ose mosdurimit kombëtar, racor, fetar a etnik", për të cilën parashihet dënimi me gjobë, ose me burgim deri në pesë vjet, Spasiqi akuzohet edhe për veprën penale "Raste të posaçme të falsifikimit të dokumenteve", e dënueshme me gjobë ose me burgim deri në tri vjet.

Avokati Sadiku ka thënë se prokuroria është dashur të zhvillojë hetime, e jo të ngrisë aktakuzë direkt. “Nga aktakuza shihet se i mbrojturi im, Sreçko, akuzohet edhe për veprën penale ‘raste të posaçme të falsifikimit të dokumenteve’. E gjatë intervistimit në polici nuk i është bërë me dije se është duke u dyshuar edhe për këtë vepër penale”. 
Konsideroj se kualifikimi është i rëndë, sepse vepra penale për të cilën dyshohet se është kryer, ka mbetur në tentativë, dhe materiali që është gjetur te të pandehurit është sekuestruar nga policia", tha Elmi Qerimi.

Asnjëri nga tre të pandehurit nuk i kanë pranuar veprat për të cilat ngarkohen. Ata kanë thënë se lista me 120 emra, që iu është kapur nga policia, nuk është listë zgjedhore, porse numrat amë nevojiten për realizimin e të drejtave në pension, shërbime sociale etj.

Avokati Qerimi, madje konteston edhe kualifikimin e veprës penale. Sipas tij, vepra penale  ka mbetur në tentativë. “Konsideroj se kualifikimi është i rëndë, sepse vepra penale për të cilën dyshohet se është kryer, ka mbetur në tentativë, dhe materiali që është gjetur te të pandehurit është sekuestruar nga policia”, u shpreh ky avokat.
 
Arrestimi i tre zyrtarëve të strukturave paralele kishte nxitur reagimin e ashpër të autoriteteve të Serbisë. Vetë ministri i Brendshëm serb, Ivica Daçiq, kishte paralajmëruar “hakmarrje”. Dhe, qysh të nesërmen ishte arrestuar Hasan Abazi, sindikalist kosovar, nën akuza për "krime kundër Kushtetutës dhe sigurisë së Republikës së Serbisë", si dhe Arben Murseli, nga Llashtica e Gjilanit, sikur ishte thënë fillimisht nën dyshime për shitje të drogës. Por familja e tij ka thënë se “kanë dëgjuar” se Murseli është pyetur për aktivitete të UÇK-së.

Familjarët e të arrestuarve janë ankuar se nuk janë lejuar t’i shohin të afërmit e tyre në burgjet e Serbisë. Sindikalisti Abazi, për 48 orë pas arrestimit, ishte mbajtur në izolim, madje nuk ishte lejuar ta takonte as avokatin.

Kurse më 31 mars, ndodhi dhe arrestimi “spektakolar” i dy policëve kosovarë, të cilët u tha se kishin hyrë në territorin e Serbisë.

Arrestimi më i fundit ndodhi këtë fundjavë. Mark Koshnjeti nga Prizreni u arrestua nga policia e Serbisë, në Merdar, derisa po udhëtonte me autobus për në Beograd. Ministri e Brendshëm serb ka thënë se shqiptari kosovar “dyshohet për krime lufte kundër serbëve, të kryera në vitet 1990 në Kosovë”. Ai ka mohuar se ky arrestim  ka të bëjë me përkatësinë etnike.

Organizata të njohura ndërkombëtare për të drejtat e njeriut kanë dënuar arrestimet "revanshuese" dhe kanë shprehur shqetësimin në lidhje me arrestimet të cilat duket se janë të motivuara politikisht. /gazetajnk/


Dokumentet e nevojshme për procesin e specializimit


-          Kërkesa për specializim

-          Rregullat për procedurën e specializimit te avokateve

-          Rregullore për specializime 


Konkurs për pranimin e praktikantëve me financim nga OAK

 shpallë:
K O N K U R S
Për pranimin e  PRAKTIKANTËVE në zyrat e avokatëve

Pozita: Praktikant i avokatisë

Kushtet:
Kandidatët duhet t’i plotësojnë këto kushte:
1.      Fakultetin juridik – sistemi katërvjeçar ose Master (3+2),
2.      Të mos kenë filluar apo përfunduar stazhin e praktikës,
 
Kandidatët e zgjedhur do të caktohen nëpër zyrat e avokatëve, ku do të aftësohen për ushtrimin e pavarur të profesionit. Me kandidatët e zgjedhur do të lidhet kontratë me shkrim, në afat prej 1 (një) viti, sa edhe zgjatë stazhi i praktikantit, ndërsa pas një viti, Oda e Avokatëve të Kosovës, do të lëshoj certifikatë përkatëse si dëshmi për përfundimin e stazhit të praktikës.

Kandidatët e përzgjedhur, do të jenë nën mbikëqyrjen e avokatit, te i cili kryejnë stazhin e praktikës.

Kandidatët të cilët dëshirojnë të paraqiten në konkurs, duhet të sjellin këto dokumente:
1.      Aplikacioni (i cili merret në zyrë apo web-portalin e OAK-së);
2.      Diploma e Fakultetit Juridik  (e vërtetuar);
3.      Vërtetimi që nuk jeni në marrëdhënie pune;
4.      Dy fotografi formatit të pasaportës

Kandidatët të cilët përzgjidhen në konkurs, pas intervistimit dhe pranimit te tyre, duhet të sjellin edhe këto dokumente:
1.      Vërtetimi mbi zotësinë e veprimit;
2.      Certifikata për shtetësinë e Kosovës;
3.      Vërtetimi i gjykatës që nuk jeni nën hetime
4.      Certifikata e lindjes;
5.      Certifikata e mjekut;

Kandidatët e zgjedhur do të informohen me kohë për datën dhe vendin e mbajtjes së intervistës nga OAK.
Kandidatët të cilët përzgjidhen do t’u nënshtrohen dy testeve me shkrim përgjatë periudhës njëvjeçare.
Dokumentet e kompletuara dorëzohen në Odën e Avokatëve të Kosovës në Prishtinë, rr. Qamil Hoxha 10/3.
Për informata më të hollësishme të interesuarit  mund të na drejtohen me anë të E-mail adresën: info@oak-ks.org 

Konkursi mbetet i hapur deri me 24 Shkurt 2014.

Kërkesat e pakompletuara dhe ato që arrijnë pas afatit nuk do të merren në shqyrtim.
 


Potrebne dokumente za proces specijalizacije

-          Zahtev za specializaciju

-          Pravila o proceduri specializacije advokata

-          Pravilnik o specializaciju advokata


Seminar në Prishtinë - 01.02.2014

Oda e Avokatëve të Kosovës  dhe programi i USAID-it për përmbarim dhe legjislacion komercial (CLE),  ju fton të merrni pjesë në trajnimin me temën: “Ligji për Arbitrazhin”. 
 
Seminari do të mbahet më datë 01 Shkurt (e shtunë) 2014  nga ora  09:00 – 16:30 në Hotel GORENJE në Prishtinë.

Shkarko agjenden
 
Konfirmoni pjesëmarrjen Tuaj në e-mail adresën: albulenau@oak-ks.org  deri të premten më 31 Janar 2014 në ora 10:00.
 
Vetëm 50 konfirmime do të pranohen për pjesëmarrje në këtë seminar.
 
Ofruesi i seminarit është i akredituar nga Bordi Drejtues i QTA-së dhe orët e këtij seminari (5 Kredi), do të numërohen kredi të AVLO-së.
 
 


RINJOFTIM PËR APLIKIM PËR DOKUMENTAR

Oda e Avokatëve të Kosovës, në bashkëpunim me projektin e USAID-it për Juristët në Kosovë, të implementuar nga NCSC, thërret avokatet femra të aplikojnë për të qenë pjesë e filmit të shkurtë dokumentar “Një ditë në jetën e një gruaje avokate”. Qëllimi i dokumentarit do të jetë të inkurajohen femrat të hyjnë në profesionin e avokatisë.

Dokumentari do të xhirohet gjatë muajit shkurt 2014 dhe do të shfaqet si pjesë e manifestimeve për shënimin e 8 marsit, Ditës ndërkombëtare të gruas. Dokumentari po ashtu do të vendoset në faqen e internetit të OAK dhe ne kanali TV të OAK. Të gjitha të drejtat autoriale i përkasin OAK. PJK dhe OAK do ta kenë autoritetin final të editimit. 

Të drejtë aplikimi kanë të gjitha avokatet femra dhe praktikante të OAK.
Aplikacioni duhet të përbëhet nga:
a) Biografia e avokates
b) Letër motivimi
c) Tre referenca

Aplikacionet duhet të dërgohen me postë elektronike në yllz@oak-ks.org, ose të dorëzohen në zyrat e OAK në rrugën Tirana, nr. 9, Prishtinë.

Shkarko në gjuhen angleze 

Afati i aplikimit është deri më datë 06 shkurt 2014, ora 16:00.

Përzgjedhjen e kandidateve do ta bëjë komisioni tre anëtaresh i përbërë nga përfaqësuesi i Këshillit Drejtues të OAK, Komitetit të OAK për çështje gjinore dhe Projektit për Juristët në Kosovë.   


SHPALLJE PUBLIKE PËR DHËNIEN E SPECIALIZIMIT TË AVOKATËVE NË DEGËN PENALE

Në bazë të nenit 48 të Ligjit Nr.04/L-193 për Avokatinë, nenit 123 të Statutit të Odës së Avokatëve, nenit 21 të Rregullores për Specializime dhe nenit 3 të Rregullave për Procedurën e Specializimit të Avokatëve, bën këtë:
 
SHPALLJE PUBLIKE
 
PËR DHËNIEN E SPECIALIZIMIT TË AVOKATËVE NË DEGËN PENALE
 
Ky program është filluar me qëllim që t’iu jepet mundësia avokatëve që të marrin titullin e specialistit në fushën penale duke krijuar kushtet që avokatët të ofrojnë ndihmë juridike për klientët e tyre në mënyrë shumë më profesionale në fushën penale.
 
Për marrjen e specializimit avokatët e interesuar që plotësojnë kushtet ligjore, kushtet e parapara me Statut dhe Rregulloren për Specializime, duhet t’i nënshtrohen provimit për specializim. 
 
Kushtet:
 
Avokatët, për marrjen e specializimit duhet të plotësojnë këto kushte;
 
a.      Të jenë shtetas të Republikës së Kosovës;
b.      Të jenë të regjistruar në regjistrin e OAK-së dhe të ushtrojnë profesionin e avokatit;
c.       Të kenë përvojë substanciale në fushën penale gjatë 5 viteve të fundit të punës si avokat;
d.      Të kenë njohuri të posaçme teorike dhe përvoja të posaçme praktike nga fusha penale;
e.      Të kenë kaluar me sukses provimin me shkrim për specializim;
 
Kërkesës për marrjen e specializimit avokatët duhet t’ia bashkëngjisin këto dokumente:
 
a.      Aplikacionin (kërkesën) e plotësuar me shkrim dhe të nënshkruar;
b.      Licencën ose vendimin për regjistrim ne regjistrin e avokatëve;
c.      Dëshminë se gjatë 5 viteve të fundit ka ofruar ndihmë juridike në fushën penale në 25% të lëndëve që ka punuar;  
d.      Dëshmi për grumbullimin e 12 kredive AVLO gjatë 3 viteve të fundit, apo dëshminë për kurse, seminare, specializime të ndjekura jashtë AVLO-së;
e.       Dëshmi se gjatë 5 viteve të fundit  ka punuar personalisht 60 raste nga fusha penale, nga fillimi i hetimeve deri në marrjen e vendimit të shkallës së parë;
 
Avokatët të cilët në të kaluarën kanë punuar si gjyqtarë, prokurorë, profesor në fakultetin juridik, apo që posedojnë titull shkencor Magjistër apo Doktor në degën e së drejtës penale janë të liruar nga detyrimi i përcaktuar në pikën “d”, dhe për këtë duhet të dorëzojnë dëshmi.
 
Kjo shpallje publike do të jetë e hapur 14 ditë nga dita e publikimit në web faqen e OAK-së dhe në gazeta ditore.
 
Kërkesat dhe dokumentet e nevojshme duhet të dorëzohen dhe pranohen vetëm gjatë periudhës sa është e hapur shpallja publike, nga data 03 – 16 prill 2014, nga ora 09:00-16:00 në zyrat e OAK-së zyra në rr. Tirana 19, në Prishtinë.
 
Kërkesat dhe dokumentet e kërkuara mund të dorëzohen personalisht. Ato mund të dorëzohen edhe me e-mailin info@oak-ks.org me kusht që secili dokument të jetë i nënshkruar dhe të dërgohet i skanuar.
 
Dokumentet e nevojshme që dorëzohen duhet të jenë në origjinal apo kopje të vërtetuara (noterizuara).
 
Provimi do të mbahet me datën 18 maj 2014. Për vendin dhe kohën e provimit, kandidatët e interesuar do të njoftohen nëpërmjet web faqes së OAK-së.
 
Taksa administrative:
 
Për dorëzimin e aplikacionit, kandidatët e interesuar duhet të paguajnë taksën administrative në shumë prej 50 Euro.
 
Kandidatët, aplikacionet e të cilëve pranohen si të rregullta para se të hyjnë në provim duhet të paguajnë taksën administrative në shumë prej 500 Euro.
 
Pagesa e taksës administrative bëhet ne Bankën Ekonomike ne xhirollogarinë 14000000882006.
 
Aplikacionet:
 
Kërkesa mund të merret drejtëpërdrejt apo në web faqen e OAK-së www.oak-ks.org
 
Për çdo informatë mund të drejtoheni tek z. Flamur Ramadani në e-mail: flamur@oak-ks.org apo numrin e telefonit 038/244-586.


OAK shpall konkurs për esenë e vitit 2014

OAK shpall konkurs për esenë e vitit 2014
JAVNO OBAVEŠTENJE ZA DODELU SPECIJALIZACIJA U OBLASTI KRIVIČNOG PRAVA

 
Na osnovu člana 48 Zakona o Advokaturi Br.04/L-193, člana 123 Statuta Advokatske Komore Kosova, člana 21 Pravilnika o Specijalizacijama i člana 3 Pravilnika o Postupku za Specijalizacije Advokata, objavljuje:
 
JAVNO OBAVEŠTENJE
 
ZA DODELU SPECIJALIZACIJA U OBLASTI KRIVIČNOG PRAVA
 
Ovaj program je počeo sa ciljem pružanja prilike  za advokate za sticanje titule specijaliste u oblasti krivičnog prava, i stvaranje uslova za pružanje pravne pomoći njihovim klijentima na najprofesionalniji način u oblasti krivičnog prava. 
 
Za sticanje specijalizacije, zainteresovani advokati koji ispunjavaju zakonske uslove, i uslove navedene u Statutu i Pravilniku o Specijalizacijama, treba da polože ispit za specijalizacije. 
 
Uslovi:
 
Advokati, za sticanje specijalizacije moraju da ispunjavaju sledeće uslove;
 
a.       Budu državljani Republike Kosova;
b.      Budu registrovani u imenik AKK i obavljaju advokatsku profesiju;
c.       Imaju značajno iskustvo u oblasti krivičnog prava u toku poslednjih 5 godina rada kao advokat;
d.      Imaju posebno teorijsko znanje i praktično iskustvo iz oblasti krivičnog prava;
e.       Uspešno polaganje pismenog ispita za specijalizaciju;
 
Zahtevu za sticanje specijalizacije, advokati moraju priložiti sledeća dokumenta:
 
a.      Popunjena aplikacija (zahtev) u pisanoj formi i potpisan;
b.      Licenca ili rešenje za upis u imenik advokata;
c.       Dokaz da je poslednjih 5 godina pružio pravnu pomoć u oblasti krivičnog prava u 25% predmeta u kojima je radio;
d.      Dokaz za sticanje 12 kredita KOPO u toku poslednje 3 godine, ili dokaz za kurseve, seminare, specijalizacije završene van KOPO;
e.       Dokaz da je tokom poslednjih 5 godina lično radio u 60 predmeta iz oblasti krivičnog prava, od početka istrage do prvostepene odluke;
 
Advokati koji su radili u prošlosti kao sudije, tužioci, profesori Pravnog fakulteta, i koji poseduju naučni stepen Magistra ili Doktora nauka u oblasti krivičnog prava su izuzeti od obaveze navedene u stavu “d”, i za to moraju da podnesu dokaze.
 
Konkurs će biti otvoren 14 dana, od dana objavljivanja na sajtu AKK i u dnevnim novinama.
 
Zahtevi i potrebna dokumentacija moraju biti podneti i prihvaćeni, samo tokom otvorenog konkursa, od 03– 14 aprila 2014, od 09:00-16:00h, u prostorijama AKK, ul. Tirana 19, u Prištini.
 
Aplikacije i potrebna dokumentacija mogu se dostaviti lično, ili putem e-maila: info@oak-ks.org, pod uslovom da svaki dokument bude potpisan i poslat u skeniranom obliku.
 
Dokumenti koji se dostavljaju moraju biti originalna ili overene fotokopije.
 
Ispit će se održati 18 maja 2014. Za vreme i mesto polaganja ispita, zainteresovani kandidati će biti obavešteni preko veb sajta AKK.
 
Administrativna taksa:
 
Za podnošenje aplikacije, zainteresovani kandidati treba da plate administrativnu taksu od 50 evra.
 
Kandidati, čije aplikacije su prihvaćene kao redovna, pre ulaska na ispit, moraju da plate administrativnu taksu od 500 evra.
 
Uplata administrativne takse vrši se u Komercijalnoj Banci na broj računa: 14000000882006.
 
Aplikacije:
 
Aplikacija se može uzeti direktno ili veb sajtu AKK: www.oak-ks.org
 
Za sve informacije možete se obratiti g. Flamur Ramadani na e-mail: flamurr@oak-ks.org ili broj telefona 038/244-586.


Sesioni i II I trajnimeve me kandidatet potencial të Provimit të Jurispodencës

N J O F T I M 

Sesioni i II I trajnimeve me kandidatet potencial të Provimit të Jurispodencës -

APLIKACIONI për sesionin e II të trajnimeve për përgatitjen e Provimit të JurisprudencësSeminar në Prishtinë

Oda e Avokatëve të Kosovës  dhe programi i USAID-it për përmbarim dhe legjislacion komercial (CLE),  ju fton të merrni pjesë në trajnimin me temën: “Përgjegjësia parakontraktuale, formimi dhe interpretimi i kontratave”
 
Seminari do të mbahet më datë 22 Mars (e shtunë) 2014  nga ora  09:00 – 15:30 në Hotel SIRIUS në Prishtinë. Konfirmoni pjesëmarrjen Tuaj në e-mail adresën: albulenau@oak-ks.org  deri të premten më 21 Mars 2014 në ora 10:00.
 
Ofruesi i seminarit është i akredituar nga Bordi Drejtues i QTA-së dhe orët e këtij seminari (5 Kredi), do të numërohen kredi të AVLO-së.
 
OAK  ju dëshiron suksese gjatë seminarit !
 


Reagim ndaj arrestimit të avokatëve Faruk Korenica dhe Dejan Vasiq


ODA E AVOKATËVE TË KOSOVËS
ADVOKATSKA KOMORA KOSOVA
KOSOVA BAR ASSOCIATION
 
Reagim ndaj arrestimit të anëtarëve të Odës së Avokatëve të Kosovës, avokatët Faruk Korenica dhe Dejan Vasiq nga ana misionit të EULEX-it në Kosovë
 
Oda e Avokatëve të Kosovës (OAK), reagon lidhur me arrestimin e anëtarëve të Odës së Avokatëve të Kosovës, avokatet Faruk Korenica dhe Dejan Vasiq dhe bastisjes së zyrave  të tyre, nga Misioni i EULEX në Kosovë, në mëngjesin e ditës së marte (25.03.2014) rreth orës 1:20 në Mitrovicë.
Oda e Avokatëve të Kosovës shprehet e shqetësuar lidhur me arrestimin e dy anëtarëve të saj pa përfillur procedurat ligjore vendore lidhore me arrestimin e tyre. OAK lidhur me këtë rast nuk është vënë në dijeni nga Misioni i EULEX në Kosovë për veprimet e ndërmarra ndaj avokatëve.

OAK ia bën me dije Misionit të EULEX në Kosovë se veprimet e tyre janë me kundërshtim me Ligjin për Avokatinë, konkretisht konform nenit 33 të Ligjit për avokatinë Nr.04/L-193, GZ-nr: 20/31 maj 2013 lidhur me Heqjen e lirisë së avokatit dhe bastisja e zyrës së tij thuhet se: Avokati nuk mund të privohet nga liria për vepra penale lidhur me ushtrimin e shërbimet e tij në cilësinë e avokatit pa vendimin e gjykatës kompetente. Për privimin e avokatit nga liria njoftohet Oda. Zyra e avokatit mund të bastiset vetëm në bazë të vendimit të gjykatës kompetente edhe atë, lidhur me shkresa, dokumente apo lëndë të përcaktuara shprehimisht. Zyra e avokatit mund të bastiset vetëm në prezencën e avokatit dhe të përfaqësuesit të autorizuar të Odës të caktuar nga Kryetari i Odës. Sendet, shkresat ose dokumentet, përveç atyre nga paragrafi 3. i këtij neni, si dhe informatat që mund të mblidhen me rastin e bastisjes së zyrës së avokatit, nuk mund të shfrytëzohen për zhvillim të asnjë procedure kundër palëve të avokatit nga zyra e tij. Gjykatat ose organet tjera shtetërore duhet menjëherë ta informojnë Odën për fillimin e procedurës kundër avokatit apo për vendimin e mbajtjes apo paraburgimit të tij.

Kjo prek edhe shkel principet fundaamentale të profesionit ligjor dhe shkeljes së privilegjit avokat – klient.
Oda e Avokatëve të Kosovës rikujton detyrimet e institucioneve të Republikës së Kosovës për të garantuar pavarësinë dhe lirinë e ushtrimit të profesionit të avokatit në tërë territorin e Republikës së Kosovës, duke evituar çdo pengese në ushtrimin e profesionin e avokatisë i cili është i mbrojtur me nenin 111 të Kushtetutës e Republikës së Kosovës dhe Ligjin për avokatinë.

Konsiderojmë së çdo akt i drejtuar kundër avokatit derisa ai e ushtron profesionin e vet, është njëkohësisht edhe akt  kundër avokatisë dhe sistemit të drejtësisë në Kosovë, e cila po bën përpjekje të vazhdueshme për krijimin e rendit dhe vënien e sundimit të ligjit.

Oda e Avokatëve të Kosovës për rastet e arrestimeve të avokatëve në Republikën e Kosovës do informon edhe institucionet ndërkombëtare të avokatisë duke përfshirë International Bar Association, Federal Bar of Europe, The Council of Bars and Law Societies of Europe dhe institucionet tjera ndërkombëtare. 


Dobruna dhe Ahmeti dakordohen për marrëveshje mes dy institucionevePrishtinë, 21.01.2014
 – Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës Ibrahim Dobruna është pritur në takim nga kryetari i Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti, me të cilin kanë biseduar rreth krijimit të bashkëpunimit institucional në fushat të cilat do të jenë në interes të përbashkët.                                         

Kryetari Ibrahim Dobruna uroj kryetarin Shpend Ahmeti për zgjedhjen e tij në krye të Komunës së Prishtinës, duke shprehur bindjen për dhënien e kontributit drejt arritjes së prioriteteve të përcaktuara në programin qeverisës të kryeqytetit, e cila do të ndikoj përmirësimin e jetës sa më të mirë të të gjithë qytetarëve të Prishtinës.
 
Të dy krerët e institucioneve diskutuan për pikat e mundshme për bashkëpunim në mes të dy institucioneve, si çështje të cilat do i paraprijë bashkëpunimeve tjera në të ardhmen. Gjatë takimit është dakorduar që të arrihet një marrëveshje bashkëpunimi në fushat që do të identifikohen, e që kanë për qëllim interesin e të dy institucioneve.


Ndërroj jetë avokati Ramush Munishi (1931 – 2014)

Oda e Avokatëve të Kosovës ka humbur sot (10.01.2014) anëtarin e saj të shquar, avokatin Ramush Munishi. Varrimi i të ndjerit do të bëhet në varrezat në Matiqan / Prishtinë me datë 11 janar 2014 në orën 14:00.

Ramush Munishi ka lindur më 25 maj 1931 në Fshatin Gërnicë të qytetit të Kamenicës. Studimet i përfundoi në Universitetin e Prishtinës – Fakultetin Juridik me datë 24 shtator 1976, kurse provimin jurispodencës e ka dhënë në Prishtinë në vitin 21 maj 1984.

 
Avokati, Ramush Munishi është regjistruar në Odën e Avokatëve të Kosovës me 24 nëntor 2000 me seli të zyrës në Prishtinë.
 
Largimi i tij i papritur është një humbje e madhe për tërë familjen dhe për të gjithë ata që e njihnin atë.
 
Oda e Avokatëve të Kosovës dhe Dega Regjionale në Prishtinë shpreh ngushëllimet e sinqerta familjarëve dhe kolegëve të tij.


Raport për kredit AVLO për vitin 2013

Qendra Trajnuese për Avokatë bazuar në nenin 8, paragrafi 4 i Rregullores për Arsimimin e Vazhduar Ligjor  të Obliguar ju njofton lidhur me listën me emrat e Avokatëve që kanë përmbushur kreditë AVLO për 2013 dhe listën me emrat e avokatëve që janë në proces e sipër të përmbushjes së kredive për vitin 2013 dhe kanë afat deri më 31 Mars 2014 për ta plotësuar vitin paraprak.
 
>> Avokatet qe kane plotësuar kreditë AVLO 2013 !
 
>> Avokatet qe nuk kane përmbushur kreditë AVLO për 2013 !


OAK vlerësohet për transparencë në sistemin disiplinor

Kampanja Drejtësia dhe Qytetarët uron Odën e Avokatëve të Kosovës në përmirësimin e transparencës në Sistemin e Drejtësisë përmes Statutit të Ri dhe përmes Rregullores së Re të Procedurës Disiplinore  

Kampanja Drejtësia dhe Qytetarët uron Odën e Avokatëve të Kosovës për miratimin e Statutit të Ri dhe të Rregullores së re të Procedurës Disiplinore të kësaj Ode. Duke lejuar publikimin e emrave të avokatëve të gjetur fajtor për sjellje të pahijshme dhe duke promovuar qasjen e  qytetarëve në të dhënat disiplinore, statuti promovon transparencë dhe llogaridhënie në sistemin e drejtësisë. Zbulimi i emrave të gjyqtarëve dhe prokurorëve të shpallur fajtor për sjellje të pahijshme është rekomandimi kryesor i kampanjës Drejtësia dhe Qytetarët për të promovuar llogaridhënie brenda sektorit të drejtësisë në Kosovë. OAK e ka njohur këtë propozim duke e miratuar këtë rregullore.

Statuti dhe rregullorja disiplinore, te cilat janë aprovuar më 16 nëntor në takimin e Kuvendit të Përgjithshëm të Odës, parashikojnë që vendimet disiplinore të Odës të publikohen, duke përfshirë emrin e avokatit të disiplinuar dhe sanksionin që është shqiptuar. Përveç kësaj, statuti u garanton qytetarëve të interesuar për ndihmë të avokatëve të drejtën e qasjes në të dhënat disiplinore të avokatit. Statuti gjithashtu parashikon emërimin e një Prokurori Disiplinor në kuadër të Odës së Avokatëve, i cili do të iniciojë hetimet e shkeljeve të pretenduara disiplinore.

Kampanja Drejtësia dhe Qytetarët e sheh publikimin e emrave të gjyqtarëve dhe prokurorëve si një reformë të nevojshme për të promovuar transparencën dhe llogaridhënien në sektorin e drejtësisë. Kampanja ka avokuar për publikimin e vendimeve disiplinore, përfshirë emrat e zyrtarëve të disiplinuar, në kuadër të Këshillit Gjyqësor të Kosovës dhe Këshillit Prokurorial të Kosovës. Mbi 2,400 qytetarë nënshkruan një peticion për të kërkuar nga Këshilli Gjyqësor të bëjë të ditur emrat e gjyqtarëve të disiplinuar. Në partneritet me Rrjetin Ballkanik të Gazetarisë Hulumtuese (BIRN), nisma strategjike e Kampanjës për çështje gjyqësore, nëpërmjet padisë për konflikt administrativ, kërkoj nga Gjykata Supreme lëshimin e një urdhri që i kërkon Këshillit Prokurorial të bëjë të ditur emrat e prokurorëve të disiplinuar. As KGJK e as KP-ja nuk i janë përgjigjur rekomandimeve të Kampanjës.

“Vendimi i marrë nga Kuvendi i Odës së Avokatëve është një hap inkurajues për transparencë dhe llogaridhënie, dhe do të rrisë besimin në mesin e qytetarëve ndaj sistemit të drejtësisë," tha Agon Gashi, Zyrtar Ligjor i Programit në Kampanjën Drejtësia dhe Qytetarët.

Statuti dhe Rregullorja e Brendshme Disiplinore të Odës do të hyjnë në fuqi duke filluar nga  janari, 2014.
Për më shumë informacione lidhur me Odën e Avokatëve të Kosovës, si dhe për të parë tekstin e plotë të statutit të ri, vizitoni ueb faqen e Odës së Avokatëve: www.oak-ks.org

Për t’u përfshirë në Kampanjën Drejtësia dhe Qytetarët dhe për të mësuar më shumë për këtë çështje, vizitoni faqen e internetit të kampanjës: www.drejtesiadheqytetaret.org

Rreth Kampanjës:
Kampanja Drejtësia dhe Qytetarët është një lëvizje që sjell së bashku qytetarët dhe grupet e shoqërisë civile në Kosovë që të punojnë për reformën në sistemin e drejtësisë dhe për të promovuar ndryshim përmes avokimit publik. Qëllimi ynë është që të promovojmë një sistem juridik më të drejtë dhe llogaridhënës dhe për të rritur përgjegjshmërinë e tij për nevojat e qytetarëve. Kampanja përfshinë tri shtylla kryesore, të cilat së bashku mbështesin misionin e saj:

 1.     Edukimi Publik Kombëtar dhe Kampanja për Avokim
 2.     Klinikat e ndihmës juridike pa pagesë
 3.     Iniciativa e Çështjeve Gjyqësore Strategjike.


Gjashtë gjenerata dhanë betimin për avokatë dhe praktikantë gjatë vitit 2013


OAK gjatë vitit 2013 ka regjistruar në regjistrat për regjistrim 43 avokatë dhe 198 praktikantë

 
Oda e Avokatëve të Kosovës gjatë muajit janar – dhjetor 2013 ka pranuar në regjistrin për regjistrim për avokatë dhe avokatë praktikantë gjeneratën I, II, II, IV, V dhe VI. Dhënia e betimit të avokatëve dhe praktikantëve të këtyre gjeneratave është përcjell me ceremoni solemne të organizuar nga Oda e Avokatëve të Kosovës. 
 
Avokatet dhe avokatet praktikantë të rinj kanë dhanë betimin para kryetarit të Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna, i cili gjeneratat  tilla i ka cilësuar si kontribuues të ardhshëm dhe të denjë të drejtësisë në vend. Ai ka theksuar se duhet të investojmë në procese, që të krijohet një bazë e mirë, e qëndrueshme e juristëve që i duhen sistemit të drejtësisë.
 
Ky cikël së shpejti pritet të shndërrohet në nivel të një Akademie Profesionale të Avokatëve e cila do të ketë për qëllim ngritjen e profesionalizmit dhe përgatitjen e gjeneratave të juristëve që do inkuadrohen në sistem të drejtësisë.
 
Gjatë 12 muajve kanë dhënë betimin 43 avokatë dhe 198 praktikantë të avokatisë të cilët këta të fundit për 1 vit do e ushtrojnë praktikën në Odën e Avokatëve të Kosovës.
 
Oda e Avokatëve të Kosovës vazhdimisht pranon avokatë dhe avokatë praktikant në regjistrin për regjistrim, ndërsa aktualisht numëron mbi 563 avokatë dhe 240 avokatë praktikantë. Përmes Odës së Avokatëve të Kosovës që nga viti 1999 e deri më tash, kanë përfunduar stazhin e praktikës 1200 praktikantë të avokatisë, të cilët tani ushtrojnë profesionit të avokatit, gjyqtarit, prokurorit dhe të profesionistëve ligjor në institucione tjera.


OAK përmbylli takimet Bench Bar në shtatë regjione të Kosovës për vitin 2013

Në takimet Bench Bar për vitin 2013 kanë marrë pjesë 485 gjyqtar, prokuror, avokat dhe përfaqësues të policisë në 7 regjione të Kosovës dhe janë zhvilluar 29 takime. 
 
Oda e Avokatëve të Kosovës është duke vazhduar edhe në vitin 2013 me fazat tjera të takimeve të përbashkëta (Bench Bar) me gjyqtar, prokuror, avokatë dhe përfaqësues të policisë. Në të gjitha këto takime kanë marr pjesë një numër i madh i gjyqtarëve, prokurorëve, avokatëve dhe Policisë së Kosovës. Nga 29 takime gjithsej sa janë organizuar në 7 regjione kanë marr pjesë 485 pjesëmarrës nga akteret kryesor të sistemit të drejtësisë në Kosovë. Në çdo regjion të Kosovës janë zhvilluar nga katër (4) takime të përbashkëta Bench Bar.
 
Në këto takime janë diskutuar shumë tema që ndërlidhen me problematikat e hasura në zbatimin e legjislacionit juridik në Kosovë. Me hyrjen në fuqi të Kodit Penal dhe Kodit të Procedurës Penal në janar të vitit 2013 janë paraqitur shumë pengesa në praktik. Këto takime të përbashkëta kanë ndihmuar në përafrimin e praktikave nëpër regjione me çka i është dhënë një shtytje zbatimit të dispozitave të cilat janë shfaqur shqetësime rreth zbatimit të tyre.
 
Një segment mjaft i rëndësishme i këtyre takimeve ka qenë debat interaktiv të akterëve pjesëmarrës. Ata kanë paraqitur shqetësimet e institucioneve të tyre tek përfaqësuesit relevant në regjione dhe kjo mënyrë ka ndikuar në eliminimin e shumë probleme të hasura. 
 
Takimet Bench Bar do të zhvillohen edhe gjatë vitit 2014 me të njëjtin format dhe do të trajtohen tema me interesë për sistemin e drejtësisë në Republikën e Kosovës.
 
Iniciativa e këtyre takimeve ka ardhur falë bashkëpunimit në mes Odës së Avokatëve të Kosovës de Programit për Juristët në Kosovë (PJK) i cili implementohet në partneritet nga USAID de NCSC, me të cilat janë zhvilluar katër fazat e të takimeve të përbashkëta (Bench Bar).
 
Qëllimi i këtyre takimeve të përbashkët është themelimi i bashkëpunimit më të mirë në mes të akterëve të gjyqësorit në mënyre që të fuqizohet drejtësia në Kosovë. Këto takime të përbashkëta janë joformale dhe çështjet që diskutohen janë specifike dhe të fokusuara. Takimet e përbashkëta mbahen në grupe të vogla dhe janë të rregullta. Në fund të çdo takimi pjesëmarrësit propozojnë zgjidhje konkrete për çdo dileme të identifikuar. Këto zgjidhje mandej do të ndahen me autoritetet regjionale dhe ato të nivelit qendror.  
 
Degët Regjionale të avokateve janë forma të organizimit territorial de aktivitetit të Odës së Avokatëve të Kosovës, të cilat nën kushtet e përcaktuara me ligj janë të themeluara sipas  Statutit të OAK-së, Tubimet regjionale janë organizuar sipas regjioneve të cilat i përgjigjen shtrirjes territoriale të Gjykatave të Qarkut, sipas organizmit të sistemit gjyqësor të Kosovës, përkatësisht dega regjionale; Prishtinë, Mitrovicë, Pejë, Prizren, Gjilan, Gjakovë dhe Ferizaj.

Faza e parë: Faza e parë e takimeve Bench Bar është mbajtur gjatë muajve Janar – Mars 2013
 
Regjioni Tema
 
Data
Prishtinë  “Provat e pranueshme dhe të pa pranueshme në procedurë- Prishtinë)”
 
18.01.2013
Ferizaj “Risit e Kodeve Penale-Komunikimi Gjykatë-Prokurori-Polici dhe avokatë”;  “Problemet me Kuaziavokati (n. 419 i KP)”
 
15.02.2013
Pejë “Aplikimi i dënimeve Alternative” 19.02.2013
Prizren “Risitë në KPPR Kosovës; Hetimet, Aktakuza dhe shqyrtimi fillestar dhe i dytë, Marrëveshja për pranimin e fajësisë dhe alternativat e tjera të gjykimit, Shqyrtimi gjyqësor, Mjetet juridike”
 
26.02.2013
Gjilan “Rëndësia e Cilësimit Juridik te Veprës Penale në Procedurat e rregullta Gjyqësore”
 
19.03.2013
 
Gjakovë
“Shqyrtimi i riorganizimit të Gjykatës Themelore në Gjakovë dhe bashkëpunimi i OAK-se me Gjykatë, Prokurori dhe Polici”
 
20.03.2013
Mitrovicë
 
“Çështja e lëndëve të pa proceduara deri më tani si rezultat i mos funksionimit të organeve të judikaturës”
 
22.03.2013
 
Faza e dytë: Faza e dytë e takimeve Bench Bar është mbajtur gjatë muajve Prill – Qershor 2013
 
Regjioni Tema
 
Data
Prishtinë  “Shqyrtimi fillestar në procedure penale”
 
20.04.2013
Ferizaj “Fazat e procedurës penale”
 
30.05.2013
Pejë “Marrja në pyetje e të akuzuarit sipas kodit të ri Penal, si dhe çështjet tjera dhe risit ne kodin penal”
 
18.04.2013
Prizren “Shqyrtimi fillestar dhe i dytë (pranimi i fajësisë gjatë shqyrtimit fillestar)”
 
17.04.2013
Gjilan “Parashkrimi i ndjekjes penale”  
 
26.06.2013
 
Gjakovë
“Problemi i mos zbatimit të përfundimeve të dala nga Bench Bar paraprak i mbajtur me 20.03.2013 në Gjakove. 2. Çështjet aktuale ne Gjyqësi, Prokurori dhe Avokati”
 
28.05.2013
Mitrovicë
 
“Përfaqësimi sipas detyrës zyrtare me theks të veçantë pagesat për shqyrtim të lëndës”
 
17.05.2013
Prishtinë  “Dënimet Alternative”
 
26.06.2013
 
Faza e tretë: Faza e tretë e takimeve Bench Bar është mbajtur gjatë muajve Shtator – Tetor 2013
 
Regjioni Tema
 
Data
Prishtinë  “Angazhimi ex-officio dhe komunikimi gjyqtar, prokuror dhe avokatë”
 
25.10.2013
Ferizaj 1.“Dënimet” – puna ne dobi te përgjithshme (dënimet alternative). 2. Problemet rreth përfaqësimit zyrtar.
 
25.10.2013
Pejë 1.Sjellja jo etike e gjyqtareve dhe prokuroreve dhe avokateve; 2. Aplikimi i kritereve te sigurimeve ne rast te marrjes se vendimeve nga gjykata; 
 
18.09.2013
Prizren - Aktakuza
- Shqyrtimi i dytë dhe caktimi i shqyrtimit gjyqësor
 
24.09.2013
Gjilan  “Mbajtja dhe udhëheqja e shqyrtimit kryesor në procedurën penale dhe përgatitja e palëve procedurale”
 
24.10.2013
 
Gjakovë
 “Angazhimi për azhurnimin e procedurave për caktimin e lëndëve dhe efikasiteti i administratës së Gjykatës, Prokurorisë dhe Policisë”     
 
25.09.2013
Mitrovicë
 
“Çështja e procedimit të lëndëve në Gjykatën Themelore në Mitrovicë”
 
23.10.2013
 
Faza e katërt: Faza e katër e takimeve Bench Bar është mbajtur gjatë muajve Nëntor - Dhjetor 2013
 
Regjioni Tema
 
Data
Prishtinë  “Marrëveshja për pranimin e fajësisë me negocim”
 
11.12.2013
Ferizaj “Kërkesa pronësore juridike – kompensim dëmi”
 
20.12.2013
Pejë
 
05.12.2013
Prizren 1.Ligji për Amnesti; 2. Procedurat gjyqësore ndaj të miturve
 
19.11.2013
Gjilan “Marrëveshja për pranimin e fajësisë”
 
11.12.2013
 Gjakovë “Raportet gjykatë – prokurori – avokat dhe polici”
 
26.11.2013
Mitrovicë
 
“Qasja në drejtësi në Regjionin e Mitrovicës (problemet)”
 
13.12.2013 
Koordinator i takimeve Bench Bar 
Flamur Ramadani


Kryetari Dobruna uron qytetarët e Kosovës Vitin e Ri 2014

Në prag të festës së Vitit të Ri 2014, kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës Ibrahim Dobruna, ua përcjellë urimet më të përzemërta qytetarëve të Republikës së Kosovës.

Në emër të Odës së Avokatëve të Kosovës dëshiroj t'ju falënderoj për mbështetjen dhënë gjatë vitit 2013. Mbështetja juaj ka qenë e një rëndësie të veçantë, sepse puna juaj ka vënë në pah gjithë aktivitetet që OAK ka pasur gjatë këtij viti.

Duke shpresuar që këto festa do t'ju gjejnë afër familjeve tuaja, ne ju dëshirojmë një vit të ri me shëndet, paqe dhe suksese në punë. Gjithashtu, le të shërbejë viti 2014 si mesazh i paqes, lirisë dhe përpjekjes së përbashkët në realizimin e synimeve tona.
 
Ibrahim Dobruna, Kryetar
Oda e Avokatëve të Kosovës


Kryetari Dobruna uron besimtaret e krishterë

Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna uron besimtarët e krishterë me rastin e festës së madhe të Krishtlindjeve.

Kam nderin që në emër të të gjithë anëtarëve të Odës së Avokatëve të Kosovës si dhe në emrin tim personal, të uroj të gjithë besimtarët e krishterë me rastin e festës së madhe të Krishtlindjeve dhe t’ju dëshiroj mbarësi dhe harmoni familjare në këtë ditë të madhe.

Kjo ditë e shenjtë të jetë shtysë për më shumë dashuri në mes qytetarëve të vendit tonë, të cilët janë një shembull i rrallë i harmonisë dhe mirëkuptimit në mes njerëzve me etni dhe besime të ndryshme.

Le të shërbejë kjo festë si mesazh i paqes, lirisë dhe përpjekjes së përbashkët në realizimin e synimeve tona.
 
Ibrahim Dobruna, Kryetar
Oda e Avokatëve të Kosovës


THIRRJE PËR APLIKIM PËR DOKUMENTAR

Oda e Avokatëve të Kosovës, në bashkëpunim me projektin e USAID-it për Juristët në Kosovë, të implementuar nga NCSC, thërret avokatet femra të aplikojnë për të qenë pjesë e filmit të shkurtë dokumentar “Një ditë në jetën e një gruaje avokate”. Qëllimi i dokumentarit do të jetë të inkurajohen femrat të hyjnë në profesionin e avokatisë. 

Dokumentari do të xhirohet gjatë muajve janar dhe shkurt 2014 dhe do të shfaqet si pjesë e manifestimeve për shënimin e 8 marsit, Ditës ndërkombëtare të gruas. Dokumentari po ashtu do të vendoset në faqen e internetit të OAK dhe ne kanali TV të OAK. Të gjitha të drejtat autoriale i përkasin OAK. PJK dhe OAK do ta kenë autoritetin final të editimit. 

Të drejtë aplikimi kanë të gjitha avokatet femra dhe praktikante të OAK.
Aplikacioni duhet të përbëhet nga:

a) Biografia e avokates
b) Letër motivimi
c) Tre referenca

Aplikacionet duhet të dërgohen me postë elektronike në yllz@oak-ks.org, ose të dorëzohen në zyrat e OAK në rrugën Tirana, nr. 9, Prishtinë.

Afati i aplikimit është deri më datë 15 janar 2013.

Përzgjedhjen e kandidateve do ta bëjë komisioni tre anëtaresh i përbërë nga përfaqësuesi i Këshillit Drejtues të OAK, Komitetit të OAK për çështje gjinore dhe Projektit për Juristët në Kosovë.   


Presidentja e NCSC uron kryetarin Dobruna për rizgjedhjen e tij në krye të OAK-së

Presidentja e Qendrës Kombëtare për Gjykatat Shtetërore (NCSC) në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, znj. Mary Campbell McQueen në një letër urimi ka uruar kryetarin z. Ibrahim Dobruna për rizgjedhjen e tij edhe për një mandat në krye të Odës së Avokatëve të Kosovës.

Në letër urimi thuhet se “Kam kënaqësinë të shprehë urimet e mia të sinqerta për rizgjedhjen tuaj si kryetar i Odës së Avokatëve të Kosovës, për herë të dytë. Kam pas kënaqësi të ju takojë gjatë vizitës sime në Kosovë, për festimin e 40 vjetorit të OAK-së, dhe jam e lumtur të dëgjoj për rizgjedhjen tuaj të njëzëshme në asamblenë e përgjithshme vjetor në nëntor”.

Lexo telegram urimin e Presidentes së NCSC, znj. Mary Campbell McQueen  
  
Më tutje, presidentja znj. McQueen vlerëson progresin në OAK, duke thënë se “Progresi në OAK nën udhëheqjen tuaj është e dukshme përmes përpjekjeve tuaja për ta përmirësuar kornizën ligjore dhe disiplinore në profesionin juridik, për të promovuar edukimin e vazhdueshëm dhe për të rrit shërbimet dhe përfshirjen e anëtarëve”. 

Znj. McQueen përmes letrës shpreh gatishmërinë për vazhdimin e bashkëpunimit për të fuqizuar profesionin juridik në Kosovë.

“Nën udhëheqjen tuaj të vazhdueshme, jam e sigurt se OAK do të vazhdojë rritjen e saj drejtë qëllimit tonë të përbashkët për të fuqizuar profesionin juridik në Kosovë. Ne presim me padurim vazhdimin e bashkëpunimit dhe partneritetit në mes të OAK dhe NCSC, imlementuar përmes Programit për Juristët në Kosovë të USAID-it”, ka thënë Presidentja e Qendrës Kombëtare për Gjykatat Shtetërore (NCSC) në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, znj. Mary Campbell McQueen.

Oda ka pranuar mirënjohje nga Qendra Kombëtare për Gjykatat Shtetërore (NCSC) për rezultatet e arritura në zbatim të Projektit për Juristët e Kosovës në bashkëpunim me NCSC - financuar nga USAID - ku me rastin e manifestimit të katër dhjetë vjetorit të themelimit të OAK-së, nga Presidentja e NCSC - zonja Mary McQueen, Odës i është ndarë mirënjohja duke e bërë anëtarë nderi i Komitetit të Avokatëve të po kësaj qendre.

Oda e Avokatëve të Kosovës dhe Programi për Juristët në Kosovë (PJK) i cili implementohet në partneritet nga USAID dhe NCSC, kanë nënshkruar Memorandum Mirëkuptimi në vitin 2012. Qëllimi i këtij Memorandum Mirëkuptimi është themelimi i bashkëpunimit në mes OAK-së dhe PJK-së në ndërmarrjen e përpjekjeve të përbashkëta për zhvillimin dhe ngritjen e mëtutjeshme të Profesionit të Juristit në Kosovë, bazuar në fushëveprimin e aktiviteteve të përcaktuara me Programin për Juristët në Kosovë.

Qendra Kombëtare për Gjykatat Shtetërore (NCSC) është një organizatë jo fitimprurëse për të përmirësuar sistemin e drejtësisë përmes udhëheqjes dhe shërbimeve ndaj gjykatave.  


Studentet e UBT-së vizituan OAK

Prishtinë, 04 Dhjetor 2013 - Rreth 20 studentë të Fakultetit për Media dhe Komunikim të Universitetit për Biznes dhe Teknologji (UBT) kanë vizituar Odën e Avokatëve të Kosovës. Studentet e UBT janë pritur nga kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna, Drejtori Ekzekutiv, z. Yll Zekaj dhe Zyrtari për Komunikim, z. Flamur Ramadani.

Gjatë vizitës së tyre studentët kanë parë nga afër zyret në të cilat është vendosur administrata dhe janë njoftuar për punën dhe angazhimet që janë duke u bërë nga OAK.

Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna para studentëve ka bërë përmbledhjen e aktiviteteve, sfidat dhe rolin e Odës së Avokatëve të Kosovës në sistemin e drejtësisë në Republikën e Kosovës. Rreth aktiviteteve të administratës dhe të tjera, studentet e Universitetit për Biznes dhe Teknologji (UBT) janë informuar nga Drejtori Ekzekutiv, z. Yll Zekaj. Ndërsa, rreth Zyrës për Komunikim, z. Flamur Ramadani ka mbajtur një ligjëratë përmes së cilës ka folur për punën e Zyrës për Komunikim dhe sfidat e kësaj zyreje që nga themelimi i saj.  

Studentet e UBT kanë pasur rastin të shkëmbejnë përvoja dhe të shtjellojnë çështje të ndryshme me stafin administrativë të Odës së Avokatëve të Kosovës.

 
 
 


Intervista e kryetarit të Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna për gazeten Tribuna


UDHËTIM SHOQËRUES

Ju njoftoj së Oda e Avokatëve të Kosovës, Dega Regjionale e Prishtinës do të organizoj UDHËTIM SHOQËRUES, në Shqipëri për nder të 28 nëntorit.

Udhëtimi  do të organizohet me datë 27 Nëntor ndërsa kthimi me 29 Nëntor.
 
Çmimi është 50 euro  për person.

Nisja do të bëhët me dt 27 në orën 15:00 pranë objektit të Ministrisë së Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë ( përpall Fakultetit Juridik). 

Konfirmimi dhe pagesa për  pjesëmarrjen tuaj deri më datë 25/11/2013 ora 12:00.

Për detajet tjera rreth udhëtimit, kontaktoni Florim Shefqeti në numrat: 045/656-577, 044/184- 183. 044/876-686.


MESAZH URIMI ME RASTIN E 28 NENTORIT

Të nderuar bashkëkombës,
 
Në emër të Odës së Avokatëve të Kosovës, me kënaqësi të veçantë, me rastin e festës së 28 Nëntorit – Dita e Flamurit dhe Mëvetësisë së Republikës së Shqipërisë, urojë Ju dhe të gjithë shqiptarëve këtë festë, me dëshirë që kjo ditë e shënuar të jetë ditë e gëzuar për popullin shqiptar.

Le të shërbejë kjo festë si mesazh i paqes, lirisë dhe përpjekjes së përbashkët në realizimin e synimeve tona.
 
 
Ibrahim Dobruna
Kryetar 


Gjyqësori përballë rrymave politike

Prishtinë, 27.2012 - Gjyqësori në Kosovë nuk ka arritur të pavarësohet nga ndikimet politike, dhe indikacionet tregojnë se mungon vullneti politik që një gjë e tillë të arrihet, vlerësojnë ekspertët e çështjeve juridike në vend.

Ish-ministri i drejtësisë, Haki Demolli thotë se ekziston një perceptim se politika e ushtron ndikimin në gjyqësor, ndërkohë që për një gjë të tillë kanë sinjalizuar edhe raportet e organizatave relevante ndërkombëtare.
Ekziston një ndjenjë, një perceptim i përgjithshëm, që gjyqësori ende nuk është i pavarur plotësisht, nuk do të thosha vetëm nga politika, por edhe nga faktorët tjerë që ndikojnë. 

Ekziston një ndjenjë, një perceptim i përgjithshëm, që gjyqësori ende nuk është i pavarur plotësisht, nuk do të thosha vetëm nga politika, por edhe nga faktorët tjerë që ndikojnë. Pavarësisht se me legjislacion dhe me dispozita ligjore i garantohet pavarësia gjyqësorit, por  praktika dhe rastet praktike tregojnë se herë-herë disa nga gjykatësit nuk veprojnë në mënyrë të pavarur, por janë nën ndikime të caktuara”, shprehet Demolli.

Mendim të ngjashëm ka edhe eksperti tjetër për çështje juridike, Ismet Salihu.

Sipas tij, gjyqësori sot nuk i nënshtrohet presionit dhe ndikimit vetëm nga një rrymë politike, por më shumë.

Për të qenë situata edhe më e keqe, është ndikimi i politikave të partive politike. Kjo është edhe më e keqe, më e rrezikshme dhe më e dëmshme se sa ndikimi i një politike. Edhe me rastin e emërimeve dhe riemërimeve të gjyqtarëve, ka tendenca, por edhe veprime të drejtë për drejta që partitë politike, përkatësisht politika, ti ketë njerëzit e vet  në gjyqësor-gjykatësit, prokurorët, etj. Madje, i di rastet, që kanë qenë shuam të interesuar që në krye të gjykatave të caktuara të jenë njerëzit e partive, partizanët”, thotë Salihu.

Ai  thekson se EULEX-i, pavarësisht të metave, që sipas tij i ka dhe vërejtjeve që i bëhen, ka arritur ti amortizojë dhe mos lejojë këto tentime, sepse e gjithë situata , siç thotë ai, do të bëhej edhe më keq se sa që është.

Ndryshe, të dy këta ekspertë të çështjeve juridike, vlerësojnë se për të arritur një shkallë të lartë të pavarësisë së gjyqësorit nga politika, është i nevojshëm vullneti politik i faktorëve politik.

Demolli thotë, se një vullnet i tillë, deri më tash nuk ka qenë i dukshëm.
Sistemi gjyqësor i pavarur dhe profesional do të ndihmonte në zhvillimin e gjithanshëm të një shoqërie të caktuar.
 
Sa i përket angazhimit apo iniciativës, ose punës së një subjektit politik, apo vet politikës në përgjithësi që të pavarësohet (gjyqësia), unë nuk e kam vërejtur këtë, ndonëse në parim apo formalisht, e kemi gojën demokraci dhe pavarësi për gjyqësorin. Për mendimin tim, një prej shtyllave kryesore, përveç shtyllës ekonomike, është sistemi gjyqësor i një vendi. Sistemi gjyqësor i pavarur dhe profesional do të ndihmonte në zhvillimin e gjithanshëm të një shoqërie të caktuar”, thekson ai.

Por, Salihu vlerëson se pavarësia e gjyqësorit, mund të sigurohet vetëm nëse ekziston vullneti politik për një gjë të tillë, ndërkaq, që nëse kjo arrihet, sipas tij, megjithatë nevojitet monitorim i punës së gjyqësorit.

Është fakt se duhet të pavarësohet gjyqësori. Gjyqtari duhet ta kryej punën e tij në mënyrë autonome, të pavarur. Jo ashtu siç i teket atij, por në bazë të ligjit. Këtë po e theksoj për shkak se edhe ndaj gjyqësorit, ndaj gjyqtarëve, duhet të ndërtohen mekanizma jashtë-politik, jashtë-partiak, të cilët do ta mbikëqyrnin punën e gjyqtarit dhe prokurorit, sepse, prej qindra gjyqtarëve del një ose dy, apo një përqindje që bëjnë çfarë të duan, interpretojnë si të duan ose nuk punojnë”.

Sido që të jetë, ekspertët e çështjeve juridike, vlerësojnë se pavarësimi i gjyqësorit nga politika, jo vetëm tash, por as në dhjetë vitet e ardhshme,  nuk do të mund të bëhet pa ndihmën e ndërkombëtarëve. /www.evropaelire.org/


Avokati Ibrahim Dobruna rizgjedhet kryetar i OAK

Prishtinë, 16.11.2013 – Në procesin e votimit në të cilin kanë marrë pjesë rreth 70 delegatë, Kuvendi i Rregullt Zgjedhor i Odës së Avokatëve të Kosovës, të shtunën, zgjodhi edhe për një mandat në krye të saj, avokatin z. Ibrahim Dobruna. Dobruna u zgjodh me aklamacion dhe pa kundër kandidat. Rizgjedhja e Dobrunës ka sjellë edhe një varg ndryshimesh në organizimin e avokatisë në Kosovë, pasi që OAK-u ka miratuar edhe statutin e ri dhe aktetet tjera normative.
 
Përveç rizgjedhjes së kryetarit është zgjedhur pa kundër kandidat për zëvendëskryetar të OAK-së, z. Hajrip Krasniqi. Gjatë punimeve të Kuvendit janë zgjedhur edhe anëtaret e komisioneve të OAK-së.
 
Kryetari i rizgjedhur i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna në fjalinë drejtuar avokatëve ka thënë se “Unë kam besim të fuqishëm në të ardhmen e ndritur të avokatëve, dhe para jush, duke u gjetur në këtë mjedis me të cilin i ndajmë të njëjtat ideale, dua që sërish të rikujtoj përkushtimin maksimal të Odës së Avokatëve të Kosovës, dhe në angazhimin e zgjidhjeve të sfidave që nuk janë të pakta, në të njëjtën kohë t’ju inkurajoj në përkrahjen tuaj konstante në po këtë drejtim”.
 
Sipas tij, Ligji i ri për Avokatinë, neutralizohen shqetësimet, problematikat dhe sfidat që i hasin avokatët, si dhe krijohen lehtësira në ushtrimin e profesionit të avokatit. Por, determinohet domosdoshmëria e profesionalizmit, vetëm e vetëm për të ofruar shërbime sa më cilësore në mbështetje të të drejtave dhe lirive të njeriut për të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës pa dallim. Për më tepër lexo fjalimin e kryetarit, z. Ibrahim Dobruna.  
 
Ndërsa, edhe zëvendëskryetari i sapo zgjedhur i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Hajrip Krasniqi në fjalimin e tij tha se në të ardhmen bashkë me kryetarin e Odës, z. Ibrahim Dobruna, me stafin dhe me ju avokatë,  do të angazhohemi  në  avancimin e sundimit të ligjit, duke i  mbështetur gjithmonë proceset e reformave ligjore dhe iniciativat dhe proceset e filluara nga Oda. 
 
“Në vazhdimësi do të angazhohem për qasje sa më të plotë dhe të barabartë të përfaqësimit, duke i njoftuar të përfaqësuarit me procedurat ligjore dhe rolin e profesionit ligjor dhe njëherit  promovimin e të drejtave dhe  standardeve të garantuara, për të gjithë personat pa marrë parasysh dallimet, kushtet ekonomike dhe sociale. Këto përpjekje do të përfshijnë veçanërisht fëmijët, gratë dhe personat me nevoja të ndryshme, e që e gjithë kjo do të ndikon në përforcimin e administrimit të drejtësisë në rritjen e njohjes publike dhe respektit që duhet të ekzistoj për ligjin”, ka thënë zëvendëskryetari, z. Hajrip Krasniqi. Për më tepër lexo fjalimin e zëvëndëskryetarit, z. Hajrip Krasniqi.
 
Sipas Ligjit për Avokatinë Nr. 04/L-193 të Nenit 42, Kuvendin e Odës e përbëjnë përfaqësuesit e Degëve Regjionale, mbi parimin e sistemit të delegimit, të cilët janë zgjedhur në proporcion me numrin e anëtarëve të Degëve Regjionale. Kuvendin e Odës e përbëjnë 85 delegatë.
 
Gjatë punimeve të Kuvendit janë shqyrtuar këto pika të rendit të ditës: Raportimi për aktivitetet e OAK-së; Shqyrtimi i Draft Statutit të OAK-së; Shqyrtimi i Draft Rregullores për Procedurën Disiplinore të OAK-së; Shqyrtimi i plotësim ndryshimeve të Rregullores AVLO; Shqyrtimi i Propozim Buxhetit te OAK për vitin 2014; Zgjedhja e Kryetarit të OAK-së; Zgjedhja e Zëvendës Kryetarit të OAK-së; Zgjedhja/Plotësimi e anëtarëve të organeve disiplinore të OAK-së.

 


 


 


Gjyqtarët e Huaj e Kryejnë Punën në Bosnjë

Shkruan: Marija Tausan

Sarajevë

Ndërsa stafi i fundit i huaj gjyqësor bëhet gati për t’u larguar nga Bosnja, avokatët vendas kanë opinione të ndara nëse kanë bërë punë të mirë, apo jo. Disa prokurorë ndërkombëtare nuk kanë ngritur asnjë padi të vetme.

Avokatët në Bosnjë kanë opinione të ndara mbi vlerën e kontributit të gjyqtarëve dhe prokurorëve ndërkombëtarë në Bosnjë, pjesëmarrja e të cilëve në vend, përfundon këtë  vit.

Kryetari i Gjykatës së Shtetit në Bosnjë, Gjykatës së Bosnjës dhe Hercegovinës, thotë se gjyqtarët
  Foto ilustrim

e huaj me përvojë e ndihmuan gjyqësorin vendas të arrijë standarde më të mira dhe rritën njohurinë e tyre në ligjin ndërkombëtar.

Por jo të gjithë janë dakord, dhe disa avokatë thonë se prisnin më shumë nga pjesëmarrja e kolegëve ndërkombëtarë.

Ndërsa opinionet ndryshojnë, është e padiskutueshme se disa prokurorë ndërkombëtare nuk kanë ngritur asnjë padi të vetme.

Që nga viti 2003, më shumë se 70 gjyqtarë dhe prokurorë, shumica nga Europa Perëndimore dhe Amerika, janë emëruar në Gjykatën e Shtetit dhe në Zyrën e Prokurorit.

Mandatet e tre gjyqtarëve dhe prokurorëve ndërkombëtarë të fundit në këto institucione përfundojnë në fund të këtij viti.

“Kjo gjykatë [e shtetit], dhe gjyqtarët tanë vendas janë të privilegjuar të kenë pasur në radhët e tyre gjyqtarët ndërkombëtarë”, thotë Meddzida Kreso, kryetare e Gjykatës së Bosnjës dhe Hercegovinës.

“Ky privilegj është në lidhje me kontributin e tyre në forcimin e rendit të ligjit dhe prezantimin e normave dhe standardeve ndërkombëtare në gjyqet e krimeve të luftës, ku kanë sjellë standarde të larta”, shton ajo.

Ajo beson se prania e kolegëve ndërkombëtarë në gjyqësor ka ndihmuar gjithashtu në shmangien e rrezikut të anshmërisë kombëtare/etnike në punën e gjykatave.

Hilmo Vucinic, një gjyqtar në Gjykatën e Shteti, i cili ka punuar me dhjetëra gjyqtarë të huaj, është dakord.

Kanë bërë një kontribut të madh në ndihmesën që u kanë dhënë vendorëve të fitojnë dijë në ligjin Anglo-Sakson, dhe të bëhen më sistematikë në shkrimin e aktgjykimeve dhe çështje të tjera, thotë ai.

“Shumë nga këta gjyqtarë kanë qenë nga vendet e Bashkimit Europian, të cilat kanë pasur praktikën më të mirë të Gjykatës Europiane të të Drejtave të Njeriut”, thotë ai.

“Disa kanë qenë gjyqtarë të Tribunalit të Hagës me një përvojë të pasur në gjykimin e krimeve të luftës, përvojë e cila u mirëprit nga ne, ndërkohë që filluam të merreshim me koncepte të tilla të reja si ‘përgjegjësi komanduese’, dhe ‘ndërmarrje e përbashkët kriminale’”, vazhdon Vucinic.

Jo të gjithë kanë qenë të shkëlqyer
Kreso dhe Vucinic pranojnë se jo të gjithë gjyqtarët e emëruar kanë arritur rezultate të mëdha.

 “Nuk mund të them se të gjithë kanë qenë të mirë, ose se kanë dhënë një kontribut të barabartë; ashtu si edhe me gjyqtarët vendas, jo të gjithë kanë kapacitet të barabartë”, thotë Kreso.

 “Është e njëjta gjë me gjyqtarët ndërkombëtarë. Kishte nga ata që nuk kanë lënë asnjë gjurmë kuptimplotë”, shton ajo.

Nga viti 2003 deri më 2006, ishte detyrë e Përfaqësuesit  të Lartë për të emëruar gjyqtarët ndërkombëtarë dhe prokurorët. Në vitin 2007, sistemi i emërimit i kaloi  Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial, VSTV, të Bosnjës, ku një nga kushtet për emërim  ishin tetë vite përvojë në rastet komplekse.

“Nëse e shikoni punën e tyre në mënyrë kritike, dy fazat mund të krahasohen”, thotë Vucinic.

“Në fazën e parë nga viti 2003 deri më 2006, çështja ishte që gjyqtarët  emëroheshin nga qeveritë e tyre përkatëse dhe mandatet e tyre ishte shumë më të shkurtra.

Kjo u vërtetua se ishte praktikë e gabuar, meqë një periudhe e shkurtër kohore nuk ishte e mjaftueshme që ata të merreshin siç duhej me të gjitha sfidat”.

Ndërkohë avokatja në Sarajevë, Senka Nozica, është shumë më pak pozitive në gjykimin e saj.

Ajo thotë se nga gjyqtarët dhe prokurorët ndërkombëtarë pritej më shumë, dhe se në përgjithësi performanca e tyre ishte e ulët.

“Në lidhje me prokurorinë, pritej se do të ndihmonin në edukimin e prokurorëve vendas. Por kanë qenë tërësisht të veçuar nga prokurorët ndërkombëtarë, kështu që patën pak mundësi për t’i edukuar kolegët e tyre”, thotë ajo.

“Kam dëgjuar gjithashtu se para se të vinin, disa prej tyre nuk kanë qenë prokurorë, kështu që nuk kishin baza të edukonin askënd, por po mësonin vetë duke punuar”, shtoi ajo. “Ishte e njëjtë me gjyqtarët ndërkombëtarë”.

Ndërsa shumica e padive të ngritura nga prokurorët e huaj që punojnë në Departamentin e Prokurorit të Shtetit për Krim të Organizuar kundër zyrtarëve të lartë zakonisht përfunduan në lirim, prokurorët ndërkombëtarë të krimeve të luftës kanë pasur një numër shumë herë më të lartë dënimesh.

Prokurori Filipinas, Jude Romano, ishte njëri nga ata të përfshirë në raste komplekse, duke ngritur padi për krime të kryera në kampe burgimi në Mostar dhe Dretelj dhe i ka prezantuar para Gjykatës së Shtetit.

Erik Larson dhe Kwai Hong Ip, nga SHBA-ja, kanë punuar në raste të mëdha gjenocidi dhe krime të tjera të lidhura me masakrën e vitit 1995 në Srebrenicë.

Por sipas të dhënave të marra nga paditë dhe gjykimet, prokurorë të shumtë nuk kanë hedhur asnjë padi të vetme për krime lufte dhe as kanë përfaqësuar një rast të vetëm para gjykatës.

Zyra e Prokurorit të Shtetit refuzon të komentojë për punën e atyre prokurorëve dhe thotë se Zyra e Regjistrit të Gjykatës së Shtetit është përgjegjëse për to.

Por Senka Nozica thotë se disa prokurorë ndërkombëtarë - si Romano - kanë qenë më shumë se thjesht neglizhentë.

Ajo thotë se disa prej tyre kanë shkaktuar dëm pozitiv në gjykatat në Bosnje, si në rastin e sulmit në kolonën e Ushtrisë Popullore Jugosllave, JNA, në rrugën Dobrovoljacka, në Sarajevë më 1992.

“Pa thënë nëse ka pasur ose jo krim, ose se kush është përfshirë në të, lëvizja e prokurorit ishte një humbje e madhe për Bosnjën dhe Hercegovinën”, tha jo, duke iu referuar vendimit të Jude Romanos për të hequr dorë nga hetimet për 14 burrat e dyshuar për pjesëmarrje në sulmin mbi ushtarët e JNA-së, në maj të vitit 1992.

“Në fillim tha se kishte pezulluar hetimet, pastaj dy ditë më vonë tha se disa krime kishin ndodhur, porse janë kryer nga persona të tjerë”.

“Ishte e papërgjegjshme, joprofesionale dhe inkompetente… Dhe ka shkaktuar një shqetësim publik”, tha Nozica.

Prokurori Romano pezulloi hetimin e 14 të dyshuarve në rastin e Rrugës Dobrovoljacka, menjëherë pasi i mbaroi mandati.

Lëvizja zemëroi opinionin publik midis serbëve të Bosnjës, ashtu si kur ish-kolegu i tij, David Schëendiman, mbrëmjen para se të nisej nga Bosnja, mbylli hetimin për dyshimet në sulmin mbi automjetin e JNA-së në Tuzla dhe krimet kundër serbëve në Konjic.

Edhe pse e konsideron punën e prokurorëve të huaj në përgjithësi si dështim, Nozica pranon se disa prej tyre ishin të shkëlqyer.

“Jonathan Schmidt e udhëhoqi një hetim në mënyrë të shkëlqyer, tregoi se si një procedurë duhet të udhëhiqet, në rastin e të cilit, fatkeqësisht për të dhe për mua, përfundoi me lirim të të dyshuarve”, kujtoi ajo, duke iu referuar ish-prokurorit nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, i cili ka punuar në rastet e krimit të organizuar.

Gjyqtarët dhe avokatët me të cilët folëm kanë rënë dakord se gjyqësori i Bosnjës është tani vetë i aftë të punojë në mënyrë të pavarur.

Avokati nga Banjalluka, Krstan Smic, beson gjithashtu se gjyqtarët dhe prokurorët ndërkombëtarë nuk duhet të luajnë asnjë rol të mëtutjeshëm në gjyqësorin e Bosnjës, duke thënë se besueshmëria e tyre është e dyshimtë kur u shikon rezymetë.

“Përshtypja mbetet të jetë se kanë qenë figura të padobishme, të cilët ndoshta vijnë këtu për të realizuar qëllimet politike të dikujt”, tha ai.

“Vetëm ata që kanë punuar me krimet e luftës qëndruan, por nuk besoj se edhe ata kanë dhënë shumë kontribut. Është mirë për Bosnjën që të largohen”. /www.gazetajnk.com/

(Ky artikull fillimisht është publikuar në "Drejtësia Tranzicionale në Ballkan")
 


U plotësua numri për trajnim të PJ

Oda e Avokatëve të Kosovës, ju njofton se është plotësuar numri për pjesëmarrje në sesionet e trajnimeve për përgatitjen e Provimit të Jurisprudencës, gjithsej 35 pjesemarrës.
 
Ju njoftojme se për pjesëmarrësit e tjerë që dëshirojnë të ndjekin trajnimet,  OAK do të organizojë sërsish trajnime të tilla në shkurt të vitit 2014.
 
Ju faleminderit për mirëkuptimin !  


Seminar në Prishtinë - 16.11.2013

Oda e Avokatëve të Kosovës në bashkëpunim me CLE-USAID,  ju fton të merrni pjesë në trajnimin me temën:  “Përgjegjësia parakontraktuale, formimi dhe interpretimi i kontratave”. 

 
Seminari do të mbahet më datë 16 Nëntor (e shtunë) 2013  nga ora  09:00 – 16:00 në Hotel GORENJE në Prishtinë.
 
Konfirmoni pjesëmarrjen Tuaj në e-mail adresën: albulenau@oak-ks.org  deri të premten më 15 Nëntor 2013 në ora 10:00.
 
Vetëm 50 konfirmime do të pranohen për pjesëmarrje në këtë seminar.
 
Ofruesi i seminarit është i akredituar nga Bordi Drejtues i QTA-së dhe orët e këtij seminari (5 Kredi), do të numërohen kredi të AVLO-së.
 
OAK  ju dëshiron suksese gjatë seminarit !


Kryetari i OAK-së uron firmën e avokatisë Pallaska&Associates

Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna uroi firmën e avokatisë “Pallaska&Associates”, e cila është ranguar e para në Kosovë për vitin 2014 sipas vlerësimit të organizatës ndërkombëtare International Financial Law Review (“IFLR 1000”).

Ky është viti i dytë radhazi në të cilin “Pallaska&Associates” nderohet me këtë çmim.

Në vlerësimin e vet, IFLR 1000 thekson se klientët befasohen për të mirë me “stilin perëndimor” që ofrohet në firmë, përderisa posaçërisht lavdërojnë Menaxhues, Dastid Pallaska. Në këtë drejtim, IFLR 1000 gjithashtu citon një klient duke thënë se “kjo është një firmë shumë profesionale me potencial të madh”.
 


Urimi i kryetarit të Odës së Avokatëve të Kosovës 

I nderuari zotëri Pallaska,

Duke Ju uruar këtë sukses të përsëritur, për dy vite radhazi, shpreh kënaqësinë dhe vlerësimin tim për këto arritje.

Duke ju njohur për së afërmi, e duke bashkëpunuar me Pallaska&Associates, ndihem shumë krenar për këtë rangim sepse ky është edhe një vlerësim për avokatinë e Kosovës.

Ju si një anëtarë relativisht i ri i OAK-së, me punën dhe sukseset e Juaja, po ndikoni pozitivisht në ngritjen e imazhit të avokatit kosovar duke u bërë model i një avokati profesional, efektiv dhe etik, që është aq i nevojshëm në këtë kohë.

Shëndet dhe sukses !
 
Me konsideratë,
Av. Ibrahim Z. Dobruna
Kryetar i Odës së Avokatëve të KosovësSalustro Kërkon Dënim Maksimal për Limajn

Prishtinë, 26.03.2012 - Prokurori i EULEX-it, Maurizio Salustro, i ka kërkuar Gjykatës së Qarkut në Prishtinë, t’i deklarojë Limajn dhe nëntë ish-luftëtarët e tjerë të UÇK-së, fajtorë në rastin Kleçka dhe të japë dënimin maksimal.

Maurizio Salustro, prokurori Special në rastin Kleçka, në deklaratën e tij përfundimtare të dorëzuar pranë panelit të gjyqtarëve në Gjykatën e Qarkut në Prishtinë, ka shkruar se edhe pse dëshmitë dhe ditarët e dëshmitarit
  Foto Arkiv

të vdekur, Agim Zogaj, u gjykuan si të papranueshme, prokuroria ka vërtetuar se të dyshuarit janë fajtorë për krime lufte, për të gjitha akuzat.

Deklarata përfundimtare e Salustros, e parë nga BIRN, u dorëzua të enjten e shkuar, më 22 mars, një ditë pasi gjykata i liroi dhjetë ish-luftëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, UÇK, duke përfshirë komandantin e tyre, Fatmir Limaj, nënkryetar i tanishëm i Partisë Demokratike të Kosovës, PDK.

Gjykata vendosi se prokuroria dështoi të plotësonte disa standarde procedurale, dhe për këtë arsye provat e Zogajt nuk qenë të pranueshme.

Aktpadia akuzon Limajn dhe të pandehurit e tjerë se kanë kryer krime lufte të ndryshme në një qendër të improvizuar burgimi në fshatin Kleçka, në rajonin e Drenicës, në Kosovë.

Zogaj ishte roje burgu në kampin Kleçka në Kosovë, në vitin 1999, dhe ditarët e tij për ngjarjet që ndodhën atje ishin kyç për rastin e ngritur nga prokurori.

Salustro, në deklaratën e tij përfundimtare, argumenton se ishte për shkak të dëshmive të Zogajt që në fshatin Kleçka  u gjetën pesë trupa.

“Më 24 mars 2009, Zogaj u tregoi hetuesve për një varr të mundshëm. Më shtator të 2009 u ndërmor një zhvarrosje dhe eshtrat e pesë të vdekurve u gjetën”, i shkruajti Salustro gjykatës.

Avokatët mbrojtës kanë thënë se zhvarrosja dhe provat e mbledhura ishin gjithashtu të papranueshme, duke qenë se avokatët nuk qenë të pranishëm.

Sidoqoftë, Salustro argumenton se avokatët mbrojtës nuk mund të thirreshin në atë kohë, sepse procedurat penale nuk kishin nisur ende.

Një ekip mjeko-ligjor i Misionit për të Sundim të Ligjit të BE-së në Kosovë, EULEX, gjatë zhvarrosjeve në Kleçkë gjeti gjithashtu një kosë, e cila besohet se është përdorur për të vrarë njërën nga pesë viktimat.

Në një nga seancat e mëparshme dëgjimore, avokati mbrojtës Agim Vertrpoi e akuzoi prokurorinë se ka vënë  mjete në vendin e zhvarrosjes.

Prokurori Special Salustro thotë se argumenti mbrojtës nuk duhet të merret parasysh, dhe e thirri gjykatën të konsiderojë provat e hedhura për rastin Kleçka si të pranueshme.

 “Prokuroria beson se këto evidenca, të kombinuara me pjesën tjetër, mjaftojnë për të vërtetuar përgjegjësinë penale të të gjithë të akuzuarve. Për këtë arsye, prokuroria i kërkon Kolegjit Ligjor t’i deklarojë të gjithë të pandehurit fajtorë, dhe t’i dënojë sipas ligjit”, thotë prokuroria në deklaratën përfundimtare.

Limaj, figurë e njohur në Kosovë, është përballur me gjyq për krime lufte para Gjykatës Ndërkombëtare për Krime Lufte në-ish Jugosllavi, ICTY. Tribunali i Hagës e liroi nga të gjitha akuzat në lidhje me dyshimin për përfshirje të tij në krimet e kryera në kampin burg në Lapushnik më 1998.

Ekipet mbrojtëse kanë kohë deri të martën, më 27 mars, për të dorëzuar deklaratat përfundimtare në gjykatë. www.gazetajnk.com/

(Ky artikull fillimisht është publikuar në "Drejtësia Tranzicionale në Ballkan")


Ambasadorja e Turqisë rikonfirmon mbështetjen për OAK-në

Prishtinë, 06.11.2013 – Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna priti në takim Ambasadoren e Turqisë në Kosovë, znj. Singül Ozan më të cilën diskutuan rreth vazhdimit të bashkëpunimit në fushën e sistemit të drejtësisë, posaçërisht rreth sistemit të avokatisë në mes dy vendeve.

Në takim u bisedua për thellimin e bashkëpunimit ndërmjet dy Odave të Avokatëve të të dyja shteteve dhe në këtë drejtim Ambasada e Turqisë në Kosovë, ka luajtur dhe është duke e luajtur një rol mjaft të rëndësishëm në afrimin e këtyre dy institucioneve të rëndësishme të drejtësisë.

Kryetari Dobruna e njoftoj ambasadoren Ozan me punën që deri më tash është bërë në Odën e Avokatëve të Kosovës, duke theksuar se vizitat e delegacionit të OAK-së në Unionin e Avokatëve të Turqisë të përkrahura nga Ambasada e Turqisë në Kosovë, kanë pasur efekt të jashtëzakonshëm në krijimin e një sistemi të brendshëm profesional. Në këtë prizëm, ai theksoi se sistemi i drejtësisë në Turqi është një shembull shumë i mirë për krijimin e praktikave edhe në Kosovë.

Z. Dobruna shprehi nevojën për përkrahje Odës së Avokatëve të Kosovës në disa fusha të cilat janë kruciale për funksionimin e mirë dhe profesional të OAK-së. Lidhur me këtë çështje, ai shtroi nevojën e një objekti për OAK-në e cila aktualisht vepron në një hapësirë jashtëzakonisht të vështirë e cila pamundëson realizimin e aktiviteteve të OAK-së. Nevojat tjera për fuqizimin e OAK-së sipas kryetarit janë edhe çështja e mbështetjes së Arsimimit të Vazhdueshëm Ligjor të Obliguar për avokatë, sistemit i disiplinimit për avokatë dhe mekanizmat tjera të nevojshme për OAK-në.

Në anën tjetër, Ambasadorja e Turqisë në Kosovë, znj. Singül Ozan shprehu falënderimin për pritjen e bërë duke theksuar se takimin me Odën e Avokatëve të Kosovës e ka pritur me kënaqësi pasi, sipas saj, Avokatët kanë një rol të rëndësishëm në sistemin e drejtësisë në çdo shtet. Andaj, ajo tha se bashkëpunimi me Odën e Avokatëve të Kosovës është një fakt që marrëdhëniet mes Kosovës dhe Turqisë në shumë sfera.

Ajo vlerësoj të kënaqshme bashkëpunimin e deri tashëm në mes Odës së avokatëve të Kosovës dhe Unionit të Avokatëve të Turqisë dhe në këtë aspekt, Ozan ritheksoi mbështetjen e Ambasadës së Turqisë në Kosovë për thellimin e këtij bashkëpunimit edhe në sfera tjera të identifikuara.

 


OAK vlerëson punën pro bono të avokatëve

Prishtinë, 14.03.2012 - Oda e Avokatëve të Kosovës ka ndarë Falënderim për avokatin Dastid Pallaska për kontributin e dhënë në Qendrën Trajnuese për Avokat, në mbajtjen e seminareve për avokatë dhe praktikantë të avokatisë pro bono, në kuadër të Arsimimit të vazhdueshëm Ligjor të Obliguar (ALVO) dhe Programit Gjithëpërfshirës për praktikantë. 


FTESË / POZIV

FTESË
për
MBLEDHJEN E RREGULLT ZGJEDHORE TË KUVENDIT VJETOR TË OAK-së
 
Në bazë të nenit 42 par. 3 dhe 4 të Ligjit mbi Avokatinë (Nr. 04/L-193), FTOHEN Delegatët e Kuvendit të OAK-së (85 delegatë), që të marrin pjesë në Mbledhjen e RREGULLT ZGJEDHORE  TË  KUVENDIT  VJETOR të Odës së Avokatëve të Kosovës (OAK), e cila do të mbahet me datë: 16 Nëntor 2013, (e shtunë), në Hotel: “SIRIUS”, në Prishtinë, ora 09:45. Shkarkoni rendin e ditës KËTU
___________________________________________________________________________________

POZIV
za
REDOVNU GODIŠNJU IZBORNU SEDNICU SKUPŠTINE AKK
 
Na osnovu člana 42 stav 3 i 4 Zakona o Advokaturi ( Br. 04/L-193), POZVANI su delegati Skupštine AKK (85 delegata)da prisustvuju REDOVNOJ GODIŠNJOJ IZBORNOJ SEDNICI SKUPŠTINE Advokatske Komore Kosova (AKK) koja će se održati 16 novembra 2013 (subota), u Hotelu: “SIRIUS”, u Prištini, sa početkom od 09:45h. Pritisnite ovde za dnevni RED


Kryetari i OAK-së priti në takim Zëvendëskryeministrin dhe Ministrin e Drejtësisë

Prishtinë, 28.02.2012 - Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna ka pritur në takim Zëvendëskryeministrin dhe Ministrin e Drejtësisë, Prof. Dr. Hajredin Kuçi me të cilin kanë biseduar rreth bashkëpunimit mes OAK dhe Ministrisë së Drejtësisë në fushat me interes të përgjithshëm rreth zbatimit të ligjit.
 
Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna, ka falënderuar Zëvendëskryeministrin dhe Ministrin e Drejtësisë, Prof. Dr. Hajredin Kuçi, për vizitën e cila vizitë është e para zyrtare e një funksionari të lartë të shtetit të Kosovës.
 
“Ne e kemi pasur një bashkëpunim ma herët me Ministrinë e Drejtësisë dhe shumë të arritura janë të arritura të përbashkëta dhe u pajtuam që së bashku tani e tutje të angazhohemi që qytetari i Kosovës të ketë qasje në drejtësi dhe të jetë i barabartë para ligjit”, ka thënë kryetari i OAK-së, z. Ibrahim Dobruna.
 
Në anën tjetër, Zëvendëskryeministrin dhe Ministrin e Drejtësisë, Prof. Dr. Hajredin Kuçi, shprehu kënaqësi për takimin e realizuar me kryetarin e Odës së Avokatëve të Kosovës.

Ministri Kuçi ka uruar z. Dobruna për zgjedhjen në postin e Kryetarit të Odes së Avokatëve të Kosovës dhe ka ofruar mbështetjen e Ministrisë së Drejtësisë dhe ndihmën e tij personale për fuqizim e OAK-së, ngase sipas tij fuqizimi i OAK-së është edhe fuqizim i sistemit të drejtësisë në Kosovë sepse avokatët janë pjesë e sistemit të drejtësisë në kuptimin e gjetjes dhe vendosjes së rendit dhe ligjit.
 
“Ministria e Drejtësisë do të angazhojë edhe OAK-në në të gjithë organizimet e veta, në procedurat e hartimeve të ligjeve, mbështesim OAK-në në ndryshimin e Ligjit për Avokatinë i cili do të jetë më funksional dhe më praktikë për OAK-në dhe njëkohësisht më i përshtatshëm edhe për avokatët në Kosovë”, ka theksuar z. Hajredin Kuçi.
 
Po ashtu, Zëvendëskryeministrin dhe Ministrin e Drejtësisë është shprehur i gatshëm që të mbështet Odën e Avokatëve të Kosovës në përmirësimin e kushteve, në mënyrë që të jenë sa më të mira dhe funksionale për ofrimin e shërbimeve cilësore, gjithashtu edhe ofrimin e kushtëve më të mira për avokatët kur ata përfaqësojnë sipas detyrës zyrtare. 
 
Ndër të tjera, ai tha se Ministria e Drejtësisë ka në projekt për ndërtimin e Akademisë së Drejtësisë dhe në këtë Akademi edhe avokatët do të jetë pjesë e përbashkët e trajnimeve që do të mbahen për gjyqtarë dhe prokurorë dhe në Bordin e saj do të jetë edhe një anëtare nga OAK.
 
“Unë jam shumë i kënaqur me punë që është duke e bërë Oda e Avokatëve të Kosovës dhe i shpreh të gjithë gatishmërinë për punën dhe mbështetjen dhe unë jam i bindur se avokatët në Kosovë kontribuojnë shumë në vendosjen e rendit dhe ligjit, në vendosjen e ligjit mbi të gjitha por edhe të perceptimit pozitivë të drejtësisë në vendin tonë’, ka thënë dhe Ministrin e Drejtësisë, z. Hajredin Kuçi.

 


Seminar në Prizren - 09.11.2013

Oda e Avokatëve të Kosovës dhe Nisma e të rinjve për të drejtat e njeriut,  ju ftojnë të merrni pjesë në trajnimin me temën: “Standardet Ndërkombëtare dhe Ligji kundër Diskriminimit”
 

Seminari do të mbahet më datë 09 Nëntor (e shtunë) 2013  nga ora  08:45 – 14:30, në Hotel “Theranda” në Prizren.

Konfirmoni pjesëmarrjen Tuaj në e-mailin: albulenau@oak-ks.org

Vetëm 20 Konfirmime do të pranohen për pjesëmarrje në seminar me kërkesën e donatorit të seminarit.
Ofruesi i seminarit është i akredituar nga Bordi Drejtues i QTA-së dhe orët e këtij seminari (4 Kredi), do të numërohen kredi të AVLO-së.

 OAK  ju dëshiron suksese gjatë seminarit!


Delegacioni i OAK-së takoi kryetarin e Komunës së Prishtinës

Prishtinë, 27.01.2012 - Delegacioni i Odës së Avokatëve të Kosovës nën udhëheqjen e kryetarit, z. Ibrahim Dobruna janë pritur në takim nga kryetari i Komunës së Prishtinës, z. Isa Mustafa me të cilin kanë biseduar rreth intensifikimit të bashkëpunimit në fushat të cilat janë në interes të përbashkët dhe të qytetarëve të Republikës së Kosovës.
 
Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna shprehu kënaqësinë e mikpritjes nga ana e kryetarit të Prishtinës dhe shpalosi çështjet për diskutim të cilat janë në interes të qytetarëve të Republikës së Kosovës.

Kryetari i OAK-së, shpalosi sfidat me të cilat është duke u ballafaquar OAK dhe sipas tij, OAK nuk është në një situatë të mirë financiare, pasi varet prej pagesës së anëtarësisë, po ashtu të projekteve të ndryshme përmes së cilat përkrahet OAK.
 
Z. Dobruna shtroi çështjen edhe të hapësirës në të cilën vepron dhe e ka selinë kryesore OAK e cila është e pa mjaftueshme për punë efikase dhe ofrim të shërbimeve sa më të mira për qytetarët, andaj sipas kryetarit, OAK është duke bërë përpjekje që në këtë aspekt të punohet, por edhe nga ana e kryetarit të Komunës së Prishtinës për gjetjen e një lokacioni për Odën e Avokatëve të Kosovës.
 
Sipas z. Dobruna kjo çështje është nevojë urgjente dhe do të ishim mirënjohës nëse punojmë së bashku në këtë drejtim në mënyrë që edhe qytetarëve, avokatëve, avokatëve praktikantë t’i ofrojmë shërbime sa më cilësore dhe profesionale.
 
“Plani ka qenë për pallatin e Drejtësisë që po ndërtohet, që të ketë edhe OAK një hapësirë, por kjo hapësirë për OAK-në tashmë është tkurrur dhe nuk është ndarë ndonjë hapësirë e mjaftueshme dhe kjo është shqetësuese për neve për anashkalimin që po na bëhet”, ka thënë kryetari i OAK-së, Ibrahim Dobruna.  
 
Duke u ndalur tek çështja e Ligjit të ri mbi Avokatinë, kryetari z. Ibrahim Dobruna theksoi se ne kemi Ligjin për Avokatinë që është aprovuar qysh në fillim të mandatit të UNMIK-ut në Kosovë dhe ai ligj brenda vetës ka shumë zbrazësia, andaj ne kemi nevojë për mbështetje nga grupi parlamentar i LDK-së që të përkrahin amandamentimin e ligjit në Parlamentin e Kosovës.
 
Z. Dobruna shtroi çështjen për diskutim edhe çështjen e Tarifave për Avokatë të cilat janë shumë të vogla dhe se me një bashkëpunim institucional do të ishte i mirëseardhur që kjo çështje, po ashtu të procedohet edhe nga Komisionet Legjislative tek Këshilli Gjyqësor i Kosovës i cili është edhe organi që ka të drejtën e ndryshimeve të Tarifave për avokatë.
 
“Ne e kemi një ide që mendojmë të realizojmë brenda muajit shtator të këtij viti për një konferencë rajonale me temë “Dëmet e Luftës” dhe për këtë kemi gjetur mbështetje dhe përkrahje nga ambasadat në Kosovë. Neve na nevojitet mbështetje nga ju dhe pjesëmarrja juaj në këtë konferencë e cila do të jetë një kontribut mjaftë i rëndësishëm”, potencoi kryetari z. Dobruna.
 
Në anën tjetër, kryetari i Komunës së Prishtinës, z. Isa Mustafa, për sa i përket Ligjit për avokatinë, ai shprehi gatishmërinë që të bisedoj me kryetarin e Komisionit për Legjislacion në Parlamentin e Kosovës, z. Arben Gashi, që amandamentimi i Ligjit mbi Avokatinë të ketë mbështetje sa më shumë në mënyrë që të procedohet brenda kohës sa më shpejtë të mundshëm.
 
Ndërsa, për sa i përket ndarjes së një lokacioni për OAK, kryetari z. Mustafa ka thënë se ne do të bisedojmë me Zyrën Ndërlidhëse të Komisionit Evropian në Kosovë dhe me Ministrinë e Drejtësisë për gjetjen e një lokacioni sa më të përshtatshëm të mundshëm për OAK.


 


Seminar në Mitrovicë - 02.11.2013

Oda e Avokatëve të Kosovës ju fton të merrni pjesë në trajnimin me temën: “Sigurimi i kërkesëpadisë”
Seminari do të mbahet më datë 02 Nëntor (e shtunë) 2013  nga ora  09:45 – 15:30, në Restaurant “VAPIANO” në Mitrovicë.
Shkarko AGJENDEN

Konfirmoni pjesëmarrjen Tuaj në e-mailin: albulenau@oak-ks.org  deri të premten më 01 Nëntor 2013 (e premte) në orën  10:00.

Ofruesi i seminarit është i akredituar nga Bordi Drejtues i QTA-së dhe orët e këtij seminari (4 Kredi), do të numërohen kredi të AVLO-së.
 OAK  ju dëshiron suksese gjatë seminarit !


OAK organizon sesion të trajnimeve me kanditatet potencial të Provimit të Jurispodencës - APLIKONI TANI

Forma për aplikim në sesionet e trajnimeve për përgatitjen e Provimit të Jurisprudencës e cila organizohet nga Oda e Avokatëve të Kosovës.
 
Nëse jeni te interesuar për vijimin e këtyre sesioneve Trajnuese, duhet të plotësoni formularin e mëposhtëm dhe ta dërgoni në Odën e Avokatëve të Kosovës së bashku me fletëpagesën përmes e-mail adresës info@oak-ks.org,  përmes faksit ne: 038/244 586,  apo në kopje fizike në zyrat e OAK-së, më së largu deri më 20.11.2013 (e mërkurë).
 
 


Kryetari i OAK-së takoi kryetarin e gjyqtarëve të EULEX-it

Prishtinë, 30.01.2012 - Delegacioni i Odës së Avokatëve të Kosovës në udhëheqjen e kryetarit, z. Ibrahim Dobruna, janë pritur në takim nga kryetari i Asamblesë së gjyqtarëve të EULEX-it, z. Francisko Florit, me të cilin kanë biseduar rreth bashkëpunimit të ndërsjellët të deritanishëm mes OAK-së dhe Asamblesë së Gjyqtarëve të EULEX-it dhe gjetjes së mënyrave për tejkalimin e situatave të ndryshme në të ardhmen.
 

Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna është shprehur i gatshëm për të vazhduar bashkëpunimin me EULEX-in për ofrimin e shërbimeve juridike për qytetarët e Republikës së Kosovës.
 
Z. Dobruna gjatë bisedës shprehu shqetësimin e qytetarëve për gjykatat në Mitrovicën Veriore të cilat janë transferuar në Gjykatën e Vushtrrisë dhe kushtet për punë janë shumë të vështira për shkak të hapësirës shumë të vogël.
 
Sipas kryetarit z. Dobruna, OAK-së nuk i intereson politika sepse me këtë gjendje atje është shkelje e të drejtave të njeriut dhe Konventave Evropiane dhe kjo gjendje është e papranueshme dhe për këtë EULEX-it është kompetentë për krijimin e lehtësirave.
 
Kryetari i OAK-së shtroi nevojën e pjesëmarrjeve të ekspertëve ndërkombëtar që janë të angazhuar në EULEX, që të ligjërojnë nëpër seminare të organizuara në kuadër të Arsimimit të Vazhdueshëm dhe të Obligueshëm Ligjor (AVLO) të OAK-së.
 
Si rast shumë të mirë për me kontribuar ekspertet ndërkombëtar, sipas kryetarit z. Dobruna do të ishte edhe pjesëmarrja me shkrime në buletinin e OAK-së “Avokatura”.
 
Duke u ndalur tek çështja e organizimit të konferencës, kryetari i OAK-së ka thënë se jemi duke bërë përpjekje për organizimin e një konference rajonale me temë: “ Dëmet e Luftës”, mendohet të organizohet në shtator të këtij viti dhe ndihma e EULEX-it me ekspertë në këtë fushë do të jetë një përkrahje e madhe për OAK-në.
 
Ndërkaq, në anën tjetër kryetari i Asamblesë së gjyqtarëve të EULEX-it, z. Francisko Florit, duke folur rreth transferimit të Gjykatave të Mitrovicës në Vushtrri ka thënë se ne kemi vizituar Gjykatën Komunale në Vushtrri dhe është shumë e vërtet që atje është gjendje e vështir, por arsyeja pse është transferuar Gjykatat e Mitrovicës në Vushtrri është më shumë politike.
 
Andaj, sipas z. Francisko Florit, për këtë zgjedhje politike e cila ka vendos Këshilli Gjyqësor i Kosovës dhe nëse fillohet me një iniciativë për gjetjen e një zgjidhjeje tjetër, atëherë besoj se do të ndryshohen qëndrimet.
 
Po ashtu, ai u shpreh i gatshëm që të angazhohen ekspertet e EULEX-it për ligjërime në lëmi të caktuara për seminare të organizuara nga OAK, posaçërisht z. Florit shprehi dëshirën dhe vullnetin që do të angazhohet edhe vetë personalisht që të jetë pjesë e këtyre seminareve.
 
Kryetari i Asamblesë së gjyqtarëve të EULEX-it, z. Francisko Florit shprehu respektin për avokatët kosovar për punën e tyre profesionale të cilën janë duke e bërë dhe tha se relacionet me avokatët janë shumë të mira dhe punën që janë duke e bërë janë shumë profesional.
 
Gjatë bisedës është diskutuar edhe për mundësinë e vënies së kontaktit me Odën e Avokatëve të Italisë dhe për këtë. Z. Florit shprehu zotimin se do të angazhohet personalisht rreth kësaj çështje, por ai lidhur me këtë kërkojë nga kryetari i OAK-së që përmes një letre të adresohen çështjet me të cilat mund të jenë të rëndësishme për OAK-në në mënyrë që të paraqiten në Odën e Avokatëve të Italisë. 


Ambasada Franceze e gatshme të përkrah OAK-në

Prishtinë, 29.10.2013 - Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës z. Ibrahim Dobruna priti në takim Atashe për bashkëpunim të Ambasadës Franceze në Kosovë për sistemin e drejtësisë, Azra Hasanovic me të cilën është diskutuar mundësia e bashkëpunimit dhe përkrahja e OAK-së në sferat me interes të theksuar.

Kryetari i OAK-së, z. Dobruna vlerësojë lartë kontributin e shtetit Francës dhënë Republikës së Kosovës, duke theksuar se një kontribut të veçantë i është dhënë edhe sistemit të drejtësisë.

Gjatë takimit Atashe Azra Hasanovic është informuar nga kryetari Odës lidhur me aktivitetet të cilat janë duke u zhvilluar, duke ven theks të veçantë angazhimet rreth Arsimimit të Vazhdueshëm Ligjor të Obliguar, sistemit disiplinor, Ligjit të ri për Avokatinë, harmonizimin e akteve nënligjore si dhe bashkëpunimet me Odat e Avokatëve të regjionit dhe më gjerë. Në këtë këndvështrim kryetari Dobruna shtroi të nevojës përkrahjen për AVLO, sistemin disiplinore, përgatitjen e provimit të avokatisë, mbështetjen e praktikantëve.

Duke qenë se Franca ka praktika shumë të avancuara të organizimit të sistemit të drejtësisë, drejtori ekzekutiv, Yll Zekaj potencoi nevojën për nënshkrimin e marrëveshjes së binjakëzimit me ndonjë Odë regjionale të Francës e cila do të përkrah OAK-në rreth praktikave sa më të mira të organizimit dhe sistemit të avokatisë.  

Në anën tjetër, Atashe për bashkëpunim të Ambasadës Franceze në Kosovë për sistemin e drejtësisë, Azra Hasanovic falënderoi kryetarin e Odës së Avokatëve të Kosovës për pritjen dhe mundësinë e dhënë për një bashkëpunim të përbashkët.

Atashe Azra Hasanovic shprehu gatishmërinë për përkrahje në Arsimimin e Vazhdueshëm Ligjor të Obliguar, rreth draft rregullores për specializime të avokatëve, sistemit disiplinor si dhe provimit të avokatisë.

Këto bashkëpunime sipas saj, do të jenë të ndërlidhur direkt me institucionin që OAK shpreh gatishmërinë për bashkëpunim dhe Ambasada e Francës në Kosovë do të jetë vetëm pikë ndërlidhëse dhe përkrahëse këtyre bashkëpunimeve. Ajo sugjeroj që për të vënë hapin e parë të bashkëpunimit të dërgohet një ekspertë nga Franca në Kosovë për të diskutuar modalitetet e bashkëpunimit.

Duke marrë parasysh gatishmërinë e mbështetjes nga Atashe Azra Hasanovic, kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës shprehu falënderim të veçantë për mundësinë fillimit të një bashkëpunimi.

 


Përmbyllet faza II, III e takimeve të përbashkëta (Bench-Bar)

Oda e Avokatëve të Kosovës është duke vazhduar edhe në vitin 2013 me fazat tjera të takimeve të përbashkëta (Bench Bar) me gjyqtar, prokuror, avokatë de përfaqësues të policisë.  

Iniciativa e këtyre takimeve ka ardhur falë bashkëpunimit në mes Odës së Avokatëve të Kosovës de Programit për Juristët në Kosovë (PJK) i cili implementohet në partneritet nga USAID de NCSC, me të cilat janë zhvilluar katër fazat e të takimeve të përbashkëta (Bench Bar).

Qëllimi i këtyre takimeve të përbashkëta është themelimi i bashkëpunimit më të mirë në mes të akterëve të gjyqësorit, prokurorisë, avokatisë de policisë në mënyre që të fuqizohet drejtësia në Kosovë. 

Degët regjionale të avokateve janë forma të organizimit territorial de aktivitetit të Odës së Avokatëve të Kosovës, të cilat nën kushtet e përcaktuara me ligj janë të themeluara sipas  Statutit të OAK-së, Tubimet regjionale janë organizuar sipas regjioneve të cilat i përgjigjen shtrirjes territoriale të Gjykatave të Qarkut, sipas organizmit të sistemit gjyqësor të Kosovës, përkatësisht dega regjionale; Prishtinë, Mitrovicë, Pejë, Prizren, Gjilan, Gjakovë de Ferizaj.
 
  • Faza e dytë: Në muajin prill, maj dhe qershor 2013, është mbajtur faza e dytë e takimeve të përbashkëta mes gjyqtarëve, prokurorëve, avokatëve dhe Policisë së Kosovës në shtat regjione të Republikës së Kosovës.
Regjioni Tema
 
Data
Prishtinë  “Shqyrtimi fillestar në procedure penale” 20.04.2013
Ferizaj “Fazat e procedurës penale” 30.05.2013
Pejë “Marrja në pyetje e të akuzuarit sipas kodit të ri Penal, si dhe çështjet tjera dhe risit ne kodin penal”
 
18.04.2013
Prizren “Shqyrtimi fillestar dhe i dytë (pranimi i fajësisë gjatë shqyrtimit fillestar)” 17.04.2013
Gjilan “Parashkrimi i ndjekjes penale”  
 
26.05.2013
 
Gjakovë
“Problemi i mos zbatimit të përfundimeve të dala nga Bench Bar paraprak i mbajtur me 20.03.2013 në Gjakove. 2. Çështjet aktuale ne Gjyqësi, Prokurori dhe Avokati”
 
28.05.2013
Mitrovicë
 
“Përfaqësimi sipas detyrës zyrtare me theks të veçantë pagesat për shqyrtim të lëndës ”
 
17.05.2013  • Faza e tretë: Në muajin shtator dhe tetor 2013, është mbajtur faza e tretë e takimeve të përbashkëta mes gjyqtarëve, prokurorëve, avokatëve dhe Policisë së Kosovës në shtat regjione të Republikës së Kosovës.
Regjioni Tema
 
Data
Prishtinë  “Angazhimi ex-officio dhe komunikimi gjyqtar, prokuror dhe avokatë” 25.10.2013
Ferizaj 1.“Dënimet” – puna ne dobi te përgjithshme (dënimet alternative). 2. Problemet rreth përfaqësimit zyrtar.
 
25.10.2013
Pejë Sjellja jo etike e gjyqtareve dhe prokuroreve dhe avokateve; 2. Aplikimi i kritereve te sigurimeve ne rast te marrjes se vendimeve nga gjykata; 
 
18.09.2013
Prizren - Aktakuza
- Shqyrtimi i dytë dhe caktimi i shqyrtimit gjyqësor
24.09.2013
Gjilan  “Mbajtja dhe udhëheqja e shqyrtimit kryesor në procedurën penale dhe përgatitja e palëve procedurale”
 
24.10.2013
 
Gjakovë
  25.09.2013
Mitrovicë
 
“Çështja e procedimit të lëndëve në Gjykatën Themelore në Mitrovicë”
 
23.10.2013

 


KP nxori udhëzimin administrativ për zbatimin e Ligjit për Amnisti

Këshilli Prokurorial i Kosovës nxori udhëzimin administrativ me qëllim të zbatimit të obligimeve që dalin nga Ligji për Amnisti. Për më tepër shkarkoni udhëzimin duke klikuar këtu


Ndërroj jetë avokati Ibrahim Duriqi (1947 – 2013)

Oda e Avokatëve të Kosovës ka humbur anëtarin e saj të shquar, avokatin Ibrahim Duriqi. Varrimi i të ndjerit është bërë në varrezat e qytetit në Lipjan me datë 14 tetor 2013 në orën 13:00. Me këtë rast është organizuar mbledhje komomorative në sallën Gjykatës Themelore në Lipjan, ku fjalë rasti kanë mbajtur kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, avokatë, gjyqtar dhe familjar.
 
Ibrahim Duriqi ka lindur më 25 qershor 1947 në Ribar i Madhë, Komuna e Lipjanit. Studimet i përfundoi në Universitetin e Prishtinës – Fakultetin Juridik në vitin 1976, kurse provimin jurispodencës e ka dhënë në Prishtinë në vitin 2002.
 
Avokati, Ibrahim Duriqi është regjistruar në Odën e Avokatëve të Kosovës me 05.05.2003 në Prishtinë.
 
Largimi i tij i papritur është një humbje e madhe për tërë familjen dhe për të gjithë ata që e njihnin atë.
 
Oda e Avokatëve të Kosovës dhe Dega Regjionale në Prishtinë shpreh ngushëllimet e sinqerta familjarëve dhe kolegëve të tij. 
 
 
 
 
 


Botohet libri “Nëpër procese gjyqësore” nga avokati Ramiz Krasniqi

 
BOTOHET LIBRI 
“Nëpër procese gjyqësore”
 
Ju njoftojmë se është botuar Libri “Nëpër procese gjyqësore”, i autorit avokat Ramiz Krasniqi. Libri ka të përmbledhur ditarin gjyqësor, fjalë përfundimtare dhe refleksione.
 
Të njëjtin mund të merreni në zyret e Odës së Avokatëve të Kosovës me çmim prej 5 €. 


Kryetari Dobruna uron besimtaret islam festën e Kurban Bajramit !

Urimi i kryetarit të Odës së Avokatëve të Kosovës me rastin e festës së Kurban Bajramit ua përcjellë urimet më të përzemërta besimtarëve në mbarë vendin.
 
Në emër timin personal, të Odës së Avokatëve të Kosovës, me rastin e Festës së Kurban Bajramit, kam nderë e privilegj të Ju uroj fat, shëndet e mirëqenie të gjithë qytetarëve të besimit islam kudo qofshin ata.
 
Festa e Kurban Bajramit e  lartëson shpirtin e besimtarëve, forcon besimin në Zot, i bashkon ata, ngrit ndjenjat e solidaritetit ndërnjerëzorë dhe zgjon idenë e sakrificës për të mirën e përgjithshme.
 
Le të shërbejë kjo festë e gëzuar për paqe, lumturi, mirësi, afrimitet dhe dashuri mes njëri-tjetrit, në të mirë të shoqërisë, kombit dhe gjithë njerëzimit.  Uroj që këto ditë festive të Bajramit, të respektojmë konceptet universale dhe dallimet dhe të shtrijmë dorën e ndihmës dhe humanizmit.
 
Urime dhe gëzuar Festa e Kurban Bajramit!


Kalendari i trajnimeve Shtator – Dhjetor 2013

           Qendra Trajnuese për Avokatë - (QTA) 

Draft – kalendari i trajnimeve Shtator – Dhjetor 2013


Kuvendi në Prishtinë

N J O F T I M 
 
Ju njoftoj se OAK Dega Regjionale e Prishtinës, më dt 05 Tetor nga ora 09:45 do të mbahet Kuvendi i Rregullt Zgjedhor në Hotel SIRIUS: Në këtë Kuvend do të zgjidhen Delegatët nga Dega Regjionale e Prishtinës për Kuvendin e OAK. Me këtë rast do të mbahet seminari me temë: "Etika Profesionale e Avokatit".
 
Sipas ligjit të ri për Avokatinë (2013/04-L-193) Kuvendi I OAK do të përbëhet nga delegatet e Degeve Regjionale. Andaj Konform ligjit Dega Regjionale e Prishtinës do të bëjë zgjedhjen e delegatëve.


NJOFTIM / OBAVEŠTENJE

NJOFTIM
 
Njoftohen të gjitha avokatet dhe praktikantet e avokatisë se nga data 09 shtator 2013, Oda e Avokatëve të Kosovës do të ndërroj lokacionin e zyrës. Zyret e OAK-së e cila gjendet adresën Rr. Qamil Hoxha, Nr. 10/3, do të kaloj në lokacionin e ri e cila gjendet në rruga Tirana, Nr. 19 në Prishtinë (afër Fazitës dhe inspektoriatit policor).
 
Të bashkangjitur keni një përshkrim të adresës për gjetjen e lokacionit të ri.
 
OBAVEŠTENJE
 
Obaveštavamo sve advokate i pripravnike advokature da od 09 septembra 2013, Advokatska Komora Kosova će promeniti lokaciju kancelarije. Kancelarija AKK koja se nalazi u adresi Ul. Qamil Hoxha, Br. 10/3, će preći na novu kancelariju koja se nalazi na ulici Tirana, Br. 19 u Prištini (blizu Fazite i Policijskog Inspektorata).
 
U prilogu se nalazi opis adrese za novu lokaciju. 


Kuvendi në Gjakovë

Oda e Avokatëve të Kosovës ju fton në mbledhjen e rregullt të Kuvendit në Gjakovë dhe poashtu, organizon seminarin me temë: “Masat e fshehta dhe teknike të hetimit dhe vëzhgimit”.

Kuvendi do t’i zhvilloj punimet nga ora 09:45 -12:00, ndërsa pas punimeve të Kuvendit do të pasojë seminari. 

Datë 14 Shtator (e shtunë) 2013 në Hotel: Qarshia e Jupave, në Gjakovë.

Shkarkoni rendin e dites

Konfirmoni  pjesëmarrjen Tuaj deri më  13 shtator 2013 (e premte) ora 12:00, në e-mail adresën: albulenau@oak-ks.org; 

Ofruesi i seminarit është i akredituar nga Qendra Trajnuese për Avokatë dhe orët e këtij seminari (3 Kredi), do të numërohen kredi të AVLO-së. 
 
OAK  ju dëshiron suksese gjatë seminarit !


Njoftim për praktikë për studentët e Fakultetit Juridik të UP-së

Njoftohen studentët e interesuar të Fakultetit Juridik të UP-së, se Public International Law and Policy Group (PILPG), nëpërmjet projektit Kampanja Drejtësia dhe Qytetarët, ofron mundësi për punë praktike për 6 deri 8 studentë (me pagesë). Për më shumë informata, klikoni këtu 


OAK tani edhe në YouTube

Zyra për Komunikim e Odës së Avokatëve të Kosovës (OAK) ka bërë një hap të rëndësishëm për anëtaret avokatë, praktikantë si dhe për opinionin e gjerë, duke sjell ngjarjet dhe zhvillimet në OAK, përmes faqes zyrtare në YouTube, në të cilën do të mund t’i shikoni video nga aktivitetet e OAK-së.

Përmes rrjetit sociale në Facebook dhe tash edhe në YouTube, OAK do të rritë numrin e vizitorëve të cilët do të informohen më gjerësisht për aktivitetet e Odës së Avokatëve të Kosovës, si një organizatë profesionale e avokatëve në Republikën e Kosovës.

OAK në YouTube, klikoni n’link: http://www.youtube.com/channel/UCns3sIODWs-qaDA003jPavA 

OAK në Facebookklikoni n’link:www.facebook.com/odaavokateve.ks

Besojmë se përmes këtyre hapave të ndikojmë në krijimin e një debati transparent dhe cilësor në mes avokatëve dhe me gjerë, si dhe duke qenë në hap me trendët më moderne në botë dhe të frymëzuara nga praktikat më të mira të komunikimit.
 


OAK uron 5 vjetorin e pavarësisë

Të nderuar qytetarë të Republikës së Kosovës,
 
Me rastin e përvjetorit të pestë të Ditës së Pavarësisë së Republikës së Kosovës, 17 shkurtin, kam nderin dhe kënaqësinë që, në emër të Odës së Avokatëve të Kosovës dhe të të gjithë avokatëve në Republikën e Kosovës, t’ju dërgoj gjithë popullit të Kosovës, urimet më të ngrohta dhe më miqësore për këtë ditë të shënuar për të gjithë shqiptarët.
 
Le të shërbejë kjo festë si mesazh i paqes, lirisë dhe përpjekjes së përbashkët në realizimin e synimeve tona. 
 
Urime pesë vjetorin e Shpalljes së Pavarësisë së Kosovës !
 
 
Me urimet më të përzemërta,
Ibrahim Dobruna
Kryetar
 
 
Prishtinë,
Me 16 shkurt 2013


Njoftim lidhur me interpretimin e BQK për Kompanitë e Sigurimeve të cilat nuk duhet të kërkojnë autorizim të vërtetuar nga avokatet

Oda e Avokatëve të Kosovës ka pranuar ankesa nga avokatet lidhur me ballafaqimin e tyre rreth kërkesave të Kompanive të Sigurimeve, që në rastet e paraqitjes së kërkesës për kompensim dëmi për klientët e tyre, ju kërkohet autorizimi (Prokura) i vërtetuar te noterët. 

OAK ka ndërmarr veprimet e menjëhershme dhe ka dërguar kërkesë Bankës Qendrore të Kosovës, për shqyrtimin e obligimit të dorëzimit të autorizimit të vërtetuar nga ana e avokatëve në Kompanitë e Sigurimeve.

Oda e Avokatëve të Kosovës sot ka pranuar shkresën me interpretim nga Banka Qendrore e Kosovës, në të cilën thuhet se Kompanitë e Sigurimeve nuk duhet të kërkojnë autorizim të vërtetuar nga avokatet, përveç në rastet e ndonjë dyshimi eventual.  

Për të lexuar shkresën e BQK-së, ju lutem klikoni SHKRESA E BQK

Oda është duke bërë përpjekje të vazhdueshme për adresimin e shqetësimeve të avokatëve të cilët po ballafaqohen në ushtrimin e profesionit të avokatisë në Republikën e Kosovës.

Inkurajohen të gjithë avokatet dhe praktikantet e avokatisë që në rastet e paraqitjes së problemeve, shqetësimeve dhe pengesa tjera, gjatë ushtrimit të veprimtarisë së tyre profesionale, të informojnë Odën e Avokatëve të Kosovës, në mënyrë që kjo e fundit t’i adresojë në institucionet kompetente.
 
 


Kryetari Dobruna uron besimtaret islam Festen e Fitër Bajramit

Urimi i kryetarit të Odës së Avokatëve të Kosovës me rastin e Festës së Fitër Bajramit

Në emër timin personal, të Odës së Avokatëve të Kosovës, me rastin e Festës së Fitër Bajramit, kam nderë e privilegj të Ju uroj fat, shëndet e mirëqenie të gjithë qytetarëve të besimit islam kudo qofshin ata.

Le të shërbejë kjo festë e gëzuar për paqe, lumturi, mirësi, afrimitet dhe dashuri mes njëri-tjetrit, në të mirë të shoqërisë, kombit dhe gjithë njerëzimit.  Uroj që këto ditë festive të Bajramit, të respektojmë konceptet universale dhe dallimet dhe të shtrijmë dorën e ndihmës dhe humanizmit.
 
Urime dhe gëzuar Festa e Fitër Bajramit ! 


Analizë për Paraqitjet e Avokatëve në Media

Bordi Drejtues i Odës së Avokatëve të Kosovës në mbledhjen 137 të datës 03 korrik 2013, ka marr vendim për aprovimin e Analizës për Paraqitjet e Avokatëve në Media e cila është përgatitur nga Zyra për Komunikim e OAK-së. 

Shkarkoni Analizën 


OAK dhe Kolegji ”Iliria” nënshkruajnë Memorandum Mirëkuptimi

Prishtinë, 29.07.2013 - Oda e Avokatëve të Kosovës (OAK) dhe Kolegji ”Iliria” në Prishtinë, nënshkruan Memorandum Mirëkuptimi në sferën e shkëmbimit të ekspertizës, përvojës, trajnimeve dhe të resurseve të përbashkëta.
 
OAK dhe Kolegji ”Iliria”, do të mbështesin projektet reciproke, do të ndërmarrin iniciativa të përbashkëta, trajnuese, ekspertizës dhe bashkërisht do të realizojnë projekte nga fusha Memorandumit. Veçanërisht do të inkurajohet bashkëpunimi i jashtëm me organizata nga fusha e edukimit ligjorë si dhe në fusha të aftësimit dhe përgatitjes së juristëve të rinj për ushtrimin e  profesionit ligjor/studenteve, praktikantëve dhe avokatëve.
 
Pas nënshkrimit të Memorandum Mirëkuptimit, kryetari i OAK-së, z. Ibrahim Dobruna dhe presidenti i Kolegji ”Iliria”, Prof. Dr. Mixhait Reçi, janë shprehur të kënaqur në arritjen e këtij bashkëpunimi.
 
Oda e Avokatëve të Kosovës është nënshkruese e nëntë (9) Memorandum Bashkëpunimeve me institucionet relevante vendore dhe rajonale. 

Fjala e kryetarit të OAK të mbajtur në manifestimin e 4 vjetorit të SHAPSH

Delegacioni i Odës së Avokatëve të Kosovës i kryesuar nga kryetari z. Ibrahim Dobruna ka marrë pjesë në manifestimin e 4 vjetorit të themelimit të Shoqatës së Avokatëve Penalistë të Shqipërisë. 

Fjala e kryetarit të Odës së Avokatëve të Kosovës të mbajtur në manifestimin e 4 vjetorit të SHAPSH.  


I nderuar Kryetar, zotëri VISHAJ !
Të nderuar koleg avokat !
Të nderuar të pranishëm, zonja dhe zotërinj,
   
Është kënaqësi dhe nder për mua të jem sot këtu në mesin tuaj, në këtë festim të veçantë të katër (4) vjetorit të Themelimit të Shoqatës së Avokatëve Penalist të Shqipërisë.
 
Ky katër (4) vjetor, shënon një çast tejet të veçantë për të gjithë ata që kanë dhënë kontributin e tyre drejt suksesit në rrugën jo të lehtë të Avokatëve – sukses ky për të cilin sot ndihemi krenar. Shënon një moment të rëndësishëm e me peshë të madhe që sot na bashkon të gjithëve në misionin e ndërtimit të shtetit të së drejtës. E mbi të gjitha, kur më në fund po ngjitemi drejt suksesit, duke kujtuar kontributin, dijen dhe sakrificën e shumë burrave dhe grave, shënohet një ditë e cila na bën të ndihemi krenar për rezistencën e pandalshme të gjeneratave, luftën për paqe, përkushtimin për drejtësi, dhe së fundi, duke hapur perspektiven për ardhmërinë e sigurt të fëmijëve tanë. 
 
Ky është një moment i mirë, jo vetëm për të shënuar të arriturat e rezultatet e angazhimeve tona, por për të qenë edhe pjesë e zhvillimeve në të ardhmen.
 
Thuhet se, nëse harrohet e kaluara, atëherë ajo është e destinuar të përsëritet. Andaj, me këtë rast, ne duhet të hedhim një vështrim të shkurtër në historinë tonë për të shprehur falënderimin, mirënjohjen dhe vlerësim për të gjithë ata që, pavarësisht vonesave, përpjekjeve të admirueshme dhe altruizmin e theksuar, kanë mbështetur përpjekjet për një shtet ligjor. Falënderimi u shkon prindërve, profesorëve, ekspertëve, institucioneve arsimore e universitare, institucioneve shkencore e shtetërore, liderëve, qytetarëve, miqve tanë e veçmas avokatëve.
 
Sukseset nuk vijnë vetvetiu. Por janë rezultat i punës dhe bashkëpunimit.
 
Mbështetur në parimin gjithëpërfshirës, llogaridhënës, mund të rritet numrin i avokatëve në takime dhe impenjimi i tyre ka për të dhënë mundësi të adresimit të shqetësimeve në takime të drejtpërdrejta me gjyqtar, prokuror, noter, etj. Shoqata e Avokatëve Penalist në organizime të tilla ka për të siguruar përfitime, programe dhe shërbime të cilat ndihmojnë ngritjen profesionale të anëtarëve të vet. Në këtë drejtim, duhet mbështetur avokatet femra dhe grupet e profesionistëve ligjor, veçmas të posa diplomuarave. Një plan strategjik për këto kategori do të duhej të ishte një objektiv i synimeve tona të përbashkëta në të ardhmen.
 
Të nderuar,
 
Mundësitë e kufizuara për bashkëpunim në të kaluarën e varfër, janë të pakrahasueshme me të tashmen e pasur.
 
Tash së fundi, në takimet e realizuara të delegacionit të Odës së Avokatëve të Kosovës me përfaqësuesit e institucioneve të drejtësisë së Shqipërisë, janë marrë premtime për krijimin e bashkëpunimeve reciproke për ngritjen e cilësisë së avokatisë mbarëshqiptare. Këto nisma të bashkëpunimit rajonal, që kanë marrë mbështetje nga Oda e avokatëve të Kroacisë dhe Malit të Zi, kanë për synim zgjerimin e bashkëpunimit me Odat respektive pa përjashtim dhe me institucione tjera relevante.
 
Duke u bazuar mbi këtë fakt, Oda e Avokatëve të Kosovës ka treguar rezultate në angazhimin dhe përpjekjet gjithëpërfshirëse për njohje, promovim dhe pranim pranë organizatave tjera botërore të avokatëve. Na ka inkurajuar anëtarësimi në Internacional Bar Assosiation (IBA - me datë 23 maj 2009), për ti shtuar angazhimet për anëtarësim edhe në shoqatat ligjore që praktikojnë ligjin në mbarë botën.
 
Në këtë vit, në Zagreb, në mbështetje të Odës së Avokatëve të Kroacisë, Dhomës së Avokatisë së Shqipërisë dhe nënkryetarit të CCBE, kemi marrë pjesë në takimin e parë në Shoqatën e Avokatëve Evropian në cilësi të vëzhguesit.  Tani kemi marrë ftesën për takimin e radhës në muajin shtator në Zagreb të Kroacisë.
 
 Zonja dhe zotërinj,
 
Të bashkohemi nënkupton fillimin; të vazhdojmë në unitet nënkupton progresin. Ndërsa të punojmë së bashku, suksesin.
 
Statistikat për bashkëpunimin në mes avokatëve të Shqipërisë dhe të Kosovës flasin se ne jemi ende larg përmbushjes së deklarimeve verbale.
 
Këto statistika do duhej të tregonin angazhimin tonë që duhej bërë gjatë këtyre viteve për krijimin e transparencës, barazisë, profesionalizmit dhe rezultateve konkrete të cilat kanë qenë përherë objektiva të synuara.
 
Avokatët duhet të janë në qendër të aktivitetit të Odës së Avokatëve të Kosovës, të Dhomës së Avokatisë së Shqipërisë, të Shoqatës së Avokatëve Penalist të Shqipërisë.
 
Ne duhet filluar bashkëpunimin në programet e përbashkëta të AVL-së, duke shumëfishuar numrin e avokatëve të cilëve u ofrohen programe përmes kombinimeve të programeve të drejtpërdrejta, apo publikimeve. Ndërtimi i kapaciteteve trajnuese nga radhët e avokatëve është dhe duhet të mbetet synim në vete.
 
Ne po e bëjmë këtë në Kosovë. Në fushat e etikës dhe profesionalizmit, OAK po luan një rol udhëheqës në Kosovë.
 
Unë fuqimisht besoj, siç besoni edhe Ju, se profesioni ligjor në Kosovë dhe në Shqipëri është në gjendje të mbajë pavarësinë e vet përmes vet - rregullimit efektiv.
 
Pasi që profesioni ligjor në Kosovë ka qenë në gjendje të kontrollojë vetveten dhe të disiplinojë ata avokat të cilët shkelin rregullat e etikës, ne kemi qenë në gjendje, mbi të gjitha, të rezistojmë përpjekjeve nga kushdo qoftë që të marrin për sipër rregullimin e avokatëve. Këtë duhet ta bëni edhe Ju koleg të respektuar në Shqipëri.
 
Avokatët dhe gjyqtarët Kosovar po ashtu gëzojnë, shumica, respektin dhe besimin e publikut i cili përherë ka ndihmuar që profesioni ligjor të mbajë autoritetin e vet për të krijuar dhe zbatuar vet standardet e veta.
 
Por nuk është gjithmonë kështu!
 
Sepse avokatët në tërë botën janë duke u ballafaquar me sfida të shtuara për pavarësinë e profesionit ligjor.
 
Ne po shohim kërcënime për konfidencialitetin e komunikimeve në mes të avokatëve dhe klientëve.
 
OAK është e përkushtuar në mbrojtjen e të drejtës avokat-klient, e cila siguron se njerëzit mund t’i ndajnë të gjitha informatat relevante me avokatët pa frikën se ajo informatë do të përdoret kundër tyre.
 
Ne po ashtu, po shohim detyrime të stërngarkuara raportimi për avokatët të parapara nga ligjet e reja qëllimmira për të luftuar shpëlarjen e parave, keqpërdorimet e korporatave dhe veprimeve tjera të palejueshme.
 
Problemi më i dukshëm nga këto kërcënime të shumta për pavarësinë dhe vet-rregullimin e profesionit ligjor është se, ato janë duplifikime të panevojshme të rregullave ekzistuese të etikës për avokatët.
 
Thjeshtë, nuk ka asnjë arsye që agjensionet shtetërore të uzurpojnë autoritetin e gjyqësorit dhe avokatisë, të cilat gjithmonë e kanë demonstruar aftësinë për të mbrojtur interesat e publikut duke pasur një profesion etik dhe të përgjegjshëm.
 
Po i përmendi këto çështje sepse besojë se nuk janë unikate për Kosovë dhe se shpresojë se avokatët dhe gjyqtarët, në të gjitha vendet, duke përfshirë edhe avokatet në Shqipëri, do të veprojnë bashkërisht për të mbrojtur pavarësinë dhe integritetin e profesionit ligjor.
 
Sundimi i ligjit, i cili mund të garantohet nga një sistem ligjor i pavarur, efektiv, nuk ekziston për të mirën e avokatëve dhe gjyqtarëve.
 
Ekziston dhe duhet përparuar e perfeksionuar, sepse është i vetmi mjet për sigurimin e dinjitetit dhe të drejtat themelore të njeriut dhe të drejtat qytetare të të gjithëve.
 
Profesioni ligjor ka përgjegjësi solemne të sigurojë se standardet etike janë të mbikëqyrura dhe disiplina efektive është zbatuar kur ato standarde janë shkelur.
Profesion ligjor, gjyqësia dhe në të vërtet i tërë sistemi gjyqësor dëmtohet, kur opinioni çmon se avokatët nuk po i përmbahen standardeve më të larta të sjelljes etike.
 
Në mënyrë që të zhvillojmë kuptimin dhe respektimin për profesionin ligjor, avokatia dhe gjyqësori nuk duhet vetëm të zbatojnë rregullat e etikes, por, po ashtu, të edukojnë publikun për ato rregulla.
 
Ne në Kosovë, së bashku me Ju në Shqipëri,  OAK-ja; DHASH; SHAPSH dhe agjencitë shtetërore dhe shoqatat jo shtetërore, duhet të punojnë shumë afër që t’i bëjmë qytetarët të vetëdijshëm për obligimet etike të avokatit dhe mekanizmat për paraqitjen e ankesës.
 
Klientët të cilët nuk i fitojnë rastet – pa marrë parasysh si mund të definohet “fitorja” – sigurisht se do të jenë të pakënaqur me përfundimin, por ka gjasa se ata do të jenë të kënaqur me procesin, dhe me shërbimet ligjore që ata kanë marrë, nëse mendojnë se avokatët e tyre kanë qenë komunikues, ndaj tyre plotësisht të hapur dhe të sinqertë rreth aranzhimeve të tyre.
 
Një çështje tjetër e përditshme në Kosovë dhe jam i sigurt edhe në vende tjera, pa përjashtuar edhe Shqipërinë, është perceptimi se avokatët dhe gjyqtarët janë më pak qytetar në sjelljet e veta se sa duhet të jenë.
 
Unë besojë se perceptimi i mungesës së qytetërimit ka një bazë por se edhe është pak i fryrë në një masë nga ekzistimi i një grupi të vogël avokatësh agresiv, sjelljet e të cilëve mund të dëmtojnë reputacionin e tërë profesionit.
 
Sidoqoftë, është jashtëzakonisht me rendësi të ruajmë traditën e qytetërimit dhe trajtimit me respekt të të gjithëve para ligjit.
 
Është me rendësi të mbajmë qytetërimin në mënyrë që publiku t’i sheh avokatët si anëtar të një profesioni të dijshëm dhe fisnik. Është po ashtu me përfitim të fuqishëm që karrierën tonë ligjore ta bëjmë më të këndshme.
  
Të nderuar të pranishëm,
 
Unë kam besim të fuqishëm në të ardhmen e ndritur të avokatëve, dhe para jush, duke u gjetur në këtë mjedis me të cilin i ndajmë të njëjtat ideale, dua që sërish të rikujtoj përkushtimin maksimal të Odës së Avokatëve të Kosovës për bashkëpunim institucional me avokatet koleg të Shqipërisë, dhe në të njëjtën kohë t’ju inkurajoj në përkrahjen tuaj konstante në po këtë drejtim, në mënyrë që ta pasurojmë këtë komb të mrekullueshëm me mendje të ndritura.
  
Zonja dhe zotërinj,
 
Në përfundim, më lejoni të uroj secilin prej jush në këtë katër (4) vjetor të Shoqatës së  Avokatëve Penalist të Shqipërisë dhe të shpreh bindjen time se punën që keni bërë, rrugën të cilën e keni marrë, dhe marrëdhëniet që kemi ndërtuar me miqtë e partnerët, e forcojnë edhe më tutje sigurinë e idealeve për të cilat këmbëngulim pareshtur: rritja e mirëkuptimit të publikut dhe respektit për sundimin e ligjit, qasja në drejtësi nga të gjithë, ruajtja e pavarësisë së profesionit ligjor dhe gjyqësisë, si dhe të lufta proverbiale për të ardhmen në të cilën do të rriten dhe zhvillohen profesionalisht gjeneratat e ardhshme.

“Drejtësia është mbi të gjitha gjërat tjera: suksesi është gjë e mirë; pasuria gjithashtu; nderi është më i mirë; por drejtësia shkëlqen mbi të gjitha”.
 
Ju faleminderit !
 
 
Av. Ibrahim Z. DOBRUNA, Kryetar
Oda e Avokatëve të Kosovës 


AMNISTIA DËMTON ME MILIONA EURO AVOKATËT

Prishtinë, 10 Korrik 2013 - Projektligji për amnistinë, i cili ka buruar si rezultat i marrëveshjes ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe që pritet të hidhet për shqyrtim nesër në Kuvendin e Kosovës, përveç që lë të lirë kriminelet politik, ekonomik dhe ordiner në veri të Mitrovicës, do të dëmton buxhetin e Kosovës me miliona euro për shkak të mos ndëshkimit të krimeve ekonomike, por gjithashtu do të dëmtojë edhe avokatët.

Janë me qindra vepra penale të cilat i nënshtrohen amnistisë, duke filluar nga krimet politike, krimet ordinere, siç janë; vjedhja, fajdja, haraçi, delikti në komunikacion, veprat e ndryshme penale që lidhen me krimet ekonomike. Avokatët tanimë nuk do të mund të përfshihen në përfaqësimin e lëndëve të cilat janë shkaktuar deri me tani e që nuk janë ngritur ende aktakuzat. Kjo ka bërë që avokatët të humbin miliona euro, kur kemi parasysh se kemi të bëjmë me persona që në mënyra të ndryshme kanë shfrytëzuar veriun për të përfituar para të majme. Megjithatë, kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës Ibrahim Dobruna ka thënë për Kosovapress se ka pak rëndësi se sa lëndë do t’iu ikin avokatëve për shkak të amnistisë.

Mirëpo, Dobruna thotë se para së gjithash është e rëndësishme se çfarë përfitojnë qytetarët e Kosovës nga ky ligj, në funksion të politikave që ndërton shteti për qytetarët e saj.

“Se ky projektligj, pas aprovimit, a krijon parakushte për normalizim të jetës dhe integrimit të qytetarëve dhe a përmbush misionin e efektit të risocializimit të peronave që përfshihen në grupin e veprave penale të amnistuara?. Vlerësoi jashtëzakonisht debatin kritikë lidhur me këtë projekt ligj, si nga shoqëria civile, por edhe debatin argumentues pro dhe kontra të deputetëve të Kuvendit të Republikës së Kosovës. Konsideroj se ky ligj në këtë moment i duhet Kosovës. Por jo në strukturën e këtij projektligji. Kjo për faktin se kur shikon propozimet, më tepër i ngjasojnë institutit të Faljes (për disa vepra mungojnë vetëm emrat e përveçëm!!!) se sa Amnistisë”, thotë Dobruna.

Dobruna mendon se nuk do të duhej të përfshiheshin veprat penale në amnisti kundër jetës dhe trupit, integritetit fizik dhe pronës, sepse do të arrihej kundër efekti duke krijuar pasiguri tek qytetarët për dy vlerat që janë objekt i mbrojtjes nga shteti ligjor kudo qoftë. Sipas Dobrunes bije fjala, kanosja është një tregues i rrezikshëm dhe nëse përfshihet në amnisti, hap rrugë për keqkuptim dhe dërgon porosi se metoda e shtrëngimit është e pranueshme në këto hapësira.

“Pastaj, është pa sens propozimi për Amnisti të veprave të specifikuara sipas Ligjit Penal të KSAK-ës, nga se siç janë pasqyruar ato kategori të veprave ose janë gjykuar ose janë parashkruar, ngase për kohën që pretendohet se janë kryer kanë kaluar të gjitha afatet brenda të cilave do të mund të gjykoheshin të pandehurit. Duket, që strategjia e sponsorizuesit në gjithë përfshirjen e veprave për amnisti, u tregua e shkathët, ngase arriti të tërheq vëmendjen e kritikëve në pjesën më pak të rëndësishme duke shpenzua kohën dhe energjinë, për të lënë anash pjesën e projekt ligjit për kategorinë e veprave që i janë dedikuar marrëveshjes politike me qëllim të integrimit të pakicave të rebeluara ndaj Pavarësisë së Kosovës”, ka shtuar ai.

Ndërsa, në anën tjetër avokati Korab Sejdiu i ka thënë Kosovapress-it se në këndvështrimin e avokatit ky projektligj shikohet nga dy qasje apo këndvështrime. “Fillimisht duke u nisur nga shërbimi i klientëve që bëjnë avokatët ose një pjese dërmuese të avokatëve dhe klientëve që i përdorin për të iu shmang përgjegjësisë që kërkohet për veprat penale që po amnistohen. Mirëpo në aspektin tjetër kjo mund të kuptohet në një mënyrë edhe si zvogëlim i punës për avokatët, pasi që një numër jashtëzakonisht i lartë i personave ndaj të cilëve do të mund të ngritej ndonjë aktakuzë penale ata veç amnistohen, kështu që humbet një pjesë për të krijuar klientë që faktikisht zhduket me këtë projektligj”, ka thënë Sejdiu.

Megjithatë, ai thotë se ky projektligj është i përkohshëm pasi ky ligj i amniston deri me një datë të caktuar, dhe jo pas saj date. Ndërkohë, lidhur me gjyqtarët dhe prokurorët, ka reaguar Instituti i Kosovës për Drejtësi. Sipas tyre, asnjë gjykatës dhe prokurorë nuk mund të emërohet nga përfaqësuesit politik por emërimi i tyre duhet të bazohet në kritere objektive, pasi është një nga proceset më të rëndësishme sa i përket pavarësisë dhe llogaridhënies.

“Askush nga përfaqësuesit politik nuk mund të vendosë mbi procesin e emërimeve për gjykatësit dhe prokurorët në Republikën e Kosovës, pa respektuar Kushtetutën dhe Ligjet mbi emërimin e tyre. Emërimin dhe shkarkimin e gjykatësve dhe prokurorëve në Republikën e Kosovës, mund ta bëjë vetëm Presidenti i Republikës, me propozim të Këshillit Gjyqësor dhe Këshillit Prokurorial të Republikës së Kosovës, respektivisht. Andaj, çfarëdo propozimesh që mund të vijnë nga përfaqësuesit e tjerë ndikojnë drejtpërdrejtë në pavarësinë dhe paanshmërinë e sistemit të drejtësisë në Kosovë”, thuhet në komunikatën e këtij Instituti.

Për miratimin e ligjit për amnistinë nga Kuvendi i Kosovës, do të nevojiten dy të tretat e votave të deputetëve, ndërkohë që tashmë janë dhënë sinjale se rreth këtij miratimi do të ketë debate të ashpra në Kuvend. Ligji për amnistinë, thuhet se rregullon kushtet dhe procedurën me të cilën jepet amnisti për personat të cilën janë dënuar për një vepër penale, personat të cilët janë nën ndjekje penale për vepra penale, apo personat të cilët mund të jenë objekt i ndjekjes penale për veprat penale të kryera para 20 qershorit të vitit 2013, brenda territorit që tani përbën Republikën e Kosovës. /Kosovapress/


U mbajt mbledhja e 136 radhës e Bordit Drejtues të OAK-së

Prishtinë, 31.05.2013 - Në orën 15:00 u mbajt mbledhja e 136  (njëqindetridhjetëgjatë) e Bordit Drejtues të Odës së Avokatëve të Kosovës, i kryesuar nga kryetari i OAK-së, z. Ibrahim Dobruna.

Në këtë takim u shqyrtuan kërkesat dhe u morën vendime të rëndësishme, që ndërlidhen me punën dhe angazhimin e avokatëve në Republikën e Kosovës, konform dispozitave  ligjore të OAK-së. Ndër të tjera u shqyrtua dhe u aprovuar pa ndonjë plotësim dhe ndryshim procesverbali i mbledhjes 135 të Bordit Drejtues.

Kryetari z. Ibrahim Dobruna i ka njoftuar anëtarët e Bordit Drejtues lidhur me aktivitetet e realizuara. Po në këtë pikë, edhe kryetaret e Degëve Regjionale të OAK-së, kanë raportuar në mbledhjen e Bordit Drejtues lidhur me aktivitetet e tyre një mujore në kuadër të Degëve Regjionale të OAK-së.

Në pikat tjera, të rendit të ditës që janë diskutuar kanë qenë; Njoftimi për përgatitjet rreth 40 vjetorit të OAK-së, Shqyrtimi i propozimit të komisionit intervistues për zyrtar për përkthim (përkthyes), çështja e Zyrëve Regjionale, raporti mujor financiar si dhe çështjet tjera me interes etj. Po ashtu, janë shqyrtuar dhe janë marrë vendim rreth kërkesave për regjistrim për avokatë dhe praktikantë të Odës së Avokatëve të Kosovës.
 
Mbledhja e 136  (njëqindetridhjetëgjatë)  e Bordit Drejtues të Odës së Avokatëve të Kosovës është mbajtur në Qendrën Trajnuese për Avokatë, lagjja “Pejton”, Prishtinë/Kosovë. 


OSBE me projekt të ri mbështet OAK-në

Starton projekti i OSBE-së: Ngritja e përputhshmërisë së kornizës ligjore me Standardet Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut dhe Sundim të Ligjit: Mbështetje Odës së Avokatëve  të  Kosovës. 

Oda e Avokatëve te Kosovës (OAK) starton me projektin e  mbështetur nga OSBE-ja, Ngritja e përputhshmërisë së kornizës ligjore me Standardet Ndërkombëtare të të Drejtave 
të Njeriut dhe Sundim të Ligjit: Mbështetje  Odës së Avokatëve  të  Kosovës.  Qëllimi i  projektit është pjesëmarrja sa më aktive e avokatëve në ligj-bërjen në Kosovë përmes komentimit të  draft legjislacionit. 

Për tu siguruar që legjislacioni të jetë i draftuar në mënyrë më të qartë dhe në përputhje  me kornizën  ligjore të Kosovës, standardet dhe praktikat e mira ndërkombëtare. Avokatët  si zbatues të  ligjit  janë në pozitën më të mirë që të  ofrojnë kontribut të çmueshëm në procesin e ligj-bërjes. Për të lehtësuar zhvillimin dhe realizimit të këtij projekti, me ndihmën e OSBE-së është angazhuar një konsulent që do të shërbej si pikë kontakti në mes të OAK-ut dhe sponsorizuarve të draft legjislacionit dhe që do të sigurojë adresimin në nivelin sa më të lartë të komenteve të  anëtarëve të OAK-u. 

Po ashtu, me ndryshimet që do të pësojnë rregulloret e brendshme të OAK-s si rezultat i hyrjes në fuqi të Ligjit të ri për Avokatinë, Oda do të bëjë përpjekje që me rregullativë të  përcaktoj që avokatët që marrin pjesë në komentim të draft ligjeve, të fitojnë kredi në kuadër të AVLO-s.


Seminar në Prizren

Oda e Avokatëve të Kosovës dhe OSBE, ju ftojnë të merrni pjesë në trajnimin me temën: “Krimet e motivuara nga urrejtja”.
 
Trajnimi do të mbahet më 14 shkurt 2013 (e enjte) duke filluar në ora 09:30 -12:30, në Hotel “OK” në hyrje të Prizrenit.

Shkarkoni Agjenden
Konfirmoni pjesëmarrjen Tuaj në e-mail adresën: albulenau@oak-ks.org;  deri më 13 Shkurt  2013 (e mërkurë) në orën 12:00.
 
Ofruesi i seminarit është i akredituar nga Qendra Trajnuese për Avokatë  dhe orët e këtij seminari, do të numërohen kredi të AVLO-së, (2 kredi).


DITA E AVOKATISË – 40 vjet OAK

Oda e Avokatëve të Kosovës (OAK), shënon manifestimin “Dita e Avokatisë” dhe 40 vjetorin e themelimit të saj, që do të mbahet në Prishtinë / Kosovë me datë 8 – 10 qershor 2013, andaj ftohen të gjithë avokatët dhe praktikantet e OAK-së që të jenë pjesë e këtyre aktiviteteve.
 
Manifestimi do të përcillet me ngjarje dhe aktivitete të veçanta që do ta bëjnë sa më madhështore këtë manifestim.
 
Hapja e “Ditës së Avokatisë” do të mbahet me datë 8 qershor 2012 dhe për të vazhduar me aktivitete tjera të parapara sipas agjendës.
 
Ceremonia qendrore e manifestimit të Ditës së Avokatisë do të mbahet me datë 10 qershor 2013, në Hotel “Emerald”, Prishtinë / Kosovë.
 
Për t’u informuar rreth aktiviteteve të organizuara nga Oda e Avokatëve të Kosovës (OAK) me datë 8 – 10 qershor 2013, gjeni të bashkëngjitur më poshtë; Agjendën, Formën e Konfirmimeve, Ftesën për aktivitete sportive, Ftesën për Dhurimin Vullnetar të Gjakut. 


- Agjenda - Shqip  
- Agenda - English 

- Ftesë për aktivitete sportive - Kliko këtu

- Ftesë për Dhurim Vullnetar të Gjakut - Kliko këtu

- Ofertë për sponsorim të aktiviteteve Shqip 
- Offer for sponsoring activities - English 


OAK shpall konkurs për Trajner

Oda e Avokatëve të Kosovës
Shpall:
KONKURS
 
Për rekrutimin e Trajnerëve potencial për gjashtëmujorin e dytë të vitit 2013, për mbajtjen e trajnimeve në Qendrën Trajnuese për Avokatë në kuadër të Arsimimit të Vazhdueshëm Ligjor të Obliguar, (AVLO). KONKURS
 
Advokatska Komora Kosova
Objavljuje:
KONKURS
 
Za regrutovanje potencijalnih predavača za drugi deo godine 2013, za održavanje predavanja u Centru za Obuku Advokata u okviru Obaveznog Kontinuiranog Pravnog Obrazovanja, (OKPO). KONKURS
 


OAK së shpejti me bazë të avancuar të shënimeve

Më 20 Qershor 2013, NCSC/PJK nënshkruan kontratë me kompaninë Spartan Soft, për blerjen e kodit burimor dhe përmirësimit të bazës së të dhënave të Odës së Avokatëve të Kosovës. U pajtua që kompania do të dorëzoj versionin final të data bazës më 31 Korrik 2013. Hapat e mëtejmë përfshijnë testimin beta të produktit deri më 31 Dhjetor 2013 dhe Trajnim për përdorim të programit.


Gjenerata VII dhanë betimin për Avokatë dhe praktikantë

Prishtinë, 29.01.2013 – Në një ceremoni solemne të organizuar nga Oda e Avokatëve të Kosovës është mbajtur betimi i avokatëve dhe avokatëve praktikantë të gjeneratës së VII.
 
Në pjesën e parë të ceremonisë së dhënies së betimit janë betuar 9 avokatë dhe 33 praktikantë të avokatisë të cilët për 1 vit do e ushtrojnë praktikën në Odën e Avokatëve të Kosovës. 
 
Avokatet dhe avokatet praktikantë të rinj dhanë betimin para kryetarit të Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna i cili gjeneratat e tilla i ka cilësuar si ardhmëria e denjë të drejtësisë në Republikën e Kosovës.
 
Pas ceremonisë, avokatët dhe avokatët praktikantë si dhe pjesëmarrësit e tjerë të pranishëm në këtë ceremoni, janë shërbyer me koktej rasti.
 
Oda e Avokatëve të Kosovës vazhdimisht pranon në radhët e saj avokatë dhe avokatë praktikant, ndërsa aktualisht numëron mbi 560 avokatë aktiv dhe 120 avokatë praktikantë.
 
Përmes Odës së Avokatëve të Kosovës që nga viti 1999 e deri më tash, kanë përfunduar stazhin e praktikës mbi 800 praktikantë të avokatisë, të cilët tani ushtrojnë profesionit të avokatit, gjyqtarit, prokurorit dhe të profesionistëve ligjor në institucione tjera.
 
Avokatët të cilët dhanë betimin;
 
1. Rrahim Gashi – Avokat me seli të zyrës në Prishtinë
2. Nezir Bytyqi –  Avokat me seli të zyrës në Prishtinë
3. Arsim Bilalli – Avokat me seli të zyrës në Prishtinë
5. Valon Sadiku – Avokat me seli të zyrës në Lipjan
6. Taulant Hodaj – Avokat me seli të zyrës në Prishtinë
7. Fatos Shatri – Avokat me seli të zyrës në Istog 
8. Ilir Berisha – Avokat me seli të zyrës në Pejë 
9. Visar Musa – Avokat me seli të zyrës në Viti
 
Praktikantët të avokatisë të cilët dhanë betimin;
 
1. Adelinë  Konushevci – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Zaim Istrefi në Prishtinë
2. Bekim Kamberi – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Avni  Berisha në Prizren
3. Luljeta Fetahu – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Sabri  Kryeziu në Lipjan
4. Zymrie  Beqaj – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Naser Gashi në Lipjan
5. Flaka Gutaj – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Naim Qelaj në Prizren
6. Melinda Elshani – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Ruzhdi  Berisha në Prizren
7. Valentina Aliu – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Naser Peci në Prishtinë
8. Isa Syla – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Sinan Visoka në Podujevë
9. Lindon Gurguri – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Hilmi Ademi në Mitrovicë
10. Gëzim Plakaj – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Arif Hasi në Gllogovc
11. Iliriana Makolli – praktikantë në zyrën e avokatit, znj. Fetije Islami – Prishtinë
12. Era Mujaj – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Bajram Mujaj në Pejë
13. Teuta Tmava – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Vehbi Beqiri në Mitrovicë
14. Ardita Lahu – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Ruzhdi Maloku në Vushtrri
15. Miranda Karamani – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Bedri Krasniqi në Prishtinë
16. Nurije Gashi – praktikantë në zyrën e avokatit, znj. Florije Drevinja në Prishtinë
17. Lavdim Xheladini – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Abdyselam Xheladini në Ferizaj
18. Valentina Rekaliu – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Mahmut Hoti në Podujevë
19. Sadri Alija – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Sokol Dobruna në Gjakovë
20. Arlinda Muqaj – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Sokol Dobruna në Gjakovë
21. Sherife Hajdini – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Avdi Ahmeti në Prishtinë
22. Milot Spahiju  - praktikantë në zyrën e avokatit, z. Kushtrim Musa në Gjilan
23. Granit Zuka – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Ekrem Pira në Viti
24. Jeton Osmani – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Behar Ejupi në Prishtinë
25. Hazer Mallaku – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Shaban Berisha në Prizren
26. Slobodan Gajic – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Zharko Gajic në Graqanicë
27. Florie Salihi – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Muhmut Hoti në Podujevë
28. Arian Kadriu  – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Azem Vllasi në Prishtinë
29. Blerim Bajrami – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Natal Bullakaj në Suharekë
30. Dena Arapi – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Visar Ostrozubi në Prizren
31. Shemsedin Gashi – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Naim Qelaj në Prizren
32. Ramadan Koro – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Salim Rexha në Prizren
33. Fisnik Tmava – praktikantë në zyrën e avokatit, z. Bajram Tmava në Prishtinë
Rahovec - Avokatët Nuk Kryejnë Më Konsultimet në Korridor

Rahovec, 7 maj 2013Gjykata përpos dy sallave të gjykimit dhe zyrave për gjykatës, pas renovimit është pajisur edhe me dy zyra për konsulta mes avokatëve dhe klientëve të tyre. Më herët këto zyra nuk kanë ekzistuar dhe konsultimi bëhej në korridor.

Dega e Gjykatës Themelore të Gjakovës në Rahovec është njëra prej gjykatave kosovare që ka përfituar nga projekti i USAID-it për renovimin e objektit në gjykatë model, renovim i cili kishte filluar në nëntor të vitit të kaluar.

Mizahir Shabani, mbikëqyrësi i degës së gjykatës, tha se pas renovimit të objektit janë krijuar kushte shumë më të përshtatshme për punë si për gjyqtarët ashtu edhe për personelin tjetër administrativ dhe për palët.

Para renovimit, ky institucion ka pasur sallat e gjykimit në gjendje të keqe dhe shumica e seancave mbaheshin nëpër zyra të gjykatësve ku pjesëmarrja e publikut ka qenë e kufizuar.

Pas renovimit kjo gjykatë tash ka dy salla të gjykimit të rregulluara sipas standardëve më të larta, që i plotësojnë të gjitha kushtet për punë.

Mbikëqyrësi i gjykatës shprehet shumë i kënaqur më renovimin.

“Tash e tutje të gjitha seancat do të mbahen në salla të gjykimeve, me çka edhe i jep një pamje tjetër seancës”, tha Shabani i kënaqur që seancat më nuk do të mbahen nëpër zyra.

Ai po ashtu thotë se renovimi ka mundësuar që gjykata të jetë më transparente, pasi në sallat e gjykimit mund të marrë pjesë edhe publiku sepse ka hapësirë të caktuar për ta.

Po ashtu edhe referentët janë bartur në katin përdhes dhe tash puna e tyre shihet nga qytetarët meqë nuk janë të mbyllur në zyra me mure, por në zyra ta hapura

Gjykata përpos dy sallave të gjykimit dhe zyrave për gjykatës, pas renovimit është pajisur edhe me dy zyra për konsulta mes avokatëve dhe klientëve të tyre.

Më herët këto zyra nuk kanë ekzistuar dhe konsultimi është dashur të bëhet në korridor.

Iniciativa për Gjykata Model ka filluar në dhjetor të vitit 2007 me mbështetjen e Këshillit gjyqësor të Kosovës për të disenjuar dhe testuar reforma në veprimtarinë  dhe administrimin e gjykatave me qëllim të përmirësimit të profesionalizmit, transparencës dhe llogaridhënies.
Ky projekt është mundësuar nga Programi për Sundimin Efektiv të Ligjit i USAID-it.

Përveç Gjykatës së Rahovecit nga ky projekt kanë përfituar edhe Gjykata Ekonomike, Gjykatat Komunale Ferizaj, Gjakovë, Gjilan, Kamenicë, Mitrovicë, Pejë, Prishtinë, Prizren,Suharekë, Skenderaj.

Renovimi i 10 gjykatave paraqet investim kapital prej 3 milion dollarëve, duke marrë parasysh edhe ndihmën teknike dhe trajnimet për të ndërtuar një sistem gjyqësor efektiv, transparent dhe të përgjegjshëm. /gazetajnk/
 


Njoftim për praktikë !

Oda e Avokatëve të Kosovës mundëson praktikë 3 mujore pa pagesë për 2 (dy) studentë të Fakultetit Juridik.
Për me tepër klikoni këtu


OAK manifestoi 40 vjetorin (1973 - 2013)

Prishtinë, 8,9,10 qershor 2013 - Oda e Avokatëve të Kosovës (OAK), shënoi manifestimin “Dita e Avokatisë” dhe 40 vjetorin e themelimit të saj, që është mbajtur në Prishtinë me datë 8, 9 dhe 10 qershor 2013. Në ceremoninë e hapjes morën pjesë avokatë, gjyqtar, prokuror dhe personalitete të larta vendore dhe ndërkombëtare të cilët e vlerësuan lartë rolin e avokatisë në Republikën e Kosovës.

Manifestimi është përcjell me ngjarje dhe aktivitete të veçanta që e kanë bërë madhështore këtë eveniment. Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna në fjalën e tij në ceremoninë e hapjes ka thënë se kjo datë, na bashkon në manifestim për tri ditë radhazi, jo vetëm për të shënuar të arriturat e rezultatet e angazhimeve tona për 40 vite, por për të qenë edhe pjesë e zhvillimeve në të ardhmen në të gjitha sferat e sistemit të drejtësisë.

Kryetari Dobruna në fjalimin e tij në ceremoninë qendrore, ka prezantuar në mënyrë kronologjike 40 vitet e avokatisë në Kosovë që nga viti 1973, kur është themeluar edhe Oda e Avokatëve të Kosovës.

 “Avokatia kosovare ka kaluar nëpër një rruge jo të lehtë drejt konsolidimit dhe arritjes se vlerave të mirëfillta sikur që kaloi e gjithë shoqëria kosovare. Kushtetuta e Republikës së Kosovës, për herë të parë e ngrit avokaturën në kategori kushtetuese (neni 111) duke e konfirmuar pavarësinë e saj si pjesë e rëndësishme e sistemit të drejtësisë në Kosovë. Këtë e mbështet edhe Ligji për Avokatinë”.

Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, Ibrahim Dobruna, me rastin e përvjetorit të 40 të themelimit, ka uruar që në fronin e pushtetit të ulet ligji dhe jo individi, si dhe Kosova të bëhet shtet i së drejtës.

Me këtë rast, Ministri Kuçi vlerësoi se avokatia është një nga hallkat e rëndësishme e sistemit të drejtësisë në Kosovë dhe avokatët i cilësoi si gardianët e mbrojtjes së të drejtave të njeriut para çdo institucioni legal të shoqërisë kosovare.

 “Ne bashkërisht duhet të kuptojmë se qëllimi përfundimtar i ligjit duhet të jetë drejtësia dhe kësisoj pra është e nevojshme që njerëzit të mos e humbin besimin në të. Pasuria më e madhe e sistemit të drejtësisë është besimi i njerëzve në të. Humbja e besimit në sistemin e drejtësisë është fund i sundimit të ligjit për atë shoqëri”, tha Kuçi.

Duke dhënë mbështetjen e Ministrisë së Drejtësisë, Ministri Kuçi tha se avokatëve të Kosovës do t’i përmirësohet infrastrukturën ligjore dhe shtoi se përmes bashkëpunimit me Odën, kanë vazhduar traditën e shkëlqyeshme me delegimin që Oda i bënë me përfaqësuesit e saj në çdo grup punues për nxjerrjen dhe ndryshimin e ligjeve të ndryshme – sponsor i të cilave është Ministria e Drejtësisë.

Ndërkaq, përfaqësuesi i Agjencionit për zhvillim ndërkombëtarë i Shteteve të Bashkuara, Genne Gibson, ka folur për sistemin e drejtësisë dhe sistemin gjyqësorë në Kosovë.

Sipas Gibson, janë tri gjëra kryesore më të cilat ballafaqohet sistemi i drejtësisë në Kosovë. Ai ka thënë se nga 50 për qind të diplomuara femra vetëm 20 për qind e tyre janë aktive në profesionin e avokatëve, një tjetër sfidë, sipas tij, është edhe ofrimi i shërbimit falas nga pak avokatë dhe mungesë e specializuesve në fusha të caktuara të avokatëve.

Velija Muriq, përfaqësues i Odës së Avokatëve nga Mali i Zi, ka thënë se avokaturën e Kosovës e konsideron si diçka të veten dhe po ashtu ka kërkuar thellim të bashkëpunimit ndërshtetëror, duke e mbështetur iniciativën për themelimin e Shoqatës Ballkanike të Avokatëve.

“Avokatët janë promovues të krijimit të urave të bashkëpunimit dhe të mirëkuptimit. Do të isha edhe më i lumtur nëse kolegët tanë tjerë, ne avokatët pra të jemi një shembull për organet e gjyqësorit por edhe për zyrtarët e institucioneve tjera shtetërore që në kohën sa më të afërt ta vënë këtë bashkëpunim reciprok”, ka pohuar Muriq.

Përfaqësuesi i Odës së Avokatëve të Shqipërisë, ka thënë se profesioni i avokatit ishte i harruar në Shqipëri dhe vështirë i futur në vijueshmërinë e punës. Ai, po ashtu, ka thënë se bashkëpunim është i mangët dhe se ky bashkëpunim duhet të jetë real dhe jo vetëm me fjalë.

Gjatë ceremonisë qendrore pjesëmarrësve iu janë drejtuar edhe z. Selim Selimi nga Presidenca e Kosovës, znj. Maureen A. Shauket, Drejtoreshë e Misionit USAID, znj. Osnat Lubrani, Koordinatore, Ekipi i K.B Kosovë, z. Andrew Forde, Zëvendës Kryesues, Zyra e Këshillit të Evropës, z. Thomas Gnocchi, Zyra ndërlidhëse e Bashkimit Evropian, Kryetari i Shoqatës së avokatëve Penalist të Shqipërisë, z. Sajmir Vishaj.

 Me rastin e manifestimit të kësaj dite për avokatinë në Kosovë, OAK ka zhvilluar një mori aktivitetesh, ku synim të saj ka pasur shërbimin ndaj komunitetin, ku janë përfshirë:
Hapja e ceremonisë është mbajtur në “Hotel Sirius”, duke filluar prej orës 11:00, ku kanë marrë pjesë personalitetet të larta të sistemit të drejtësisë, avokatë, gjyqtar dhe prokuror vendor dhe ndërkombëtar si dhe disa nga kryetarë të Odave Rajonale dhe atyre të Evropës.

OAK, i ka vër fokus të veçantë programit ”Vetëdijesimi Ligjor i Komunitetit – ofrimi i ndihmës juridike falas për qytetaret”, që do të mbahet në Sheshin “Nëna Tereza” në Prishtinë, nga Grupi i Avokateve të Rinj dhe Praktikanteve të Odës.

Ndërsa, duke shprehur ndjenjën e solidaritetit të këtij profesionit dhe të manifestimit, së bashku me Qendrën e Transfuzionit të Gjakut është organizuar dhurimi vullnetar i gjaku - në dobi të komunitetit. Është viti i pestë që OAK ka bashkëpunim me Qendrën për Transfuzionin e Gjakut dhe nga ky aktivitet janë dhuruar një numër i dozave me gjak nga Stafi i OAK-së, avokatet dhe nga  qytetarët tjerë kalimtar të rastit. Aktivitetet e Odës së Avokatëve të Kosovës (OAK), për këtë ditë kanë qenë edhe shpërndarja e broshurave, Buletinit “Avokati Kosovar” si dhe materiale tjera të shpërndara nga grupet e praktikanteve të avokatisë, të cilët edhe i kanë informuar qytetarët më gjerësisht për rolin e Odës.

Pastaj, janë organizuar edhe aktivitete sportive që janë zhvilluar në disiplinën e Futbollit, basketbollit, çiklizmit, shejtarisë dhe Shahut. Në këto aktivitet interesimi i pjesëmarrësve ka qenë i madhe si nga ana e avokatëve, avokatë praktikant, gjyqtar dhe prokuror vendor dhe ndërkombëtar si dhe studentet e Fakultetit Juridik të UP-së.

Më poshtë po paraqesim fituesit të aktiviteteve sportive:
 
Fitues në disiplinën e Futbollit - Ekipi “ODA”, 
Fitues në disiplinën e Basketbollit – Ekipi “Peshorja”, në përbërje nga student avokat dhe zyrtare nga departamenti i Ministrisë së Drejtësisë për mbrojtjen e Viktimave.
Fitues në disiplinën e çiklizimit 
1. Vendi I - Av Korab Sejdiu
2. Vendi II - Regjep Zebica praktikant i OAK dhe
3. Vendi III - Sahit Bajraktari praktikant ne OAK
Fitues në disiplinën e shejtarisë 
1. Vendi I - Fitim Vokshi
2. Vendi II - Merita Kida
3. Vendi III - Av Osman Havoli
Fitues në disiplinën e Shahut 
1. Vendi I - Av Shpetim Sadiku
2. Vendi II - Av Shaqir Behrami dhe
3. Vendi III - Gjyqtare Abdurrahman Gashi

Avokatët e rinj simulojnë një proces gjyqësor
Dy seanca gjyqësore të simuluara nga studentët praktikant të Fakultetit Juridik, njëra e çështjes civile e tjera penale, ishin aktivitet që u dhanë në ditën e dytë për nderë të 40 vjetorit të themelimit të Odës së Avokatëve të Kosovës.

Kryetari i OAK-ut Ibrahim Dobruna tha se ata po ofrojnë ndihmë për avokatët e rinj duke u ofruar atyre kryerjen e praktikës tek avokatët e OAK-ut. Ndërsa, studentët praktikantë thanë se këto seanca janë tepër të rëndësishme për bashkimin e mësimeve teorike me zbatimin në praktikë. Këto dy seanca u organizuan nga OAK-u në bashkëpunim me UNDP-në.

Me këtë rast Ibrahim Dobruna kryetar i OAK-ut tha se sot në ditën e dytë të vazhdimit të manifestimit për nderë të themelimit të OAK-ut, në Gjykatën Themelore të Prishtinës patën rastin të ndjekin një gjykim të simuluar për çështje civile ku ishin në nivel të jashtëzakonshëm juristëve rinj, praktikantët që praktikën e kryejnë tek avokatet e OAK-ut.

“Ky është një tregues mjaftë i rëndësishëm që ne po ecim përpara, kemi krijuar instrumentet bazike nga të cilat do të kemi edhe cilësi në të ardhmen, kështu që me paraqitjen e këtyre gjeneratave të reja çfarë ishte sot ne jemi shumë optimist se sistemi i drejtësisë në Kosovë do të jetë një prej sistemeve stabile dhe do të jetë në funksion te qytetarëve dhe në zbatim të të drejtave dhe lirive të garantuara me Kushtetutën e Kosovës”, tha Dobruna.

Ndërsa, në anën tjetër avokatët e rinj që simuluan gjykimin e një rasti civil, u shprehen se kjo praktikë ju ndihmon shumë që mësimin në teori ta zbatojnë në praktikë dhe të përgatitën për profesionin e tyre të avokaturës apo gjyqtares.

Adelina Isufi avokate praktikante, e cila në këtë rast ishte avokate e të paditurit thotë se kanë një përkrahje mjaftë të madhe nga OAK-u dhe UNDP-ja por janë të rralla këto seanca gjyqësore të cilat janë shumë të domosdoshme për ta.

“Po patjetër që kemi një mbështetje shumë të madhe prej OAK-ut, po ashtu edhe UNDP-së, është një mbështetje mjaftë e madhe që na ofrohet neve si avokat të rinj. Ndërsa, rastin që e demonstruam për çështje civile, ne kemi marrë pak më ndryshe se herëve tjera pasi që në ditët e sotme është bërë mjaftë aktuale ndarja e shpeshtë, kështu që ne me këtë demonstrim e bëmë një pajtim gjyqësor”, tha Isufi.

Ajo tha se këto seanca praktike janë mjaftë të mira por fatkeqësisht nuk ndodhin shpesh, pasi organizohen një herë në vit dhe u ndihmojnë shumë pasi që janë drejtpërdrejtë me praktikën.

Edhe Shukrije Stublla e cila ishte kryetare e trupit gjykues në seancën simuluese për një rast penal tha se u ndihmojnë mjaftë shumë këto seanca improvizuese, sepse njihen me profesionin e avokatit, gjyqtarit se cilat janë përgjegjësitë dhe mund të vendosin se cili profesion u përshtatet më shumë.

“Po kemi një simulim për veprën penale substanca narkotike, konkretisht në blerje, përdorim dhe shpërndarje të paautorizuar. Është një temë që kemi zgjedhur duke qenë se është pak më aktuale që përkon pak me realitetin e Kosovës, sepse kjo vepër po është e shpeshtë dhe e përsëritshme dhe për ketë vendosem që ta bëjmë rast të simulim”, tha ajo.

Për nderë të 40 vjetorit të themelimit të Odës së Avokatëve të Kosovës janë organizuar edhe aktivitete tjera, për ta shënuar këtë ditë.

Oda e Avokatëve të Kosovës (OAK) është një organizatë vetëqeverisëse, demokratike e avokatëve kosovarë e cila vepron si e pavarur nga organet shtetërore. Parlamenti i Kosovës themeloi Odën e Avokatëve të Kosovës (më tutje “OAK”) pas miratimit të Ligjit mbi Avokaturën dhe Ndihmën Tjetër Juridike (i shpallur në Gazetën zyrtare të Kosovës nr. 43/73, ndryshimet Gz. 46/77, teksti spastruar 19.12.1979 Gz. 48/79). Avokati i parë ishte regjistruar në vitin 1974. Mirëpo, fillet e para të avokaturës dhe ndihmës juridike në Kosovë i hasim pak para fillimit të luftës së II  Botërore. Atë herë me shërbimet e avokaturës është marrë edhe tani i ndjeri, Hivzi Sylejmani.


 

 
 

 


 
 


Kryetari Dobruna uron pesë vjetorin e Kushtetutës

Me  rastin e Ditës së Kushtetutës së Republikës së Kosovës, 9 Prillit, kryetari i Odës ë Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna uroi qytetarët e Republikës së Kosovës. 

Dita e Kushtetutës është ndër momentet historike dhe akt madhor dhe i rëndësishme i shtetit demokratik të Republikës së Kosovës. 

Kushtetuta përmban në vete ardhmëri, paqe dhe stabilitet. Ky fakt, na jep lirinë dhe të drejtën për garantimin e sovranitetit e të integritetit territorial të Kosovës dhe zbatimin e Kushtetutës në çdo pjesë të saj.  

Pesë vjetorin e Kushtetutës, qytetarët e Kosovës e presin me perspektivë dhe me përkushtim të lartë për avancim të vlerave dhe sundim të rendit dhe ligjit. 

Urime Dita e Kushtetutës së Republikës së Kosovës 
 


Konkurs për pranimin e 10 Studenteve femra në Programin Mentorues

Komiteti për nxitjen dhe pjesëmarrjen e femrave dhe minoriteteve në Odën e Avokatëve të Kosovës dhe Fakulteti Juridik i Universitetit të Prishtinës (Programi Mentorues për femra dhe minoritete), shpallin K O N K U R S për pranimin e 10 Studenteve femra (absolvente dhe studente të studimeve Master) në Programin Mentorues.

Shkarkoni KONKURSIN 


Takimi Bench-Bar në Pejë

Me 10 dhjetor 2012, Oda e Avokatëve të Kosovës në bashkëpunim me NCSC do të zhvillojnë takimin e përbashkët me Gjykatës, Avokatë, Policinë e Kosovës në Regjionin e Pejës. 
Takimi do të mbahet në Hotel "Nora" në Pejë.


Konkurs - Zyrtar/e Gjuhësor – Përkthyes

Shkarkoni konkursin  - Gjuhën shqipe

Konkurs na  - Srpski jezik


Publikohet plani Strategjik i Komitetit për çështje gjinore dhe pakica

Komitetit për çështje gjinore dhe Pakica e Odës së Avokatëve të Kosovës në bashkëpunim me NCSC kanë publikuar planin strategjik për periudhën tre vjeçare. 

Qëllimi i këtij Plani Strategjik është që të pajisë Komisionin për çështje gjinore dhe Pakica të OAK-së me një instrument organik për ta përdorur në planifikimin dhe implementimin e punës së tyre në vazhdimësi. Plani Strategjik është zhvilluar në 2013 dhe është miratuar nga Komiteti me 5 mars 2013.

Duke njohur rolin vendimtar të femrës në zhvillimin e Kosovës, ky Komitet synon të adresojë këto pabarazi dhe të avancojë barazinë gjinore brenda profesionit.

Komitetit për çështje gjinore dhe pakica do të ngritë mundësi për femrat avokate, që të kenë profesion dhe gjyqësor pa paragjykime gjinore, me një fuqi punëtore të avokatisë që përbëhet nga një numër i barabartë i femrave dhe meshkujve.

Komiteti për çështje gjinore dhe pakica ka për mision përkrahjen dhe zgjerimin e mundësive për avokatet femra, me qëllimin e pjesëmarrjes së barabartë dhe të drejtave të barabarta të femrave në OAK, në profesion dhe në sistemin e drejtësisë.

STATUSI I KOMITETIT: Femrat në profesionet juridike në Kosovë përballen me sfida unike për të siguruar punësim dhe për t’u zhvilluar profesionalisht. Edhe gratë avokate gjithashtu përballen me mundësi të kufizuara për të  përfaqësuar, ruajtur dhe mbrojtur interesin e gruas, nënave të punësuara, grave sipërmarrëse dhe të tjerave në vende pune, në treg dhe në komunitetin e tyre. Femrat përfaqësojnë afërsisht gjysmën e studenteve të drejtësisë të regjistruara në Kosovë, por më pak se 12% e avokatëve të licencuar janë femra. 

Plani Strategjik i Komitetit për çështje gjinore dhe pakica e OAK-së

- Shqip - Serbisht - Anglisht


OAK uron Festën e Kurban Bajramit


Reagim ndaj vendosjes së granatës në zyrën e avokatit Xhevat Bici

Akti kriminal që ndodhi në orët e hershme të mëngjesit të së hënës me rastin e vendosjes së granatës në zyrën e avokatit Xhevat Bici, në lagjen “Aktash” në Prishtinë.
 
Prishtinë, 04.03.2013 – Oda e Avokatëve të Kosovës (OAK) dënon ashpër aktin kriminal që ndodhi në orët e hershme të mëngjesit të së hënës, me rastin e vendosjes së mjetit shpërthyes nga persona të panjohur në zyrën e avokatit, Xhevat Bici, në lagjen “Aktash” në Prishtinë.  
 
OAK është e shqetësuar lidhur me rastet e kanosjeve, sulmeve fizike dhe kërcënimeve që janë duke u bërë ndaj avokatëve kohëve të fundit.
 
Konsiderojmë së çdo akt i drejtuar kundër avokatit derisa ai e ushtron profesionin e vet, është njëkohësisht edhe kundër avokatisë dhe sistemit të drejtësisë në Kosovë, e cila po bën përpjekje të vazhdueshme për krijimin e rendit dhe vënien e sundimit të ligjit.  
 
Ata që ngrenë dorën mbi një avokatë, ngrenë dorë mbi lirinë dhe pavarësinë e drejtësisë në Kosovë, mbi të tanishmen dhe të ardhmen e sistemit dhe sigurisë së qytetarëve.
 
Mjetet shpërthyese nuk janë rastësi. Ato janë një paralajmërim i keq për fatin e drejtësisë dhe perspektivës evropiane. Por, pavarësisht kësaj ne do të qëndrojmë dhe nuk do të dorëzohemi nga çfarëdo kërcënimi për të arritur synimin e shumë gjeneratave për ndërtimin e shtetit të së drejtës. Do e mbrojmë profesionin e avokatit, siç mbrohen në tërë botën e civilizuar e demokratike.
 
Ata që janë përgjegjës për sigurinë në Republikën e Kosovës duhet të jenë përgjegjës edhe për sigurinë e institucioneve të drejtësisë, pa përjashtuar edhe avokatet, dhe këtë duhet ta bëjnë sa më parë. Nuk ka më vend për hezitim. Nuk do të mundet askush të krijojë panik dhe të na largojë nga rruga e pavarësisë së sistemit të drejtësisë me kurrfarë çmimi. Nuk mjafton të deklarohemi se jemi të indinjuar për rastet që po ndodhin, por duhet punuar pa ndërprerë për të realizuar një siguri për të gjithë, për të zhvilluar shtetin e Kosovës dhe për të arritur një shkallë të lartë të demokracisë dhe të pavarësisë së sistemit të drejtësisë.
 
Prandaj, duhet t’i zbulojmë vrasësit e lirisë dhe të pavarësisë së avokatisë dhe të sistemit të drejtësisë në Republikën e Kosovës, duhet të zbulohen edhe ideatorët dhe projektuesit e këtyre akteve kriminale. Është ora e fundit ta bëjmë këtë.
 
Oda i konsideron synime të përhershme angazhimet për ruajtjen e pavarësisë së profesionit të avokatit dhe pushtetit gjyqësor si themele të shoqërisë së lirë e demokratike.


U mbajt mbledhja e 127 radhës e Bordit Drejtues të OAK-së

Prishtinë 05.10.2012 - Në orën 14:00 u mbajt mbledhja e 127  (njëqindenjëzeteshtatë) e Bordit Drejtues të Odës së Avokatëve të Kosovës, i kryesuar nga kryetari i OAK-së, z. Ibrahim Dobruna.

Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna para fillimit të mbledhjes së Bordit Drejtues i uroi kryetarët e zgjedhur në tre Degët Regjionale, atë të Pejës, z. Arianit Nikçi, të Ferizajt, z. Zekrija Gashi dhe atë të Gjilanit, z. Shemsedin Piraj.

Të tri Kuvendet Zgjedhore janë mbajtur me; 13 shtator 2012 në Ferizaj, 28 shtator 2012 në Gjilan dhe 02 tetor 2012 në Pejë. Ndërsa, në Prishtinë pritet të mbahet me datë 08 tetor 2012, pasi Kuvendi i Zgjedhor në Prishtinë i datës 01 tetor është shtyre për shkak të mungesës së kuorumit.

Gjithashtu, kryetari z. Dobruna falënderoi edhe kryetarët e deritanishëm të Degëve Regjionale të cilët kanë përfunduar mandatin e tyre, për kontributin dhe angazhimet e tyre profesionale dhënë Odës së Avokatëve të Kosovës gjatë këtyre viteve.

Në këtë takim u shqyrtuan kërkesat dhe u morën vendime të rëndësishme, që ndërlidhen me punën dhe angazhimin e avokatëve në Republikën e Kosovës, konform dispozitave  ligjore të OAK-së.

Ndër të tjera u shqyrtua dhe u aprovuar pa ndonjë plotësim dhe ndryshim procesverbali i mbledhjes 126 të Bordit Drejtues.

Kryetari z. Ibrahim Dobruna i ka njoftuar anëtarët e Bordit Drejtues lidhur me aktivitetet e realizuara. Po në këtë pikë, edhe kryetaret e Degëve Regjionale të OAK-së, kanë raportuar në mbledhjen e Bordit Drejtues lidhur me aktivitetet e tyre një mujore në kuadër të Degëve Regjionale të OAK-së.

Po ashtu, janë shqyrtuar dhe janë marrë vendim rreth kërkesave për regjistrim të Avokatëve dhe Praktikantëve të avokatisë të Odës së Avokatëve të Kosovës.
 
Mbledhja e 127  (njëqindenjëzeteshtatë) e Bordit Drejtues të Odës së Avokatëve të Kosovës është mbajtur në Qendrën Trajnuese për Avokatë, lagjja “Pejton”, Prishtinë/Kosovë. 
 


OAK-UNICEF: Trajnohen 15 avokatë në lëmin e drejtësisë për të mitur

Gjakovë, 04.05.2012 – Oda e Avokatëve të Kosovës sipas memorandumit të nënshkruar me UNICEF-in, të datës 30.03.2012, për implementimin e projektit; „Ngritja e Kapaciteteve të Odës së Avokatëve të Kosovës në drejtësinë për të mitur”, për periudhën Prill – Dhjetor 2012, ka rekrutuar 15 Trajnerë potencial në lëmin e drejtësisë për të mitur nga radhët e Avokatëve të OAK-së.
 
Trajnimi 5 ditor (03.10.2012 – 07.10.2012) i trajnerëve potencial është duke u mbajtur në Gjakovë nën përkujdesjen e ligjërueses, znj. Holta Zacaj (Kotherja) e cila është eksperte nga Shqipëria në lëmin drejtësisë për të mitur.
 
Disa nga temat që janë duke u trajtuar në këtë trajnim janë;
 
·         Instrumentet Ndërkombëtare kryesore për të drejtat e fëmijëve
·         Instrumentet Ndërkombëtare kryesore për të drejtat e fëmijëve
·         Përmbledhje e legjislacionit procedural penal për të miturit/fëmijët në R.K
·         Marrëdhënia avokat – fëmijë/ prindërit e fëmijës
·         Teknikat  e komunikimit me fëmijën e akuzuar
·         Teknikat e  komunikimit me fëmijën viktimë
 
Pas përfundimit të Trajnimit për Trajner të drejtësisë për të mitur, pjesëmarrësve do u shpërndahen certifikata, përmes të cilave do të jenë edhe ekspertë në të ardhmen në Odën e Avokatëve të Kosovës për drejtësi për të mitur.  

OAK publikoi raportin vjetor 2012

Prishtinë, 26.02.2013 - Oda e Avokatëve të Kosovës (OAK), publikoi raportin për periudhën Janar- Dhjetor 2012, në të cilën pasqyron sfidat me të cilat është përballur dhe rezultatet e arritura gjatë vitit 2012.

Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës (OAK), Ibrahim Dobruna, duke folur për sfidat që i ka pasur ky institucion gjatë vitin 2012, ka thënë se Ligji për Avokatinë dhe mungesa e hapësirave janë disa nga faktorët që e pengojnë punën e OAK-ut.


Në këtë drejtim ai pret ndihmën edhe të Ministrisë së Drejtësisë, ku zgjidhja e këtyre problemeve, sipas Dobrunës, do t’i zgjidheshin duart Odës së Avokatëve për ta realizuar funksionin që e ka në bazë të ligjit.

“Sfidat e Odës së Avokatëve të Kosovës tash për tash janë dy kryesoret, ligji për avokatinë në të cilin kanë punuar avokatët dhe janë t’u i marrë edhe mendimet dhe interpretimet e akterëve në sistemin e drejtësisë, nën një, dhe nën dy është hapësira. Këto dy çështje janë që e pengojnë zhvillimin e Odës me përmasat qysh e kemi konceptin dhe çfarë është misioni i Odës së Avokatëve të Kosovës. Në qoftë se mbërrijmë që përmes përkrahjes..., presim që të kemi përkrahje prej Ministrisë së Drejtësisë, por edhe prej faktorëve tjerë relevant, nëse mbërrijmë që t’i zgjidhim këto dy çështje, Odës së Avokatëve të Kosovës i zgjidhen duart për të funksionuar dhe për ta realizuar funksionin që e ka në bazë të ligjit dhe kushtetutës së Republikës së Kosovës”, ka thënë ai.

Për më tepër, Oda e Avokatëve të Kosovës, si qëllim kryesor ka avancimin e sundimit të ligjit në Kosovë, duke mbështetur procesin e reformës ligjore. OAK-u po ashtu si synime të përhershme konsideron angazhimet për ruajtjen e pavarësisë së profesionit ligjor dhe pushtetit gjyqësor si themele të shoqërisë së lirë demokratike.

Oda e Avokatëve të Kosovës është kategori Kushtetuese, e cila veprimtarinë e vet e rregullon me Ligjin për Avokatinë.

Shkarkoni raportin shqip


Shkarkoni raportin serbisht


Shkarkoni raportin anglisht OAK - NCSC takuan kryetarët e Komiteteve

Prishtinë, 13.07.2012 – Oda e Avokatëve të Kosovës në bashkëpunim me NCSC kanë zhvilluar takim me kryetaret e Komitetet dhe Komisioneve të Odës së Avokatëve të Kosovës, ku kanë diskutuar rreth përgatitjes së Planit të Punës të Komiteteve.


 


U mbajt mbledhja e 133 radhës e Bordit Drejtues të OAK-së

Prishtinë, 26.02.2013 - Në orën 16:00 u mbajt mbledhja e 133  (njëqindetridhjetetre) e Bordit Drejtues të Odës së Avokatëve të Kosovës, i kryesuar nga kryetari i OAK-së, z. Ibrahim Dobruna.

Në këtë takim u shqyrtuan kërkesat dhe u morën vendime të rëndësishme, që ndërlidhen me punën dhe angazhimin e avokatëve në Republikën e Kosovës, konform dispozitave  ligjore të OAK-së.

Ndër të tjera u shqyrtua dhe u aprovuar pa ndonjë plotësim dhe ndryshim procesverbali i mbledhjes 132 të Bordit Drejtues.

Kryetari z. Ibrahim Dobruna i ka njoftuar anëtarët e Bordit Drejtues lidhur me aktivitetet e realizuara. Po në këtë pikë, edhe kryetaret e Degëve Regjionale të OAK-së, kanë raportuar në mbledhjen e Bordit Drejtues lidhur me aktivitetet e tyre një mujore në kuadër të Degëve Regjionale të OAK-së.

Në pikat tjera, të rendit të ditës që janë diskutuar kanë qenë; Strukturimi i Qendrës Trajnuese të OAK; Konkursi për pozitën e përkthyesit (shqip-serbisht); rreth publikimit të raportit vjetor 2012.

Po ashtu, janë shqyrtuar dhe janë marrë vendim për shlyerje nga regjistri i Avokatëve dhe Praktikantëve të avokatisë të Odës së Avokatëve të Kosovës.
 
Mbledhja e 133  (njëqindetridhjetetre) e Bordit Drejtues të Odës së Avokatëve të Kosovës është mbajtur në Hotel “Sirius”, Prishtinë/Kosovë. 


Oda e Avokatëve dhe Oda e Noterisë zotohen për bashkëpunim

Prishtinë, 25.09.2012 – Krijimi i bashkëpunimit, ngritja  e profesionalizimit si dhe shkëmbimi i përvojave në mes dy institucioneve të drejtësisë atë të Odës së Avokatëve dhe të Noterisë si institucion i ri, ka qenë temë e takimit në mes kryetarit të Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna dhe kryetares së Odës së Noterisë të Kosovës, znj. Arbena Shehu.
 
Takimi është mbajtur me ftesë të kryetarit z. Dobruna dhe një takim i tillë është mirëpritur nga kryetarja, znj. Shehu.
 
Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna ka shprehur kënaqësinë për themelimin e Odës së Noterëve të Kosovës sepse sipas tij, shërbimi i noterisë është një prej zhvillimeve më të rëndësishme të sistemit të Drejtësisë në Republikën e Kosovës, e cila do të ndikojë dukshëm në sistemin ligjor më efektiv si dhe në rritjen e efikasitetit të punës në gjykata dhe në organe tjera të drejtësisë.
 
Kryetari z. Dobruna informoi kryetaren znj. Shehu lidhur me rolin, misionin si dhe me përpjekjet e Odës së Avokatëve të Kosovës për përmirësimin dhe disiplinimin e avokatëve përmes Arsimimit të Vazhdueshëm Ligjor të Obliguar. Ai shtoi se avokatët janë duke luajtur një rol të rëndësishëm në sistemin e drejtësisë dhe në mbrojtjen e të drejtave të njeriut.
 
“Themelimi i Odës së Noterisë së Kosovës është mirëpritur nga Oda e Avokatëve të Kosovës sepse edhe Noteria do të ndikojë dukshëm në ofrimin e shërbimeve sa më të mira për qytetarët e Kosovës. Ne presim që përmes këtyre takimeve të thellojmë bashkëpunimin në përmirësimin e shërbimeve sa më profesionale”, ka thënë kryetari i OAK-së, z. Dobruna.
 
Z. Dobruna paraqiti edhe shqetësimet e avokatëve rreth shërbimit të Noterisë, në këtë aspekt ai theksoi se OAK është duke parë Noterinë si një institucion të ri dhe bashkëpunimi i përbashkët do i tejkalonte këto shqetësime.
 
Në anën tjetër, kryetarja e Odës së Noterëve të Kosovës, znj. Arbena Shehu ka thënë se Noteria është institucion i ri dhe bashkëpunimet janë shumë të nevojshme, e sidomos me Odën e Avokatëve të Kosovës e cila ka një eksperiencë mjaftë gjatë në sistemin e drejtësisë.
 
Kryetarja znj. Arbena Shehu kërkoi nga kryetari i OAK-së, z. Ibrahim Dobruna që të mirëkuptohet Noteria sepse është një institucion i ri dhe çdo fillim është i vështir, por jo dëshpërues.
 
Ajo mirëpriti bashkëpunimin me Odën e Avokatëve të Kosovës në fushat e caktuara, të cilat do të identifikohen gjatë kontakteve të vazhdueshme në të ardhmen.
 
Kryetari z. Dobruna dhe kryetarja znj. Shehu potencuan se me këtë bashkëpunim do të përfitojnë të dy Odat dhe më së shumti qytetarët e Republikës së Kosovës. 
Pjesëmarrësit nga OAK I kryesuar nga kryetari z. Ibrahim Dobruna (djathtas) dhe pjesëmarrësit nga Oda e Noterisë e kryesuar nga kryetarja, znj. Arbena Shehu (majtas)  
 


Kryetari z. Ibrahim Dobruna (djathtas) dhe kryetarja, znj. Arbena Shehu (majtas)  
Fotografi e përbashkët  


U mbajt mbledhja e 124 radhës e Bordit Drejtues të OAK-së

Prishtinë 27.06.2012 - Sot në orën 15:00 u mbajt mbledhja e 124  (njëqindenjëzetekatërtë) e Bordit Drejtues të Odës së Avokatëve të Kosovës, i kryesuar nga kryetari i OAK-së, z. Ibrahim Dobruna.

Në këtë takim u shqyrtuan kërkesat dhe u morën vendime të rëndësishme, që ndërlidhen me punën dhe angazhimin e avokatëve në Republikën e Kosovës, konform dispozitave  ligjore të OAK-së.

Ndër të tjera u shqyrtua dhe u aprovuar pa ndonjë plotësim dhe ndryshim procesverbali i mbledhjes 123 të Bordit Drejtues.

Kryetari z. Ibrahim Dobruna i ka njoftuar anëtarët e Bordit Drejtues lidhur me aktivitetet e realizuara. Po në këtë pikë, edhe kryetaret e Degëve Regjionale të OAK-së, kanë raportuar në mbledhjen e Bordit Drejtues lidhur me aktivitetet e tyre një mujore në kuadër të Degëve Regjionale të OAK të cilat i përfaqësojnë ex-officio në Bordin Drejtues si dhe kanë paraqitur planet për realizimin e aktiviteteve në muajin korrik 2012.

Në pikat tjera, të rendit të ditës që janë diskutuar kanë qenë edhe Njoftimi për manifestimin “Dita e Avokatisë 2012”, Shqyrtimi i raportit financiar për “Ditën e Avokatisë 2012”.

Po ashtu, janë shqyrtuar dhe janë marrë vendim rreth kërkesave të paraqitura për regjistrim në regjistrin e Avokatëve dhe Praktikantëve të avokatisë të Odës së Avokatëve të Kosovës, shqyrtimi i kërkesave për çregjistrim si dhe Njoftimi për ecurinë e Arsimimit të Vazhdueshëm Ligjor dhe të Obliguar (AVLO).  
 
Mbledhja e 124  (njëqindenjëzetekatërtë) e Bordit Drejtues të Odës së Avokatëve të Kosovës është mbajtur në Qendrën Trajnuese për Avokatë, lagjja “Pejton”, Prishtinë/Kosovë.
 


OAK publikoi raportin vjetor 2012

Prishtinë, 26.02.2013 - Oda e Avokatëve të Kosovës (OAK), publikoi raportin për periudhën Janar- Dhjetor 2012, në të cilën pasqyron sfidat me të cilat është përballur dhe rezultatet e arritura gjatë vitit 2012.

Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës (OAK), Ibrahim Dobruna, duke folur për sfidat që i ka pasur ky institucion gjatë vitin 2012, ka thënë se Ligji për Avokatinë dhe mungesa e hapësirave janë disa nga faktorët që e pengojnë punën e OAK-ut.


Në këtë drejtim ai pret ndihmën edhe të Ministrisë së Drejtësisë, ku zgjidhja e këtyre problemeve, sipas Dobrunës, do t’i zgjidheshin duart Odës së Avokatëve për ta realizuar funksionin që e ka në bazë të ligjit.

“Sfidat e Odës së Avokatëve të Kosovës tash për tash janë dy kryesoret, ligji për avokatinë në të cilin kanë punuar avokatët dhe janë t’u i marrë edhe mendimet dhe interpretimet e akterëve në sistemin e drejtësisë, nën një, dhe nën dy është hapësira. Këto dy çështje janë që e pengojnë zhvillimin e Odës me përmasat qysh e kemi konceptin dhe çfarë është misioni i Odës së Avokatëve të Kosovës. Presim që të kemi përkrahje prej Ministrisë së Drejtësisë, por edhe prej faktorëve tjerë relevant, nëse mbërrijmë që t’i zgjidhim këto dy çështje, Odës së Avokatëve të Kosovës i zgjidhen duart për të funksionuar dhe për ta realizuar funksionin që e ka në bazë të ligjit dhe kushtetutës së Republikës së Kosovës”, ka thënë ai.

Për më tepër, Oda e Avokatëve të Kosovës, si qëllim kryesor ka avancimin e sundimit të ligjit në Kosovë, duke mbështetur procesin e reformës ligjore. OAK-u po ashtu si synime të përhershme konsideron angazhimet për ruajtjen e pavarësisë së profesionit ligjor dhe pushtetit gjyqësor si themele të shoqërisë së lirë demokratike.

Oda e Avokatëve të Kosovës është kategori Kushtetuese, e cila veprimtarinë e vet e rregullon me Ligjin për Avokatinë.

Shkarkoni raportin shqip


Shkarkoni raportin serbisht


Shkarkoni raportin anglisht 
SI TË PARASHTONI ANKESË KUNDËR NJË AVOKATI NË KOSOVË

 

HOW TO MAKE A COMPLAINT AGAINST A LAWYER


Gjenerata IV e Avokatëve dhe praktikantëve dhanë betimin

Prishtinë, 11.09.2012 – Në një ceremoni solemne të organizuar nga Oda e Avokatëve të Kosovës është mbajtur betimi i avokatëve dhe avokatëve praktikantë të gjeneratës së IV të këtij viti.
 
Avokatet dhe avokatet praktikantë të rinj dhanë betimin para kryetarit të Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna i cili gjeneratat e tilla i ka cilësuar si kontribuues të ardhshëm dhe të denjë të drejtësisë në vend.
 
Kryetari z. Dobruna vlerësoi lartë ditën e betimit të avokatëve dhe avokatëve praktikantë të gjeneratës së IV, pasi sipas tij, kjo gjeneratë konsiston edhe me përfundimin e pavarësisë së mbikëqyrur të Republikës së Kosovës nga ana ndërkombëtare.
 
Pas ceremonisë, avokatët dhe avokatët praktikantë si dhe pjesëmarrësit e tjerë të pranishëm në këtë ceremoni janë shërbyer me koktej rasti.
 
Oda e Avokatëve të Kosovës vazhdimisht pranon avokatë dhe avokatë praktikant në regjistrin për regjistrim, ndërsa aktualisht numëron mbi 600 avokatë dhe 60 avokatë praktikantë.
 
Kryetari dhe drejtori ekzekutiv i OAK-së para hapjes së ceremonisë së betimit me avokatet dhe avokatet praktikant 


 


 
Gjatë dhënies së betimit avokatet dhe avokatet praktikant 

Fotografi e përbashkët pas dhënies së betimit me avokatet dhe avokatet praktikant 

 


Intervista e kryetarit të OAK-së dhënë Agjencisë së Lajmeve Standardi.info

Dobruna: Politika duhet të heqë dorë nga sistemi i drejtësisë

Prishtinë, 18.06.2012 - Sistemi i drejtësisë në Kosovë po kalon fazat më të rëndësishme të konsolidimit të saj, duke hyrë në garën e reformimit qenësor në përputhje me standardet e kërkuara edhe nga Bashkimi Evropian. Lidhur me procesin e reformimit të sistemit të Jurisprudencës, sfidat dhe peripecitë e këtij segmenti, ndër më të rëndësishmin, për funksionimin e shtetit të së drejtës, biseduam me z.  Ibrahim Z. Dobruna, Kryetar i Odës së Avokatëve të Kosovës, i cili flet ekskluzivisht për lexuesit e portalit informativ, ‘standardi.info’.

Standardi.info: Si u shënua dita e avokatëve të Kosovës ?

Dobruna: Dita e Avokatisë në Republikën e Kosovës, për një javë, u korrespondua me dy momente të rëndësishme të historisë shqiptare; 134 Vjetorin e Lidhjes së Prizrenit dhe njëqindvjetorin e pavarësisë së shtetit shqiptar. Këtë herë, për ndryshim nga e kaluar, kjo datë e rëndësishme për Sistemin e Drejtësisë në Republikën e Kosovës, u festua për dy ditë radhazi, me 9 dhe 10 qershor, që është përshkruar me një varg aktivitetesh, si Ofrimi i ndihmës juridike falas për qytetarët në Sheshin “Nëna Tereza” në Prishtinë; Dhurimi vullnetar i gjakut; aktivitete sportive: Gjykimi i improvizuar nga Praktikantët e OAK-ës etj.
 
Standardi.info: Keni shënuar një sërë aktivitetesh, cilat janë të arriturat kryesore me homologët ndërkombëtarë?
 
Dobruna: Këtë festë e kanë bërë edhe ma madhështore, prezenca e personaliteteve të larta shtetërore dhe përfaqësues të institucioneve nga fusha e drejtësisë në Kosovë, veçmas prezenca e përfaqësuesit të avokatëve të Frankfurtit nga RF e Gjermanisë; delegacioni i avokatëve nga Republika e Shqipërisë dhe përfaqësuesi i Malit të Zi. Ne patëm takim veç e veç me secilin delegacion, dhe ata ishin pjesë e të gjitha zhvillimeve gjatë dy ditëve. Kemi vendosur ura bashkëpunimi, Ne së shpejti do të fillojmë me bashkëpunim konkret me avokatet nga Shqipëria, për të organizua një konferencë të përbashkët për nder të 100 Vjetorit të Pavarësisë së Shtetit Shqiptar. Duke vazhduar komunikimin me interes të përafrimit në një bashkëpunim në fushën e avokatisë. Ndërkaq me përfaqësuesin e avokatëve nga Frankfurti, kemi rënë në dakord që të fillojmë kontaktet me shkëmbim të vizitave reciproke, veçmas për të filluar bashkëpunimin e shkëmbimit të eksperiencave duke përfshirë shkëmbimin e juristëve të rijnë.  Me përfaqësuesin e Malit të Zi, kemi rënë në dakord po ashtu të kemi një vizitë në Podgoricë, për të parë mundësit e një përafrimi dhe bashkëpunimi në fushën e profesionit ligjor.

Standardi.info: Si janë të përputhshme ligjet e Jurisprudencës së Kosovës, me vendet e rajonit dhe ato të BE ?

Dobruna: Është bërë një përparim i mirë në këtë fushë. Krahasuar me rajonin kemi zhvillime shumë pozitive, por në raport me BE mbetet për tu dëshiruar.

Standardi.info: Drejtësia është segmenti më i rëndësishëm i një shteti, por edhe më i përfoluri tek ne. Cili është vlerësimi i juaj për Prokurorinë, Gjyqësinë dhe në përgjithësi për segmentet e jurisprudencës ?

Dobruna: Shteti i së drejtës është synim i një shoqërie demokratike. Në të kaluarën sistemi i drejtësisë e deri në ditët e sotme, ka kaluar nëpër vështirësi, që e kanë karakterizuar çdo segment të jetës dhe punës në Kosovë. Edhe Prokuroria, Gjykatat, dhe sistemi i drejtësisë po kalojnë faza të rëndësishme të reformimit dhe riorganizimit, Në vitin e ardhshëm do të kemi sistem të ri të organizimit të këtyre segmenteve. Këtë situatë e ka përcjell edhe një kohë e gjatë lidhur me emërimin e bartësve të funksioneve në gjyqësor dhe prokurori. Emërimi i deritashëm i afatizuar ka ndikuar edhe në pa sigurinë e kandidatëve për fatin e tyre. Gjyqësorin  e ka përcjell edhe mungesa e mbështetjes financiare, që është parakusht i pavarësisë. Investimi në sistemin e drejtësisë nuk është ekuivalent me nevojat.

Standardi.info: Sa është i mbrojtur një avokat ose prokuror sot në Kosovë, veçmas kur ndanë drejtësi për personalitete të larta politike ?

Dobruna: Çështja e sigurisë fizike e bartësve të funksioneve të drejtësisë kërkon një vëmendje të veçantë, ngase nga radhët e gjyqtarëve dhe veçmas të avokatëve, kemi individ që kanë përjetuar edhe sulme fizike. Kjo është e palejuar. Po edhe më sensibile është “Dhuna” e natyrës psikik ndaj bartëve të këtyre funksioneve, nga se përveç cenimit të integritetit të individit, cenon pavarësinë e sistemit të drejtësisë. Është bërë pakë në këtë drejtim nga të gjithë ne.

Standardi.info: A mendoni se politika ka ndikim në gjyqësinë e Kosovës?

Dobruna: Ka interferim në mënyra të ndryshme, të dukshme e të pa dukshme. Dhe se ne kemi obligim që ta ndërtojmë sistemin gjyqësor larg çdo ndikim, të cilës do natyre, për të qenë sistem i pavarur plotësisht si parakusht i funksionimit të shtetit të së drejtës.

Standardi.info: Mesazhi i juaj për lexuesit e Standardi.info?

Dobruna: Ne duhet të punojmë së bashku për të siguruar: Që të rrisim mirëkuptimin e publikut dhe respektin për sundimin e ligjit dhe rolin e gjyqësorit, të punojmë vetëm për ligjet, duke përfshirë një proces të drejtë ligjor dhe të drejtave të njeriut për të gjithë, të kërkojmë qasje në drejtësi nga të gjithë, ta ruajmë pavarësinë e profesionit ligjor dhe gjyqësisë, sepse një profesion ligjor i pavarur është çelësi i një gjyqësori të pavarur. Një gjyqësor i pavarur është çelësi i një demokracie konstitucionale. Dhe demokracia konstitucionale është çelësi i lirisë. Burra dhe gra kanë sakrifikuar madje dhe kanë vdekur në mbrojtje të lirisë konstitucionale përgjatë tërë historisë. Si anëtarë të OAK-ës, ne kemi privilegjin dhe përgjegjësinë të ngrihemi dhe të flasim në mbrojtje të sistemit të drejtësisë.

Intervistuan: Ramiz Bojaj dhe Muhamed Raçi (standardi.info)

 


Kryetari i OAK-së takoi avokatet e regjionit të Lipjanit, Skenderajt dhe Drenasit

Delegacioni i Odës së Avokatëve të Kosovës nën udhëheqjen e kryetarit, z. Ibrahim Dobruna, janë pritur në takim nga avokatët e regjionit të Lipjanit. Takime të tilla, ditë më parë delegacioni i OAK-së ka zhvilluar edhe me avokatet e regjionit të Skenderajt dhe Drenasit.
 
Qëllimi i këtyre takimeve ishte informimi nga afër lidhur me zhvillimet në OAK, aktivitet, informimi me problemet dhe brengat e avokatëve të regjionin e Lipjanit, Skenderajt dhe Drenasit.
 
Kryetari i Odës së Avokatëve të Kosovës, z. Ibrahim Dobruna, pasi ka përshëndetur pjesëmarrësit ka thënë se këto takime janë pjesë e planit të shpalosur që nga Kuvendi i OAK-së, për mbajtjen e kontakteve nga afër dhe dëgjimin e problemeve dhe sfidave me të cilat ballafaqohen avokatet.
 
Kryetari i ka informuar të pranishmit me aktivitetet e OAK, lidhur me bashkëpunimin me gjyqësorin, konkretisht me përkrahjen e NCSC kemi zhvilluar disa takime me akterët e gjyqësorit ( gjyqtarë, prokuror dhe avokat) me qëllim të diskutimit të temave dhe problematikave të ndryshme.
 
E tërë kjo, sipas kryetarit ka për  qellim ekonomizimin dhe efikasitetit në drejtësi e për më tepër respektimit të se drejtës së qytetarit për gjykim ne kohë të arsyeshme.
  • Kryetari i ka njoftuar pjesëmarrësit që OAK është duke e bërë rishikimin e normativës ligjore të saj dhe se ka kërkuar nga avokatët e Lipjanit që të dalin me propozime konkrete për plotësimin dhe ndryshimin e normativës së OAK.
  • Sa i përket AVLO dhe shqetësimit për vendimet e dorëzuara ju njoftoj se kjo është kërkesë e rregullores për AVLO, rregullore e cila buron nga votimi nga Kuvendi i OAK, për me tepër anëtarësia e OAK ka nevojë për trajnime dhe për avancime në lëmi të caktuara sipas kërkesave individuale specifike. Njëherit i njoftoi se është krijuar nënllogaria bankare për AVLO.
  • Në aspektin e procedurave disiplinore OAK ka bërë kompletimin e stafit dhe janë zhvilluar disa procedura disiplinore, esenca është vetëdijesimi i anëtarësisë, e njëherit do të ndikojë në ngritjen e imazhit të avokatit në shoqëri.
Në anën tjetër, avokatet kanë përshëndetur delegacionin e OAK-së, duke thënë se takimet e tilla janë shumë të nevojshme për krijimin e komunikimit dhe bashkëpunimit ndërmjet Odës dhe avokatëve në regjione.
 
Në këtë takim janë diskutuar edhe çështja e Tarifës, zgjedhjet në Degën Regjionale të Prishtinës, menaxhimit të zyrave të avokatit në mbajtjen e evidencave, Arkat fiskale, mbajtja e evidencave të pagesave etj.  
 
Takimet mes Odës së Avokatëve të Kosovës dhe anëtarësisë janë të rregullta dhe kanë për qëllim njoftimin me aktivitetet dhe marrjen e ideve, propozimeve dhe sfidave e problemeve me të cilat anëtarësia ballafaqohen, e që do të jetë udhërrëfyes për drejtimin e angazhimeve në përmirësimin e gjendjes së avokatisë në Republikën e Kosovës.


  


Formulari për fletëparaqitje kundër Avokatit

Formulari për Fletëparaqitje Kundër Avokatit në Komisionet Disiplinore të Odës së Avokatëve të Kosovës

Shkarkoni Formularin 


Çka është AVLO ?

ÇKA ËSHTË ARSIMIMI I VAZHDUESHËM LIGJOR I OBLIGUESHËM - AVLO


Zgjidh profesionin tënd !
Zgjidh profesionin tënd !


Adresa online pyetje@oak-ks.org për pyetje, komente dhe sugjerime

Në kuadër të informimit sa më të mirë të anëtarësisë, profesionisteve ligjor, opinionit publik si dhe për të qenë sa më transparentë, rreth punës së Odës së Avokatëve të Kosovës, gjegjësisht rreth funksionimit të sistemit të avokatisë në Republikën e Kosovës, OAK ka hapur tashmë e-mail-in e saj zyrtar pyetje@oak-ks.org, për pyetje dhe për shprehje të mendimeve lidhur me funksionimin e Avokatisë si dhe për çështjet që janë në interes të sistemit të drejtësisë në përgjithësi në Republikën e Kosovës.
 
Pyetjeve të Juaja, do u përgjigjet Stafi Administrativë apo organet e Odës së Avokatëve të Kosovës brenda një afati të shkurtër.
 
Shpresojmë që kjo iniciativë të jetë e mirëpritur dhe pjesëmarrja Juaj, do t’i kontribuoi profesionalizmit të avokatisë, por edhe të sistemit të drejtësisë në përgjithësi në Kosovë.
 
Vërejte: Oda e Avokatëve të Kosovës nuk do u përgjigjet pyetjeve, komenteve etj, që përdoren gjuhë denigruese dhe fjalë ofenduese ndaj individëve dhe ndaj grupeve të caktuara.
 
Për më të rejat nga OAK, mund t’i gjeni në web faqen www.oak-ks.org  
 
OAK-në mund ta gjeni edhe në rrjetin social facebook: www.facebook.com/odaavokateve.ks
 


Aktpaditë Sekrete Ofendojnë Viktimat

Raporti i Drejtësisë
BIRN
Sarajevë


Viktimat e shohin vendimin për t’i mbajtur aktpaditë sekrete ofenduese, ndërsa OJQ-të shqetësohen se kjo do ta bëjë monitorimin e gjyqeve të pamundur.
Kur Prokuroria e Shtetit deklaroi në mes të shkurtit se aktpaditë nuk do të bëhen më publike, pas një vendimi nga Agjencia për Mbrojtjen e Informacionit Personal e Bosnjës dhe Hercegovinës, kjo shkaktoi ankth midis përfaqësuesve të shoqatave të viktimave.

“Mendoj se ky është një ofendim për të gjithë ata që iu mbijetuan krimeve dhe horroreve të kësaj lufte. Qëllimi këtij vendimi ishte të ndalohej ndarja e informacionit me publikun”, tha Miroslav Zelic, president i Koordinimit të Shoqatave të Luftës në Atdhe.
Saja Coric, president i Shoqatës së të Pandehurve nga Vojno, afër Mostarit, mendon se kjo do të ndikojë negativisht në dëshmitarët dhe mund të ketë një ndikim të dëmshëm për dëshmitë e viktimave para gjykatave.
 
Bakira Hasecic, presidente e Shoqatës “Viktimat Gra të Luftës”, beson se të gjitha aktpaditë duhet të jenë në dispozicion të secilit qytetar, dhe shtoi se nuk mund të besojë se Agjencia për Mbrojtjen e Informacionit Personal e propozoi një vendim të tillë, dhe se Prokuroria e Bosnjës dhe Hercegovinës e pranoi këtë.

“Kur klikoj në uebfaqen e ICTY-s, e di se sa kriminelë të luftës janë dënuar për krime lufte, sa prej tyre kanë vdekur, sa prej tyre e kanë pranuar fajin, dhe sa procese janë ende të hapura. Kam gjithmonë qasje në informacion”, thotë Hasecic.
Prokuroria e Bosnjës dhe Hercegovinës thotë se me udhëzimin e Agjencisë për Mbrojtjen e Informacionit Personal, “aktpaditë nuk mund të jenë më në dispozicion për publikun në asnjë mënyrë”.

Agjencia e konsideron të papranueshme publikimin e teksteve të plota të aktpadive dhe se aktpaditë publike janë në kontradiktë me ligjin dhe praktikat e aplikuara në vende të tjera.
E ndërgjegjshme për rëndësinë e transparencës së proceseve, Tribunali i Hagës i ka vendosur të gjitha vendimet publike dhe provat materiale, që nga viti 1994 e më tutje në uebfaqen e saj.

Publiku mund të shikojë më shumë se 190,000 dokumente, duke përfshirë urdhërarreste, mocione, prova materiale, deri tek vendimet e instancës së dytë (përfundimtare).
 
Ndryshe nga përfaqësuesit e shoqatave të viktimave, Vasvija Vidovic, avokate mbrojtëse që përfaqëson të pandehurit e krimeve të luftës para Gjykatës së Bosnjës dhe Hercegovinës, e mbështet vendimin.
 
“Informacioni i përmbajtur në aktpadi nuk është kontrolluar. Për këtë arsye, nuk është e drejtë që këto gjëra të bëhen publike. Për më tepër, informacioni e ndikon publikun dhe krijon një qëndrim negativ ndaj të pandehurve. Ata shpesh janë humbësit në fushën personale dhe profesionale”, shpjegoi Vidovic.
 
Sonja Biserko, kryetare e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në Serbi, thotë se aktpaditë konsiderohen si dokumente publike nga Tribunali i Hagës dhe nga Serbia.
Biserko thotë se mohimi i publikut për të pasur qasje në aktpaditë do të “ndikonte, gjithashtu, raportimin e saktë të gjyqeve”.

Qendra “Documenta” për Ballafaqimin me të Shkuarën nga Kroacia është e shqetësuar se nuk do të jetë më e mundur të ndiqen gjyqet, në rast se aktpaditë nuk konsiderohen më dokumente publike.
Aktualisht, gjykatat kroate dhe prokuroritë i japin qendrës aktpaditë të cilat përmbajnë informacion personal bazë.

“Kjo përbën një implementim të gabuar të Ligjit për Mbrojtjen e Informacionit Personal. Publiku duhet të dijë kur një person është paditur, dhe kush është ky person. Mendoj, se në këtë fazë, kjo e tejkalon nevojën për mbrojtje të informacionit personal”, tha Milena Calic-Jelic, avokate që punon me qendrën “Documenta”.
 
Mirela Hukovic-Hodzic, gazetare në BH Radio 1 dhe anëtare e Shoqatës së Reporterëve të Gjykatës, thotë se gazetarët duhet të kenë informacionin relevant nga burimet e duhur, ose përndryshe është e pamundur të shkruhet një histori e vërtetë, ose që informacioni i prezantuar të jetë i një cilësie të mirë.
 
“Është e vështirë të flasësh për diçka kur nuk ke informacion nga burimet relevante”, shton Hukovic-Hodzic. /balkaninsight/
 


Viktimat e Luftës në Kroaci Ndëshkohen nga Gjykatat

Boris Pavelic
BIRN
Zagreb


Disa nga viktimat e krimeve të luftës në Kroaci detyrohen të paguajnë shpenzimet e gjykatës, pasikërkesat e tyre për dëmshpërblim janë refuzuar.

Historia e Marica Seatovicit është një nga 72 rastet ku viktimave iu kërkohet të paguajnë shpenzimet e gjykatës. Mihaljo Seatovic e kaloi jetën si kamarier në Novska, një qytet i vogël në Kroacinë Qendrore. Në mbrëmjen e 21 nëntorit 1991, kur Novska ishte në frontin e luftës në Kroaci, Seatovic ishte vetëm në shtëpi.

Papritur, rreth orës 10 në mbrëmje, disa ushtarë dhunuan shtëpinë e tij dhe e çuan në një shtëpi tjetër afër, ku po mbaheshin peng fqinjët e tij Ljuban Vukic, Miso dhe Sajka Raskovic.
Aty u krye një krim mizor. Sipas aktpadisë së hedhur nga prokurori ushtarak kroat në atë kohë kundër dy ushtarëve të ushtrisë kroate, Mihaljo Seatovic u vra me 6 të shtëna. Miso Raskovic dheLjuban Vujic ishin vrarë gjithashtu. Trupi i zhveshur i gruas së Raskovicit, Sajka, u gjet i shtrirë në shtrat në katin e parë.

Autorët e krimit u arrestuan dhe u hodh padia. Por në nëntor të 1992, gjykata ushtarake e Zagrebit i liroi nën rregullat e ligjit të amnistisë të Kroacisë.
"Ka prova të arsyeshme se të paditurit e kanë kryer krimin, por ka dyshime se krimi u krye në lidhje me luftën e imponuar nga ushtria pushtuese, kështu që ligji për amnisti duhet të aplikohet”, shpjegoi gjykata në aktgjykimin e saj.
Prokurori nuk e apeloi vendimin, kështu që aktgjykimi ishte përfundimtar dhe autorët e krimit u liruan.

Për vite, familjarët e të vrarëve nuk e dinin se çfarë ndodhi me të dashurit e tyre.
"Në Novska, të gjithë heshtën, duke u hequr sikur s’kishte ndodhur asgjë“, shpjegoi 15 vite pas krimit, gruaja e Mihaljo Seatovicit.

Refuzimi i kërkesës për dëmshpërblim
Në vitin 2006, bashkëshortja mësoi se si bashkëshorti dhe fqinjët e saj ishin vrarë dhe kush dyshohet se e ka kryer krimin, pasi kishte marrë, në mënyrë jo zyrtare, kopje të aktpadisë dhe të aktgjykimit të gjykatës ushtarake.

Në vitin 2004, Marica Seatovic kërkoi dëmshpërblim financiar nga Gjykata Komunale në Novska.Dy vjet më vonë, gjykata refuzoi kërkesën, duke urdhëruar Marica Seatovicin të paguajë shpenzimet e gjykatës, 8,000 kuna (rreth 1,100 euro).
Znj. Seatovic është pensioniste dhe për muaj të tërë ka paguar shpenzimet e gjykatës nga pensioni i saj mujor 2,200 kuna (300 euro).

Gjykata Supreme kroate e anuloi gjykimin, kështu që procesi i dëmshpërblimit filloi nga e para, por përsëri pa sukses për Marica Seatovicin.
Gjykata Komunale në Novska e përsëriti gjykimin, duke thënë se kërkesa e Seatovicit për dëmshpërblim  ishte nën statutin e kufizimit.

Kështu që, Marica Seatovic, e cila jeton pranë vendit ku u vra bashkëshorti i saj, tani është edetyruar të paguajë shpenzimet e gjykatës për herë të dytë.
Sipas “Documenta”-s, një OJQ për të drejtat e njeriut në Zagreb, në Kroaci, ka 72 raste të ngjashme .

Pensionistët janë më të ndikuarit
Shumica e 108 kërkesave për dëmshpërblim të dorëzuara në gjykatat kroate për vrasjet e familjarëve të afër, janë refuzuar, dhe në 72 raste, gjykatat kanë detyruar viktimat të paguajnë shpenzimet.
Shumica e rasteve janë refuzuar sepse autorët e krimeve nuk janë gjetur dhe dënuar, që do të thotë se krimet nuk janë vërtetuar në gjykatë.

Qeveria, si dhe Gjykata Kushtetuese kanë bërë përpjekje të shumta të ndalojnë praktikën e detyrimit të viktimave të paguajnë për shpenzimet e gjykatës, por praktika ende vazhdon.
Marsin e vitit të kaluar, Gjykata Komunale në Sisak e detyroi një grua, bashkëshorti i të cilës ishte vrarë në tetor të vitit 1991, të paguajë 27,000 kuna (rreth 4,000 euro) për shpenzimet e gjykatës, pasi kërkesa e saj për dëmshpërblim ishte refuzuar.

"Shumica e atyre që detyrohen të paguajnë janë pensionistë me pensione shumë të ulëta. Kështu që kërcënohen se do t’iu merret shtëpia", tha drejtoresha e “Documenta”, Vesna Terselic.
“Documenta” ka kërkuar qeverinë të heqë detyrimin për shpenzimet e gjykatës, të cilat familjarët e qytetarëve kroatë, shumica serbë, janë detyruar të paguajnë.
Shuma totale e këtyre shpenzimeve, sipas “Documenta”, është rreth 2 milionë kuna (300 mijë euro). Duke e krahasuar këtë shumë me shpenzimet e mbrojtjes së gjeneralëve kroatë të paditur nga Gjykata Ndërkombëtare për Krime në ish-Jugosllavi (ICTY), “Documenta” thekson se mbrojtja e vetëm njërit prej gjeneralëve, Tihomir Blaskic, kushtoi rreth 150 milionë kuna (20 milionë euro).

"Shteti është mizor ndaj viktimave të krimeve të luftës”, thotë Zoran Pusic, kryetar i Komisionit të Qytetarëve për të Drejtat e Njeriut.
“Nëse shteti paguan për mbrojtjen e atyre të paditur në ICTY, është e arsyeshme të bëhet pyetja nëse po i mbështet krimet e luftës”, tha ai, duke shtuar se “në anën tjetër, nuk shohim asnjë vullnet politik për të dëmshpërblyer viktimat”. /balkaninsight/
 


BE-ja Duhet ta Mbrojë Gjykatën e Krimeve të Luftës në Bosnje

David Tolbert

Brukseli duhet të bëjë çfarë të mundet për të ndaluar liderët serbë të Bosnjës të rrezikojnë gjykatën e shtetit të vendit.

Dhoma e Krimeve të Luftës në Gjykatën e Shtetit në Bosnje, Gjykata e Bosnjës dhe Hercegovinës, është një ndër sipërmarrjet më të suksesshme për adresimin e trashëgimisë së mizorive masive dhe për sjelljen para drejtësisë në gjykatat vendore të autorëve të krimeve.
Ajo shërben si model i ndihmës ndërkombëtare,  e cila është përdorur për të krijuar institucione të afta në adresimin e rasteve të komplikuara të krimeve serioze, në vende ku ka ndodhur dhunë sistematike dhe në shkallë të gjerë.

Ndërsa ky institution i rëndësishëm e gjen vetën nën kërcënime serioze, Bashkimi Europian duhet të veprojë shpejt për të ndaluar përpjekjet e lidershipit politik serb në Bosnje për të rrezikuar si gjykatën, ashtu edhe kapacitetin e Bosnjës për të ndjekur penalisht krimet e luftës në nivel shteti.

Dhoma për Krimet e Luftës është themeluar në vitin 2005 për të siguruar që ndjekjet e krimeve të luftës të bëhen pa ndikime politike ose etnike.  Historia e këtij institucioni dhe modeli, në të cilin gjyqtarët dhe prokurorët ndërkombëtarë punojnë në krah të homologëve boshnjakë të të gjitha etnive, shihet ndërkombëtarisht  si shembull i rëndësishëm i praktikave më të mira.

Gjykata ka marrë shumicën e rasteve të transferuara nga Gjykata Ndërkombëtare për Krime në Ish-Jugosllavi, ICTY, në gjyqësorin vendor në Ballkan. I ka përfunduar këto gjyqe në përputhje me standardet ndërkombëtare, sikur i ka monitoruar dhe vlerësuar Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Europë, OSBE. Deri në këtë ditë, Dhoma e Krimeve të Luftës ka lëshuar aktgjykime në më shumë se 80 raste të krimeve të luftës, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid, duke e bërë një nga institucionet kombëtare më efektive të këtij lloji në botë.

Me ardhjen e Gjykatës Ndërkombëtare të Krimeve, ICC, si gjykatë e zgjidhjes së fundit e pajisur për t’u marrë vetëm me krimet ndërkombëtare më të rëndësishme, përgjegjësia për të luftuar mosndëshkimin në mënyrë të tërësishme bie kryesisht në gjykatat vendore.
Sidoqoftë, gjykata e shtetit ka qenë në presion të rëndë politik për shumë kohë tani, kryesisht nga lidershipi politik i Republika Srpska, një nga dy etnitë administrative të Bosnjës.

Një fushatë e vazhdueshme për të rrezikuar punën e gjykatës ka përfshirë zvogëlime në buxhet, zvarritjen e Strategjisë Kombëtare për Krimet e Luftës - sistem i paraparë për të përfunduar shumicën e rasteve të krimeve të luftës në Bosnje brenda 15 vitesh - dhe një fushatë e pamëshirshme sulmeve publike. Ky sulm ka arritur kulmin tani me kërkesën e Republikës Srpska që parlamenti të shfuqizojë gjykatën.

Thirrja për shkrirjen e Gjykatës së Shtetit po justifikohet me vendimin e prokurorit të shtetit për të ndaluar hetimin për sulmet e majit të vitit 1992 mbi Ushtrinë Jugosllave nga ushtarët e Qeverisë së Bosnjës në Sarajevë.

Linja e veprimit  e propozuar parashikon transferimin e  juridiksionit aktual të shtetit në gjykatat e Republikës Srpska, të cilave do t’i jepen burime për të “siguruar se krimet kundrejt serbëve janë ndjekur penalisht siç duhet”.

Pohimet që vërtetojnë këtë fushatë të rrezikshme janë identike me sulmet nga nacionalisteve serbë drejtuar me vite në ICTY -  “gjykata është anti-serbe; po përpiqet të rishkruajë historinë dhe t’ua hedhë fajin serbëve për pjesën më të madhe të krimeve të kryera”, të cilën ne e besuam në mënyrë naive se ishte retorika e kohëve që kaluan me regjimin e Miloshevicit.
Në prill të vitit 2011, Banka Botërore lëshoi  Raportin e Zhvillimit Botëror (World Development Report), WDR, i cili për herë të parë i vë abuzimet masive të të drejtave të njeriut dhe drejtësinë tranzicionale në qendër të analizës së tyre të konfliktit dhe i lidh direkt me zhvillim dhe siguri.

Gjetjet janë të qarta: masat e drejtësisë tranzicionale - si ndjekjet penale të autorëve të mizorive - mund të jenë mjete vendimtare për të parandaluar ripërsëritjen e cikleve të dhunës. Qeveritë mund të fitojnë besimin civil duke shfaqur një ndarje nga e shkuara, bashkë me kryerjen e detyrave bazë, si duke siguruar sigurinë e qytetarëve dhe promovuar punësimin.
Bosnja është ndoshta një ndër rastet më të dokumentuara se si zhvillimi dhe siguria janë drejtpërdrejt të ndërlidhura me aftësinë e shoqërisë për të arritur përgjegjësimin  dhe drejtësinë për krimet në konfliktin e fundit.

Veprimet e Republikës Srpska kundër Gjykatës së Shtetit dhe kthimin e retorikës së kohës së luftës për mosbesim etnik dhe stereotipet - në rritje në të gjitha komunitetet boshnjake - flasin për dinamika plotësisht të kundërta nga ato të përshkruara nga WDR. Ky është një shqetësim i drejtpërdrejtë për të gjithë në Bosnje dhe Hercegovinë dhe rajon, por edhe në Bashkimin Europian, i cili vazhdon të mbështesë Bosnjën në përpjekjet e saj për t’u anëtarësuar në BE.

BE-ja është e përfshirë në mënyre aktive në diskutimin që parimi plotësues midis ICC-së dhe juridiksionit vendas të funksionojë siç duhet. Duke pasur këtë parasysh, është koha që Brukseli të dërgojë një mesazh të qartë se çdo përpjekje për të rrezikuar kapacitetin e Bosnjës për të sjellë kriminelët e luftës para drejtësisë nuk është e pranueshme në BE dhe askund tjetër. Ndjekja e një axhende të tillë nuk do ta drejtojë Bosnjën dhe Hercegovinën ne BE; përkundrazi, kërcënon ta çojë në një rezultat shumë më ndryshe – në  paqëndrueshmëri dhe pasiguri të rrezikshme, ku politikanët drejtojnë gjykatat. /balkaninsight/

David Tolbert është drejtori i Qendrës Ndërkombëtare për Drejtësi Tranzicionale dhe ish-zëvendësprokuror i ICTY.